Taratele de ovaz un aliat sanatos pentru sanatate si dieta

Subtitlu

vineri, 28 septembrie 2012, 10:04
5 MIN
 Taratele de ovaz un aliat sanatos pentru sanatate si dieta

Termenul "ovaz", provine de la cuvantul "Avena" din latina, schimbat in secolul al doisprezecelea de francezi in "aveine" si luand forma finala de "avoine" in secolul al XVI-lea. Unii crecetatori cred ca termenul latin este o schimbare a unui vechi cuvant sanscrit  "Avana", care inseamna "bucurie". Se pare ca ovazul a aparut mult mai tarziu decat graul in alimentatia umana, utilizarile sale fiind la inceput strict medicale. 

Este posibil ca celtii si germanii sa il fi cultivat inca de acum 2.000 de ani. La inceputul secolului XVII, acesta este introdus in America de Nord, unde a gasit un teren si un climat care sunt deosebit de potrivite.  Incepand cu anii 1970, calitatile nutritionale ale acestei cereale au fost pe larg mediatizate, iar consumatorii au devenit din ce in ce mai constienti de caliatatile sale. Ovazul este una dintre plantele cu utilizari multiple a caror cultura este relativ inofensiva pentru mediul inconjurator.  In afara utilizarii alimentare, de hrana a animalelor, se foloseste si la producerea de ingrasaminte verzi si pentru a proteja solul impotriva eroziunii cauzate de vant si soare. In plus, extractul de paie este un insecticid. Ovazul are, de asemenea, multe utilizari industriale, inclusiv fabricarea de produse cosmetice, produse farmaceutice, adezivi si abrazivi. In industria alimentara, din ovaz se extrage o guma, care este folosita ca si antioxidant in unt, smantana, produse de cofetarie si altele, precum si un agent de ingrosare si stabilizator in branza.  Rezervat pe vremuri doar pentru hrana cailor, ovazul a devenit in cativa ani unul dintre alimentele cele mai valoroase pentru sanatatea si lupta impotriva obezitatii? Motivul: ovazul este una din cerealele care contribuie in mod ideal la reducerea concentratiei de grasimi din sange si ajuta la scaderea in greutate.

Taratele de ovaz si fulgii de ovaz reusesc sa faca acest lucru, diferenta fiind insa la nivelul valorii indicelui glicemic 40 la fulgi, si doar 15 unitati la tarate.Taratele de ovaz provin din invelisul extern al semintei de ovaz si sunt foarte bogate in fibre insolubile si in pectine, contribuind la absorbtia unei cantitati insemnate de apa. Taratele de ovaz  contin si vitamine din complexul B, proteine si minerale. Proteina din ovaz este considerata de buna calitate, continand mai multi aminoacizi esentiali. Este o sursa excelenta de fosfor si joaca un rol esential in formarea si mentinerea oaselor sanatoase si a dintilor. In plus, participa, printre altele, la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea normala a ph-ului din sange. Fulgii de ovaz sunt deasemenea o sursa foarte buna de fier, mineral esential pentru transportul oxigenului si formarea de celule rosii din sange. Acesta joaca, de asemenea, un rol important in producerea de celule noi, hormoni si neurotransmitatori (mesageri in impulsuri nervoase). Ar trebui remarcat si faptul ca fierul din alimentele vegetale este mai putin bine absorbit de organism decat fierul din alimentele de origine animala. Absorbtia fierului din plante este, totusi, favorizata de consumul de substante nutritive, cum ar fi vitamina C . Nu in ultimul rand taratele de ovaz sunt o sursa de magneziu, implicat in dezvoltarea oaselor, activitati enzimatice, sanatatea dentara si functionarea sistemului imunitar, jucand un rol important in metabolismul energetic si in transmiterea impulsurilor nervoase.

Ce contine o "portie" de ovaz?

Greutate / Volum

Tarate de ovaz preparate cu apa, 175 g ml/153

Fulgi de ovaz fierte cu apa, 175 g ml/_164

Calorii

62

103

Proteina

4.9 g

4,3 g

Carbohidrati

17.5 g

17.7 g

Grasime

1,3 g

1,6 g

Fibre alimentare

4,0 g

2,8 g

Sursa: Baza de date USDA National de Referinta nutritiv pentru Standard

Taratele de ovaz sunt o excelenta sursa de fibre solubile si insolubile ce au capacitatea de absorbi odata cu apa si grasimile si zaharurile alimentare de la nivelul tubului digestiv. Fibrele nu sunt digerate de organismul nostru, si sunt eliminate odata cu grasimile si zaharururile in exces dar si o parte din toxinele rezultate in urma digestiei, reusind astfel  sa reduca numarul caloriilor ingerate. Cand mananci tarate de ovaz in timpul mesei, fibrele formeaza un gel, o "capcana" pe care corpul tau o produce ca sa evacueze in mod direct, fara a trece prin sange, grasimile si zaharurile. Este motivul pentru care ovazul si-a castigat de-a lungul timpului un loc de frunte in dietele de slabit, una dintre cele mai cunoscute fiind dieta Dukan. Unul dintre ultimele exemple din Romania este solistul trupei Proconsul care a slabit in acest fel peste 30 Kg in aceasta vara. Ca urmare a capacitatii de a absorbi lichide de pana la de 40 de ori volumul initial, fibrele dau o senzatie de satietate pentru foarte lunga durata. In stomac , taratele de ovaz se vor umfla cu apa, si vor crea un sentiment de satietate.

Taratele de ovaz nu sunt indicate doar in cursul curelor de slabire. Acestea au capacitatea de a preveni si combate efectele unor suferinte metabolice. In diabet taratele de ovaz regleaza concentratia de zahar din sange, reduc necesarul de insulina si au un efect favorabil asupra metabolismului.

Taratele de ovaz reduc concentratia de colesterol din sange, astfel ca sunt recomandate atat persoanelor care au probleme in a mentine la nivel normal aceasta constanta a sangelui, dar si celor care sufera de boli cardiovasculare, arteroscleroza si hipertensiune arteriala.

Este dovedit faptul ca un consum regulat de tarate de ovaz, reduce in mod spectaculos riscul aparitiei cancerului de colon, fibrele din ovaz functionand ca un burete care absoarbe toate acele substante si elemente cu efect cancerigen de la nivelul intestinului gros. Taratele de ovaz isi pun in evidenta, cu adevarat, toate calitatile in cadrul unei alimentatii sanatoase si diversificate, daca sunt consumate de patru-cinci ori pe saptamana. In general se recomanda sa ne oprim la consumul a cel mult trei linguri zilnic, pentru a evita tulburarile intestinale, pierderile de vitamina D si de magneziu, care ar putea fi asociate cu consumul excesiv de tarate de ovaz.  

Trebuie retinut ca taratele de ovaz nu sunt tolerate de persoanele cu colon iritabil sau de cele care au avut o interventie chirurgicala in zona abdomenului ori a tubului digestiv. In toate aceste cazuri, este indicata consultarea medicului si apoi sa se treaca la consumul taratelor de ovaz.

Din tarate de ovaz se pot face chifle, tarte, blaturi de pizza, clatite. Pot fi adaugate cu success in diverse salate de cruditati, amestecate cu lapte, branza, iaurt, smantana. Taratele de ovaz isi pastreaza proprietatile in timpul prepararii termice. Deasemenea pot fi adaugate cu success in fabricarea painii.

La Via Naturalia singurul magazin cu produse exclusiv bio din Iasi va oferim tarate ecologice de ovaz de cea mai buna calitate, din loturi fara pesticide sau chimicale, sub marca Primeal Franta, la cantitati de 200gr si 1,2 kg si 2 varietati de fulgi de ovaz mari si fulgi de ovaz mici. Magazinul este situat pe esplanada din spatele Halei Centrale si va ofera peste 1000 de produse biologice de cea mai buna calitate. Pentru cei care doresc mai multe informatii dar si pentru cei care prefera cumparaturile online va recomandam o vizita pe www.vianaturalia.ro

Comentarii