Un remediu blind al diabetului: dudul

vineri, 25 iulie 2008, 19:05
2 MIN
 Un remediu blind al diabetului: dudul

Daca ar fi sa facem o ierarhie a copacilor pe care ii stim din copilaria noastra, atunci unul dintre primele locuri ar fi ocupat de dud. In curtea bunicilor sau in jurul casei, undeva intr-un colt de gradina un copacel cu o coroana globulara si plin de fructe zemoase asteapta in fiecare an sa fie cules si rasfatat cu atentia noastra. Insa dudul aduce si o practica terapeutica ce include ceaiurile din frunze si o hrana pentru viermii de matase.

Dudul alb, Morus alba, este un arbore originar din China iar cel negru, Morus nigra, este din Persia. Fiind rezistenti la frug acesti copaci traiesc aproximativ 100 de. Sint cultivati in special pentru faptul ca frunzele lor sint folosite ca hrana pentru viermii de matase. Insa fructele zemoase pot fi ingrediente principale pentru gemuri, marmelade si bauturi alcoolice. Daca sint consumate proaspete fructele sint racoritoare, laxative si antiscorbutice. In practica terapeutica sint utilizate si fructele nematurate avind proprietati astringente si antidiareice.

Datorita acestor proprietati cit si a substantelor continute dudul este utilizat in medicina traditionala mai ales ca adjuvant in tratarea diabetului. Se recolteaza frunzele, scoarta si fructele. Frunzele se string tinere, in lunile mai-iunie-iulie si se usuca in poduri bine aerisite. Scoarta se recolteaza de pe ramurile tinere, uscarea facindu-se in acelasi mod ca si frunzele.

Sucul si siropul obtinut din fructe este utilizat mai ales in medicina infantila. Frunzele sint un remediu blind al diabeului, infuzia determinind scaderea glicemiei.

Utilizarile terapeutice ale dudului

Infuzia din 1-2 linguri frunze si o cana de apa clocotita, consumata dupa mesele principale sau cite o lingura din ora in ora este recomandat in tratamentul diabetului.

Infuzia realizata din o lingura scoarta de dud alb si o cana apa clocotita are actiune purgativa si tenifuga.

Fructele consumate proaspete sint recomandate in distrofii ale miocardului.

Coaja de dud negru, recolatata primavara de pe crengutele tinere, fiarta in apa constituie un remediu bun pentru eliminarea teniei.

Fructele amestecate cu zahar, in proportie de 1 la 2, se lasa pina se obtine un sirop. Acesta este bun in tratamentul amigdalelor sub forma de gargara. Consumat ca atare este tonic si racoritor.

Extractul din frunze de dud negru este utilizat in tratamentul diabetului si contra glicazuriei.

Si, nu trebuie uitat ca dudul are proprietati tinctoriale fiind utilizat in
vopsirea in galben sau violet inchis a tesaturilor din lina, bumbac, in sau cinepa.

Comentarii