Antineoplaston: o speranta pentru pacientii oncologici?

joi, 05 iunie 2008, 19:24
3 MIN
 Antineoplaston: o speranta pentru pacientii oncologici?

Oncologia este un domeniu extrem de complex si cel putin la fel de delicat. Pe linga eforturile, de multe ori supraomenesti, de a face ceva pentru pacientii atacati de boli nemiloase, sint dramele in care parca eforturile sint inutile. De ce unii pacienti fac neoplasme, care este factorul declansator, de ce unii pacienti raspund la tratament si altii nu, de ce cancerul poate lovi din nou in plina stare de sanatate – sint intrebari la care medicina secolului XXI nu poate oferi raspunsuri certe si definitive. Si totusi, cercetarea continua, in speranta unui succes impotriva unui inamic atit de complex si de ascuns.

Din pacate, insa, drama pacientilor si a membrilor familiilor acestora, dispusi, in astfel de situatii, sa incerce orice, a fost exploatata de multe ori de terapii neconventionale care promit vindecari miraculoase, de la meloterapie la descintece si asa mai departe, toate fiind alimentate prin prisma exemplelor curative ale vecinilor, amicilor etc. Exista si situatii in care astfel de terapii sint promovate si sustinute chiar de catre membri ai comunitatii medicale, ceea ce face ca increderea sa creasca si miturile sa se perpetueze. Nu afirm ca nu exista si cazuri in care vindecarea s-a produs fara ca medicii sa o poata explica, dar acestea nu constituie regula, ele sint extrem de rare si cred ca au de-a face cu ceea ce este mai presus de noi.

Un remediu terapeutic potential curativ este "antineoplastonul", a carui denumire a fost data de medicul si biochimistul de origine poloneza Stanislaw Burzynski unor grupuri de peptide, derivate si mixturi. Acesta a pornit de la observatia ca in singele pacientilor cu cancer de diferite forme exista un deficit de peptide, aspect rezultat din compararea cu un lot martor de pacienti fara cancer. El a izolat aceste peptide pentru prima data din singe, apoi din urina purificata, iar din 1980 a recurs la fabricarea lor sintetica. Primul peptid izolat a fost "antineoplaston" A-10 (adica 3 fenilacetilamino 2,6 piperidindione), apoi AS-21, apoi a realizat o mixtura din acestea. Burzynski sustine ca A-10 si A-21 actioneaza prin inhibarea oncogenelor, promoveaza apoptoza si stimuleaza genele supresoare de tumori.

Aceste peptide, derivate si mixturi, au fost administrate pacientilor oncologici de catre Burzynski inca din 1976, cu rezultate controversate. Actualmente, eficacitatea acestor compusi este subiectul unor trialuri clinice de faza II, "antineoplastonul" neprimind aprobarea FDA de a fi "sigur si eficace" in tratamentul cancerului uman.

"Antineoplastonul" se administreaza in anumite clinici colaboratoare cu Burzynski, atit sub forma orala, cit si injectabila intravenoasa cu pompa pe care pacientul o poarta singur. Din motive legale, Burzynski promoveaza acest tratament numai in contextul trialurilor clinice. Pacientii inclusi in studiu trebuie sa indeplineasca unele conditii: fie tratamentul conventional a fost un esec, fie pentru neoplasmul de care sufera nu exista terapie conventionala, ci doar remedii paliative, fie pacientul prezinta o conditie care va determina ca acesta sa nu raspunda la terapia conventionala. Trebuie sa amintim ca tratamentul este suficient de costisitor – pentru cel injectabil, circa 100.000 $/an, iar companiile de asigurari de sanatate, in marea lor majoritate, nu deconteaza astfel de tratamente, considerate a fi, actualmente, experimentale.

Rezultatele studiilor efectuate pina acum sint discutabile. In timp ce Burzynski reclama anumite succese terapeutice, testele efectuate de National Cancer Institute au infirmat potentialul curativ. De asemenea, Japanese National Cancer Institute a realizat studii in care potentialul curativ al "antineoplastonului" nu a putut fi dovedit.

Pina acum, "antineoplastonul" nu si-a dovedit eficacitatea si siguranta, lucru certificat de FDA, dar studiile lui Burzynski continua. Daca terapia sa isi va proba sau nu, pina la urma, potentialul in lupta cu neoplasmele, ramine de vazut. La ora actuala, insa, ramine una din terapiile experimentale extrem de controversate.

Comentarii