Cei trei care vor schimba lumea

marți, 06 iulie 2010, 17:50
3 MIN
 Cei trei care vor schimba lumea

Intram intr-o lume noua. Fiecare simte asta, chiar daca inca intr-un mod confuz, si tatoneaza incercind sa intuiasca viitorul. Nimeni nu stie daca incepe una dintre marile regresiuni ale istoriei, cum a fost cea care a urmat caderii imperiului roman, timp de aproape o jumatate de mileniu, sau daca civilizatia capitalista va renaste din propria-i cenusa, cum a facut-o dupa al doilea razboi mondial si cu un nou leadership. Determinanti mi se par factorii religiosi, demografici si ecologici.

Principala problema se situeaza in suburbiile marilor orase. Demografia este in competitie cu crearea de avutie si intotdeauna demografia a cistigat. Cu toate acestea, oamenii au mijloacele necesare sa elimine saracia endemica. N-o fac pentru ca nu pot sau nu vor. De aceea, 40% din populatia planetei traieste inca cu mai putin de 2 dolari pe zi. Aceasta situatie poate face sa creasca miscarile migratorii. Demografia dicteaza si nivelul migratiilor si eventualele politici antimigratie. Dorinta de egalitate a produs pina acum multe revolutii, miscari sociale si chiar razboaie. Putini au rezistat acestor deplasari tectonice egalitariste. In plus, China s-a trezit si leadership-ul economic mondial nu mai apartine Occidentului.

Ideologiile se nasc si mor, civilizatiile ramin. Capitalismul nu va muri probabil datorita acestei crize, cum spera reprezentantii extremei stingi. Dar el se va transforma in mod profund, ca si civilizatia occidentala. Declinul sau e inevitabil. Lumea intreaga e in schimbare. PIB-ul Chinei il va depasi pe cel al S.U.A. intre 2014 si 2050, dupa modelul utilizat. PIB-ul pe locuitor si pe an va trece de la 19.000 la 31.400 dolari in 2030 in Europa, de la 29.000 la 45.800 in S.U.A., de la 4800 la 15.700 in China si de la 2200 la 7000 in India, in aceeasi perioada. Deci pierderea Occidentului nu va fi atit de bogatie, cit de putere si de influenta pe arena mondiala.

Iar principala cauza pentru care China si India se pregatesc sa conduca planeta e de natura demografica. Peste 4 miliarde de locuitori din aproape 7 traiesc in Asia, iar cele doua tari vor detine in curind jumatate din populatia Asiei, cu un mic plus pentru India. Emergenta celor doua tari nu este doar inevitabila; este si dezirabila, deoarece problemele demografice pot capata proportii dramatice.

O alta problema cu care se confrunta civilizatia actuala este falimentul ecologic. El priveste intreaga omenire si repune in cauza fundamentele cresterii economice. Actualul model de crestere este revolut pentru ca distruge natura, iar natura revine si isi cere drepturile. Am ipotecat viitorul generatiilor viitoare, iar randamentele in continuare nu pot fi decit descrescatoare. Ecosistemul omenirii a fost distrus sub loviturile industrializarii noastre. Ne-ar trebui cinci planete ca a noastra pentru ca toti pamintenii sa traiasca precum americanii. Pentru prima data in istorie, omul a devenit capabil sa-si perturbe ecosistemul intr-o maniera durabila si ireversibila. La aceasta se adauga o severa amenintare asupra biodiversitatii: mai mult de 11.000 de specii sint amenintate cu disparitia. Intr-o lume interconectata, toate acestea ne afecteaza pe toti. Sintem abia la inceputul unei revolutii bioeconomice, un salt salutar de constiinta se arata la orizont in intreaga lume. Aceasta revolutie bioeconomica va deschide cimpuri de oportunitati inca neexplorate. Ea se bazeaza pe marile religii, in incercarea de a oferi si raspindi solutii care sa salveze umanitatea.

O alta problema care se pune este ce va deveni China din punct de vedere politic? Are sau nu capitalismul nevoie de democratie, de individualism si alte valori care l-au adus la putere in Occident? Sau nu e neaparat nevoie de capitalism pentru o dezvoltare durabila? Se poate lipsi China de un vehicul religios, sau el exista? Care-i este greutatea specifica? Nici un imperiu din istorie nu a rezistat doar cu ajutorul fortei militare, fara o convingere religioasa si filosofica de masa, cu exceptia imperiului mongol. Un mare imperiu are nevoie de un Dumnezeu pe masura. Din aceste puncte de vedere, pentru China viitorul ramine deschis… Religia este un bun instrument politic, iar putina politica nu strica religiei. Ce ar fi fost America fara crestinism? Religiile sint singurul factor ideologic ce se poate impune constiintei umane, aici si acum, pentru multimi imense.

Este, deci, foarte posibil ca civilizatia capitalista actuala sa fie repusa in cauza in chiar fundamentele sale, factorul ecologic, de pilda, obligindu-ne sa consumam mai putin si sa asiguram o mai justa rapartitie a avutiilor la nivel mondial, cu grija la protejarea patrimoniului omenirii. Iar factorul ecologic se leaga intim de cel religios si de cel demografic. Impreuna, potentindu-se reciproc si amplificindu-si reciproc efectele, cei trei vor fi factorii principali care vor schimba civilizatia actuala.

Comentarii