Cititorul si scriitorul de azi

joi, 19 martie 2009, 20:02
3 MIN
 Cititorul si scriitorul de azi

In ciuda faptului ca traim in era internetului, adevarata carte din hirtie ramine la fel de iubita ca odinioara. Cartile sint mai trainice, mai durabile, caci nu dispar precum textele virtuale, doar daca le pierdem ori le imprumutam cuiva care nu ni le mai inapoiaza. Dar, in rest, o carte ne sta mereu alaturi, ca un prieten de nadejde si, comparata cu acesta, are chiar avantajul ca poate fi inchisa si pusa deoparte daca ne enerveaza sau ne plictiseste.

Ce asteptari are, insa, cititorul in ziua de azi de la o carte? De aceasta chestiune arzatoare la ordinea zilei s-a ocupat recent Ziarul pentru tineret. "Care este cartea care te-a ajutat cel mai mult pina acum in viata?", a fost intrebarea adresata citorva sute de adolescenti. In esenta, ziaristii au primit doua raspunsuri scurte si cuprinzatoare: 1. Cartea de bucate a mamei; 2. Cartea de credit a lu’ tata.

Sigur ca acum unii dintre noi se vor intreba, surprinsi, daca nu cumva a fost data uitarii placerea lecturii in detrimentul poftei de mincare si al materialismului cras. Ei nu, nici chiar asa! Bineinteles ca printre cei chestionati se mai numarau si unii tineri pentru care cartea de credit a tatalui nu avea absolut nici o importanta, insa… doar daca taticu’ daduse faliment.

Si acum hai sa aruncam o privire asupra scriitorilor contemporani! Acestia au adeseori o mare problema: In valul noilor aparitii, majoritatea dintre ei dispar, adica sint complet ignorati de masa larga a publicului. Iar unele opere interesante nici macar nu ajung pe piata dintr-un simplu motiv: or fi ele valoroase din punct de vedere literar, insa din punct de vedere economic sint complet neprofitabile. In cazul acesta, toata munca scriitorului a fost in zadar; mai bine zis, omul si-a stors creierii si talentul pentru un fund de sertar. "Oare unde, pana mea, oi fi gresit?" se intreaba autorul, ofticat la culme. Raspunsul este cit se poate de simplu: "E o timpenie sa scrii la un roman timp de sapte sau opt luni, cind il poti cumpara de la orice librarie cu doar un dolar", dupa cum spunea Mark Twain, bun prieten al cartilor, un om care stia ce spune, caci si el se tot incapatina sa scrie romane.

Dupa cum stim cu totii, Twain a trait in secolul XIX, si pe atunci inca era trai si viata! Dar unde mai gasesti in ziua de azi romane cu un dolar, adica aproximativ 3,4 RON? Cartile au devenit intre timp chiar si de zece ori mai scumpe si, avind in vedere ca nici eu nu prea am parale dar imi place la nebunie sa citesc, mi-am tot batut capul cum sa rezolv aceasta dilema si acum un an mi-a venit o idee geniala: m-am hotarit sa devin scriitor si sa citesc doar ceea ce e scris de mine, pentru ca asta nu ma costa nimic.

Zis si facut. Dupa o munca asidua de citeva luni, am terminat de curind primul meu roman politist, insa, cind l-am citit, m-am plictisit de moarte, caci, din pacate, stiam deja de la bun inceput cine era criminalul. Asa ca, pina la urma, tot trebuie sa ma duc la librarie, caci, sincer sa fiu, romanele politiste scrise de alti autori mi se par mult mai palpitante.

Si inca ceva: momentan fac si pe criticul literar si lucrez la o recenzie in care imi demontez fara mila propriul roman, ceea ce ma cam face sa sufar.

Dar ce sa-i faci?! Asta-i situatia! Ca scriitor, trebuie sa te obisnuiesti cu criticile dure si chiar sa le accepti atunci cind sint, ca in acest caz, pe deplin justificate.

(Traducere din germana de Lucian Turcas)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii