Cronica unei deportari anuntate

joi, 05 iunie 2008, 19:25
2 MIN
 Cronica unei deportari anuntate

Fiecare dintre romanele lui Aharon Appelfeld contine cel putin un element autobiografic. Scriitorul s-a nascut la Cernauti, in anul 1932. La opt ani evadeaza din lagarul de munca din Transnistria, in care a fost deportat. Trece prin numeroase peripetii, traieste o perioada in paduri, ajunge apoi in Italia, iar de aici, in 1946, in Palestina. In anii ’50, odata cu publicarea unor romane in limba araba, Aharon Appelfeld devine unul dintre cei mai importanti si mai tradusi scriitori israelieni.

Badenheim este o mica statiune termala austriaca unde burghezia evreiasca se reuneste la inceputul primaverii pentru festivalul de muzica clasica, iar doctorul Pappenheim, un tip destul de excentric, este organizatorul programelor de divertisment. Organizatorii, muzicienii si spectatorii sosesc in numar mare la Badenheim odata cu primavara: "Era din nou primavara la Badenheim. Dangate de clopot razbeau dinspre biserica satului. Umbrele padurii se subtiau, retragindu-se spre poalele copacilor. Soarele imprastia resturile de intuneric si scalda in lumina Strada Mare si pietele. Un moment de tranzitie. Foarte curind orasul avea sa fie inundat de vilegiaturisti. (…) Statiunea, cu locuitorii ei, care se tot schimbasera de-a lungul anilor, isi pastrase discreta frumusete".

Anul 1939 a ramas insa in istoria Badenheim-ului ca anul in care "Departamentul Asanarii" si-a intins jurisdictia si a inceput sa faca investigatii in statiune. Treptat, atmosfera vesela este inlocuita de o stare de panica: "Instrainarea, suspiciunea si neincrederea se instapinisera asupra orasului". Circula mai multe zvonuri despre scopul vizitei inspectorilor, dar atunci cind hamalii incep sa descarce role de sirma ghimpata, oamenii din Badenheim isi dau seama despre ce este vorba. Nimeni nu mai avea dreptul sa paraseasca statiunea. Orasul sufera o sinistra metamorfoza: dintr-o statiune vesela, Badenheim-ul devine un loc al fricii si al terorii, desi pregatirile pentru vestival nu se opresc, iar muzicantii fac ultimele repetitii. Romanul nu este altceva decit cronica unei deportari anuntate.

* Marti, 10 iunie, "Ziarul de Iasi" va ofera romanul "Badenheim 1939" la pretul de 5 lei.

Comentarii