Pasi fermi pe calea buna…

vineri, 18 septembrie 2009, 16:40
3 MIN
 Pasi fermi pe calea buna…

Cetatenii romani pot intra, din nou, fara vize in Republica Moldova incepind de vineri, 18 septembrie 2009. Este o stire care semnifica reintoarcerea la normalitate, masura paranoica a fostului guvern comunist de peste Prut ridicind un "zid al rusinii" timp de 5 luni si 10 zile intre Romania si statul moldovean. Pe 8 aprilie guvernul condus de Zinaida Greceanai instituia regimul de vize pentru cetatenii romani, in contextul manifestatiilor violente desfasurate imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor din 5 aprilie. Acelasi guvern anulase printr-o lege speciala regimul de vize pentru toti cetatenii tarilor membre ale Uniunii Europene inca din 2006, iar hotarirea de guvern din aprilie 2009 nu facea decit sa abroge legea din 2006, fapt ce probeaza modul cum intelegeau comunistii sa "guverneze", in dispretul respectarii oricarei norme elementare de drept!

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, se arata, la inceputul lunii septembrie, optimist in ceea ce priveste iminenta promulgarii masurii la care facem referire in aceste rinduri: "ridicarea vizelor privind circulatia cetatenilor romani in Republica Moldova este o solicitare adresata in primul rind de Uniunea Europeana, prin concluziile Consiliului din primavara. Alaturi de functionarea normala a statului de drept si asigurarea si apararea drepturilor cetatenesti, aceasta solicitare privind ridicarea vizelor este un reper european fata de care vom putea judeca optiunile europene ale oricarui guvern de la Chisinau". Demnitarul roman mai adauga ca "vom vedea care sint perspectivele. Cred ca in conditiile in care perspectivele europene sint declarate in acest moment la Chisinau, un astfel de gest nu poate lipsi".

Decizia Chisinaului de ridicare a vizelor pentru cetatenii romani este "un gest extraordinar, care pune capat unui regim totalitar care a fost parte a mostenirii sovietice" declara, la rindul lui, Eugen Tomac, secretar de stat in Ministerul de Externe moldovean. "In felul acesta, autoritatile de la Chisinau isi reafirma angajamentul privind apropierea de UE a Republicii Moldova. Romania si Republica Moldova sint doua state independente, dar noi nu trebuie sa confundam statele cu poporul roman. In ambele parti ale Prutului populatia majoritara este constituita din romani", a mai adaugat demnitarul moldovean, a carui resort de activitate il  reprezinta "relatiile cu romanii de pretutindeni".

Eveniment mult asteptat pe ambele maluri ale Prutului – si care semnifica, subliniem si noi aceasta idee – ancorarea din ce in ce mai ferma si transparenta pe fagasul edificarii unui stat de drept in Republica Moldova, in care drepturile omului sa fie respectate si aparate, anularea regimului de vize pentru cetatenii romani a fost salutata si de oficiali de rang inalt europeni si americani.

Reprezentantul special al Comisiei Europene la Chisinau, Cesare de Montis declara, in cadrul unei intrevederi cu presedintele Parlamentului si presedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, ca "Uniunea Europeana este decisa sa acorde R. Moldova tot sprijinul pentru depasirea crizei economice". Cesare de Montis mai adauga ca UE este dispusa sa intervina pe linga organizatiile financiare internationale pentru a contribui la dezvoltarea economica a Moldovei si s-a pronuntat pentru reluarea negocierilor in vederea semnarii unui nou Acord RM – UE. Reprezentantul special al Comisiei Europene a mai spus si ca „ultimul an a fost unul dificil pentru relatia UE cu Republica Moldova" si i-a adresat lui Mihai Ghimpu invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bruxelles pentru a se intilni cu oficialitatile Uniunii Europene, semn extrem de pozitiv in directia orientarii pro-europene a statului moldovean. Orientarea europeana ar putea sa ii aduca Moldovei un imprumut rapid, de care are nevoie: "aceasta tara trebuie sa se deschida fata de Uniunea Europeana, astfel primeste si bani si proceduri si incredere", declara cunoscutul analist politic Emil Hurezeanu.

Pe de alta parte, ambasadorul american la Chisinau Asif J. Chaudhry declara, pe 15 septembrie, ca Republica  Moldova este un exemplu de stat care isi croieste drumul spre democratie: "cred ca ceea ce are loc acum in Moldova si ceea ce s-a intimplat in aceasta tara de la constituirea ei si pina acum este un exemplu de stat care isi croieste drumul spre democratie. Noi trebuie sa contribuim cu totii la construirea institutiilor democratice pentru ca ele sa fie puternice si statornice".

Tot din acest colt de pagina imi exprimam optimismul, cu exact doua luni in urma, ca toamna va aduce Republicii Moldova profunde transformari, in drumul ei spre democratie si Europa. Intr-adevar, toamna 2009 aduce pentru statul de dincolo de Prut rod bogat…  

Comentarii