RomPatriciu, GazPutin si Nabucco

marți, 05 iunie 2007, 20:07
6 MIN
 RomPatriciu, GazPutin si Nabucco

Care pe care

Ziarul Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien (Bucuresti) a preluat, in editia din 22 mai, un articol de fond din Neue Zürcher Zeitung despre confruntarea dintre UE si Rusia privind constructia gazoductului Nabucco. Acest pipeline care ar urma sa porneasca din Azerbaidjan si sa ajunga via Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria ar trebui sa ofere din 2011 accesul nemediat, (citeste: nevamuit de rusi) la rezervele de gaz din Asia Centrala.
Hiba cea mare o reprezinta, ca-n toate chestiunile privind resursele de petrol si gaz, Marele Urs, care, prin gigantul Gazprom, detine o pozitie de monopolist inclusiv pentru gazul caspic si depune, in consecinta, eforturi de tot felul ca sa saboteze realizarea acestui megaproiect menit a scadea dependenta europenilor de gazul rusesc – sau de transportorul rus de gaze. (In paranteza fie spus, Gazprom fiind deocamdata unicul transportor de gaze, nu numai ca isi foloseste gazul si conductele – in numele Rusiei – si ca arma politica, dar practic este si in masura sa achizitioneze gazul tarilor din Asia Centrala la pret de santaj, ca apoi sa-l revinda cu profituri uriase!)
Sa retinem din articolul pomenit mai sus urmatoarele observatii si date:
"Gazprom se foloseste de libertatea din UE pentru investitori si libera circulatie a capitalului pentru achizitii de anvergura in Occident, insa fara a oferi drepturi reciproce, asa cum cere Bruxelles-ul, anume sa-si deschida, la rindu-i, transportul de energie pentru ofertantii straini".
Apoi, faptul ca pe linga conducta rezultata din "prietenia" dintre Schröder si Putin, care duce pe sub Marea Baltica gaz rusesc direct in Germania (ocolind voit Polonia), rusii au pus repejor si ei pe masa un proiect alternativ (si concurent), anume o conducta care ar urma sa preia din – momentan – insuficient exploatata conducta sudica Blue Stream "gaz rusesc (sau central-asiatic, cumparat in prealabil de catre Gazprom) pe care sa-l duca spre niste instalatii de stocare si distribuire din Ungaria, care mai trebuie construite".
In fine: "Cele doua conducte par sa urmareasca legarea si mai puternica a Europei de robinetul de gaz rusesc si de-a aduce Gazprom mai aproape de sistemele europene de distribuire".

Ungaria, veriga slaba

De altfel, in proiectul Nabucco, pina una alta, Ungaria pare sa fie veriga slaba, de vreme ce concernul MOL s-a lasat cooptat de rusi in studierea fezabilitatii proiectului alternativ la Nabucco. "Ungaria oficiala da din colt in colt. György Gilyan, secretar de stat in Ministerul maghiar al Economiei, a justificat «adulterul» celor de la MOL cu explicatia stravezie cum ca pentru apararea sigurantei europene de aprovizionare ar fi fiind necesara examinarea tuturor posibilitatilor imaginabile de diversificare. Iar seful MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat recent ca Ungaria n-ar trebui sa se lase conditionata de UE, deoarece interesele tarilor central- sau est-europene puternic sau total dependente de livrarile rusesti ar fi diferite de cele din Vestul Uniunii si ca n-ar fi decit «rezonabil» sa se construiasca proiectul mai ieftin".
In fine, ca fapt "divers", sa bagam la cap: Gazprom "ar putea finanta proiectul sau de 4 miliarde de euro din cistigurile pe-o jumatate de an", pe cind pentru Nabucco actionarii asociati (OMV, MOL, Transgaz – firma romaneasca, Bulgargas si Botas, firma turceasca) ar trebui sa adune, impreuna cu Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Company, 4,5 mrd. euro. Unde mai pui ca majoritatea acestor firme asociate isi procura momentan gazul din Rusia – adica: de la Gazprom… Si sint, deci, santajabile.

Oile noastre negre de titei

Bun. Si acum sa trecem la oile noastre negre de petrol. Ce-am putut citi in editia din 31 mai a Evenimentului zilei? "Nabucco este una din utopiile lumii moderne, iar cit timp rusii construiesc proiectul Bluestream 2, nu are nici o sansa. Noi raminem dependenti strict de resursele rusesti". Pare, desigur, la prima vedere, declaratia unui om de afaceri cu capul pe umeri. Dar la a doua vedere, luind in calcul faptul ca Nabucco tocmai asta urmareste: eliberarea din imbratisarea "frateasca" (sufocanta la nevoie) a Marelui Urs, reducerea dependentei "stricte de resursele rusesti", te intrebi, fie si numai retoric: Patriciu asta cu cine tine, dom’le? Pentru ca acelasi omniprezent (economic, mediatic si politic!) Patriciu, cu doar citeva zile in urma, era citat in Romania libera (26.05.07) cu urmatoarea pilda: "Trebuie sa investesti in partea de cusca in care sta ursul si ursul trebuie determinat si lasat sa investeasca in proiecte energetice in Europa". Pilda petroliberala a fost prezentata la Forumul European (!) pentru Energie, care a avut loc recent la Sofia.
Pornind de la aceeasi declaratie, Tom Gallagher scria in comentariul sau "Vremuri anormale" (Romania libera, 01.06.07) urmatoarele: "Declaratia lui Patriciu a avut darul distrugerii ultimului crimpei de speranta europeana in legatura cu o Romanie devenita pilon al intereselor occidentale sub prezenta guvernare liberala. Pina la finele anului vom avea, cu mare probabilitate, parte si de alte testimonii din partea domnilor Patriciu, Tariceanu, Antonescu si, fireste, Gusa privind eforturile acestora depuse pentru accelerarea transformarii Europei Occidentale intr-un soi de satelit economic al neoimperialismului rusesc, cu Romania devenita avanpost-cheie al celei de-a treia Rome". Bine ca mai spun si altii ce-am sugerat deja acum doua luni in comentariul "Miros de Moscova" (Ziarul de Iasi, 06.04.07)!

Natura capitalului rusesc

In incheiere, hai sa vedem daca n-ar putea fi totusi benefic si capitalul rusesc, ca doar, vorba aia, banii n-au miros, nu? Dar personal chiar n-am puterea de concesie de-a vedea in capitalul oligarhilor rusi unul care poate fi benefic si pentru noi (decit – in cel mai bun caz – pe termen scurt). Si asta din mai multe motive: economice, morale si – mai ales – politice. Din punct de vedere economic, acest capital, fiind (aproape) nemuncit, adica mult prea usor cistigat, este nesanatos si ca atare unul mai degraba iresponsabil si deci potential daunator prin usurinta cu care poate eluda legile economiei de piata libera (de care, cum am vazut mai sus, se foloseste, dar pe care nu-i dispus sa le si respecte in reciprocitate): poate "strica" piata in sus sau in jos, dupa interesele de moment ale oligarhului rus, sau, mai exact, ale Kremlinului – ca doar nu-si imagineaza cineva ca oligarhii Ixanov sau Ygrepaska sint multimiliardari de capul lor! Pe scurt, este mai mult decit preferabil sa te feresti pe cit posibil de acest capital anti-piata-libera, anti-democratic, imoral si defel independent politic, de vreme ce se afla concentrat in miinile unui grup de oligarhi nascuti sau ramasi oligarhi cu voie de la presedintele GazPutin!

Ultimul democrat pursinge

Dar poate ca ne-nselam cu totii, oameni buni, si doar dom’ RomPatriciu si tov’ GazPutin au dreptate! Ultimul chiar joaca tare de tot, de vreme ce zilele astea, inainte de summit-ul G8 de la Heiligendamm (Germania), a afirmat pentru presa occidentala verde-n fata: "Sint un adevarat democrat. Dar problema – de fapt nu problema, ci adevarata tragedie – este ca sint singur. Nu mai exista democrati pursinge in lume. De la Mahatma Gandhi, nu a mai fost niciunul". (Evenimentul Zilei de ieri)
Mamma mia, are cohones tariste si tupeu bolsevic tipul, nu-i asa? De-acum il asteptam pe RomPatriciu sa declare la rindu-i: "Sint un adevarat capitalist (sau liberal, la alegere). Dar problema – de fapt nu problema, ci adevarata tragedie – este ca sint singur. Nu mai exista capitalisti (liberali) pursinge in Romania. De la Nicolae Malaxa (I.C. Bratianu), nu a mai fost niciunul".

Comentarii