Sanatatea mintala a romanilor, o problema de sanatate publica ignorata

luni, 13 iulie 2009, 18:44
3 MIN
 Sanatatea mintala a romanilor, o problema de sanatate publica ignorata

Aflata pe agenda publica inainte de aderare, dar scoasa de pe lista prioritatilor dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene, reforma sistemului romanesc de sanatate mintala se afla inca pe o lista de asteptare cu inceput necunoscut. Trasatura centrala a acestuia este in continuare hiperspitalizarea, o "filosofie" uzata moral si stigmatizanta. Singurele schimbari sint rezultatul unor initiative personale, fiind realizate nu datorita sistemului, ci in ciuda anchilozei lui.

Un astfel de exemplu este Spitalul de Psihiatrie din Cimpulung Moldovenesc, una din primele unitati din Romania unde a fost introdus conceptul de psihiatrie comunitara, functional de multi ani in tari din Europa si America. Acelasi spital a organizat acum primul congres de psihiatrie comunitara din centrul si sud-estul Europei, facind pionierat inaintea spitalelor universitare din Romania, care au, teoretic, mai multe resurse, mai mult prestigiu si mai multa putere.

In afara acestor initiative insulare, politicile si strategiile in acest domeniu, daca vor fi existind, zac pe undeva, prafuite. Ba mai mult, problemele sistemului par sa fie o necunoscuta chiar si pentru unii dintre diriguitorii sai, intrucit nu avem inca statistici privind sanatatea mintala a populatiei sau eficienta serviciilor de sanatate oferite de stat. Singurele repere sint cele oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Potrivit acestora, incidenta afectiunilor psihice severe este intre 1-2%. Estimarile OMS sint mult mai ingrijoratoare in privinta prevalentei tulburarilor psihice: unul din trei romani a avut, are sau va dezvolta o tulburare mintala. Insa, in ciuda acestor procente deloc imbucuratoare, inexistenta unor date precise asupra sanatatii mintale a romanilor mentine problema si, implicit, intreg sistemul in zona marginalului, a cosmetizarilor, cu sau fara intentie.

Prezenta la congresul de la Gura Humorului, Ileana Botezat Antonescu, directoarea Centrului National de Sanatate Mintala, institutie care functioneaza pe linga Ministerul Sanatatii pentru a coordona mult-asteptata reforma in domeniu, a mentionat in cadrul lucrarilor o prevalenta a tulburarilor psihice de numai 1,93% – asadar sub nivelul incidentei bolilor severe indicat de OMS!

Evident, procentul a fost privit cu neincredere, mai ales de catre profesorii straini prezenti la eveniment, care au amintit ca prevalenta nu coboara sub 10% in aproape nici o tara din lume! Ileana Botezat Antonescu s-a aratat insa deschisa la initiativa profesorului Eliot Sorel de a incepe in Romania primele cercetari de evaluare a sistemului romanesc de sanatate mintala, care ar urma sa se desfasoare sub indrumarea Observatorului International al Sistemelor de Sanatate Mintala, reprezentat la Congresul de la Gura Humorului de Harry Minas, profesor la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii din Melbourne, Australia.

Observatorul reprezinta o retea de educatie, cercetare si dezvoltare ce isi propune cresterea calitatii sistemelor de sanatate mintala ale statelor in curs de dezvoltare. In general, aceste state se confrunta cu probleme similare: sanatatea mintala este mai degraba absenta pe agenda publica si politica, majoritatea serviciilor de ingrijiri sint concentrate in orasele mari si in marile spitale, organizatiile neguvernamentale in domeniu sint putine sI fara putere, persoanele cu tulburari psihice sufera din cauza stigmatizarii si li se incalca drepturile. "Am purtat discutii cu conducerea Ministerului Sanatatii, a Centrului National de Sanatate Mintala, cu Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, pentru a infiinta un prim nucleu de cercetare si evaluare a problemelor sistemului romanesc de sanatate mintala. Intentionam sa cream insa trei astfel de centre: la Bucuresti, Cluj si Iasi. E nevoie de date precise pentru a informa politicienii, societatea civila, pentru a vedea exact care sint provocarile si masurile de luat", a declarat Eliot Sorel.

Grupurile de cercetare vor fi mai intii instruite cu privire la metodologiile folosite in cadrul Observatorului International, pentru ca rezultatele sa poata fi relevante si comparabile cu cele ale altor state. Urmatorul pas va fi masurarea prevalentei tulburarilor psihice in populatie, iar apoi a performantelor sistemului. Initierea acestor cercetari de catre statul roman sub egida Observatorului de la Melbourne este cu atit mai importanta cu cit la nivelul Uniunii Europene va debuta un proiect de comparare a prevalentei tulburarilor psihice in statele membre. Dincolo de aceasta, insa, acest demers isi propune ca problematica sanatatii mintale sa fie scoasa afara dintre zidurile spitalelor si sa fie perceputa la adevarata sa dimensiune: ca o tema importanta de sanatate a populatiei.

Comentarii