Speranta unui vaccin salvator

miercuri, 05 aprilie 2006, 19:17
5 MIN
 Speranta unui vaccin salvator

Daca pina nu demult cercetarile medicale se orientau catre gasirea unor solutii pentru combaterea principalelor cauze de morbiditate si mortalitate, reprezentate de bolile cardio-vasculare, neoplasme, iata ca in prezent o noua boala cauzatoare de deces acapareaza atentia cercetatorilor: gripa aviara.
Produsa de un subtip de virus gripal, virusul H5N1, gripa aviara a inregistrat primul caz letal la om in 1997, in Hong Kong. Boala a fost cunoscuta mai intii la pasari, acestea, odata infectate, prezentind virusul H5N1 in saliva, secretii nazale, fecale. Alte pasari se pot contamina prin contact direct cu excremente sau cu suprafete contaminate de acestea. Raspindirea bolii este atribuita pasarilor migratoare, care o pot impinzi in toate colturile lumii. Transmiterea la om se poate face prin manipularea pasarilor contaminate, pe cale respiratorie/inhalatorie, oculara, prin consumul de carne de pasare insuficient preparata; mai rar de la persoanele contaminate.
Pe data de 24 martie 2006, Organizitia Mondiala a Sanatatii a raportat 186 cazuri de persoane infectate, din care 105 persoane au decedat. Temerea cea mai mare este legata de faptul ca acest virus ar putea suferi o mutatie prin care sa devina transmisibil de la om la om, putind astfel sa ne confruntam cu o pandemie a unei boli care poate duce la moarte. Temerea este justificata cu atit mai mult de faptul ca virusul si-a dovedit rezistenta la antiviralele obisnuite: amantadina, rimantadina, fiind sensibil doar intr-un anumit procent din cazuri la zanamivir (preparat comercial Relenza) si oseltamivir (Tamiflu, pentru care studiile arata ca poate reduce mortalitatea cu 30% in rindul bolnavilor), ambele fiind eficace daca sint administrate in maximum 48 ore de la aparitia simptomelor (maximum de eficacitate il au in primele 24 de ore de la un posibil contact, deci fara instalarea simptomelor). De asemenea, simptomatologia de debut este asemanatoare cu cea a gripei obisnuite: febra, tuse seaca sau productiva, dureri musculare, disfagie etc. Dar afectarea poate fi extrem de severa, inregistrindu-se: pneumonie grava, sindrom de detresa respiratorie acuta, sepsis, moarte. Diagnosticul se pune astazi relativ rapid prin tehnica PCR-Real Time, cu rezultat in 4 ore, fata de tehnicile mai vechi, cu rezultat in 2-3 zile, dar este costisitoare si nu este disponibila peste tot in lume.
Cei mai expusi gripei aviare sint fermierii si alte persoane care manipuleaza pasarile, medicii veterinari, cei care calatoresc in tari afectate sau intra in contact cu pacientii infectati. Pe linga metodele de protectie pentru aceste categorii de persoane – masti de protectie tip FFP2, ochelari de protectie, manusi etc. – s-a impus necesitatea gasirii unei metode mai eficiente: un vaccin.
Iata ca cercetatorii unguri de la Compania Omnivest au descoperit un vaccin capabil sa-i protejeze pe cei aflati in contact direct cu pasarile. Preparatul contine 6 µg de agent activ, fiind produs din aluminiu si fosfat gel viral, pentru care nimeni in lume nu are tehnologia necesara de a-l produce, in afara de compania ungara, dupa spusele acestora. Din 100 de persoane testate la acest vaccin, 90% au dezvoltat un raspuns imun protector. Vaccinul a fost aprobat spre comercializare in Ungaria de Institutul Farmaceutic National Ungar. Totusi, acest vaccin nu rezolva problema unei posibile mutatii a virusului H5N1 care sa-l faca transmisibil de la om la om, nefiind eficace in acest caz. De ce am avea nevoie de un vaccin? Pentru ca omul nu poseda imunitatea (sau are foarte putina) impotriva acestui virus, astfel incit el trebuie ajutat cu un preparat care sa induca formarea de anticorpi impotriva virusului.
Un astfel de vaccin a fost descoperit, fiind publicat, in „New England Journal of Medicine”, un studiu finantat cu 150 milioane dolari de National Institute of Allergy and Infectios Disease (NIAD), desfasurat in perioada martie-iulie 2005 in trei centre din S.U.A. sub conducerea prof. dr. John Treanor. Studiul a cuprins doua stadii. In primul stadiu s-au luat in studiu 118 adulti sanatosi, cu virste intre 18 si 64 de ani, impartiti in grupuri care au primit doze diferite de vaccin: 7,5 µg, 15 µg, 45 µg, 90 µg, sau placebo – solutie salina. Dupa o luna, voluntarii au primit a doua doza vaccinala corespunzatoare sau placebo. In stadiul al doilea s-au mai admis in studiu 333 adulti, dupa aceeasi metodologie. Concluziile studiului au fost urmatoarele: cu cit doza a fost mai mare, cu atit s-au format mai multi anticorpi – din 99 persoane care au primit 90 µg/doza, doar 54% au dezvoltat un raspuns imun ridicat, in timp ce doar 22% din 100 persoane care au primit 15 µg/doza si 9% din cei care au primit 7,5 µg/doza au dezvoltat un raspuns similar la vaccin. In general, toate dozele au fost bine tolerate, iar efectele secundare au fost moderate. Vaccinul s-a realizat din virus inacitv H5N1 izolat in Asia de Sud in 2004, de firma Sanofi Pasteur.
Inconvenientele acestui vaccin sint legate insa de faptul ca doza cea mai eficace este de citeva ori mai mare decit cea pentru un vaccin antigripal obisnuit, fiind greu de produs prin utilizarea metodelor conventionale. De aceea, trebuie adaugat un adjuvant, o substanta cu ajutorul careia sa se obtina un raspuns imun mai puternic la doze mai mici de vaccin. Totusi, rezultatele, desi mai reduse decit cele scontate, reprezinta un pas urias in incercarea de a fi pregatiti pentru o posibila pandemie.
Informatii de ultima ora releva faptul ca, incepind din aprilie 2006, se realizeaza un nou studiu pentru acelasi vaccin impreuna cu adjuvantul hidroxid de aluminiu, utilizat atit in vaccinurile pediatrice cit si in cele pentru adulti, pentru hepatita A si B.
Dr. Emanuel Walter, director asociat al Duke University Medical Center, a anuntat inceperea studiului multicentric care va cuprinde teste pe 150 voluntari sanatosi, cu virste intre 18 si 49 de ani, care vor fi impartiti in doua grupuri: unui grup i se va administra vaccinul singur, celuilalt grup – vaccin plus adjuvant, cu doze diferite de vaccin.
Deja, progresele realizate in acest domeniu sint extraordinare: exista un vaccin valabil pentru preventia celor care intra in contact direct cu pasarile, iar al doilea vaccin la care se mai lucreaza ar putea lupta cu o pandemie.
Speram ca in curind vom fi beneficiarii ultimului produs al cercetarii medicale care sa ne confere siguranta sanatatii si a vietii, amenintate in acest moment de un virus ucigas.

Comentarii