Ca-n Cannes

duminică, 24 mai 2009, 16:02
3 MIN
 Ca-n Cannes

* Azi e luni, ieri a fost marti, pleaca Tanta la Galati, miine-i marti si azi e luni, ne conduc niste oameni buni (n-am gasit alta rima!). Prin urmare, fiind luni, mai bine sa vorbim despre frumos… Cam asa:

* Din nou, covorul rosu al Festivalului de Film de la Cannes a fost calcat in picioare, ros, scamosat si umplut de glod dupa ce peste el au trecut, calcindu-l in picioare, vedetele cinematografiei mondiale. Trebuie s-o recunoastem, nu sintem prea atrasi de filmele alea, americane, de super-mega-hyper-actiune; preferam altceva. De exemplu, am urmarit, recent, "Nunta Muta", filmul lui Horatiu Malaele, care ne-a placut mai mult decit toate filmele cu Rambo si Rocky. Si am revazut un alt film care ne place mult, filmul lui Lucian Pintilie "Terminus Paradis", care merita studiat de orice barbat roman care a facut armata, vorba aia…

* Revenind la Cannes: intr-un asemenea context international, pare si normal ca toate privirile lumii si toate obiectivele camerelor de filmat sa fie atintite spre covorul rosu (si, eventual, spre maidanezul care isi facea nevoile pe el, intr-un colt). Iata de ce prea putini au tinut minte ca in exact aceeasi perioada se desfasoara si Festivalul de Film de la Chiscani, numit "Chiscannes 2009". Corespondentul nostru la fata locului ne-a transmis urmatoarele:

* In concurs au intrat mai multi participanti, fotografi de nunti si botezuri sau copii de la cercul tehnico-aplicativ "Camaruta de filmat", care au adus sacose intregi cu filme. Juriul a ramas foarte incintat de filmul nuntii lui Gelu Porumbel cu Ramona Agrataragitei (varianta necenzurata, in care apare primarul beat lemn, umblind in patru labe prin fundul curtii si explicind unui ciine principiile liberalismului). Pe acelasi film apar si secvente interzise minorilor, filmate pe geam in chiar noaptea nuntii, in intimitatea odaii nuptiale, secvente in care se disting mirele si mireasa numarind banii de la nunta si injurindu-i pe cei care le-au bagat servetele in plic.

* De un interes deosebit s-a bucurat filmul de amatori realizat de copiii din localitate, saptamina trecuta, pe malurile riului Girla, si intitulat "Femei din sat scaldindu-se in pielea goala dupa ce le-am furat noi hainele"; toti membrii juriului au cerut cite o copie.

* Festivalul a fost cistigat de un film de superactiune inregistrat pe o caseta filmata cu camera de supraveghere instalata pe un stilp din fata popasului turistic; din imagini reiese foarte clar cine anume i-a furat porcul din cotet babei Rafira Mesteacan si cine a mizgalit porcarii pe peretele Primariei.

* Intr-o alta ordine de idei, am aflat ca, prin stradania unor cercetatori, a fost pusa la punct o gama de produse vestimentare care va aparea in curind pe piata, spargind tiparele la propriu si la figurat: gama hainelor inteligente. Sa nu va inchipuiti ca ar fi vorba de ciorapi care stiu tabla inmultirii, de maieuri care recita pe de rost poezii ori cinta pe la nunti sau de vreo basca in stare sa gindeasca in locul celui care o poarta: dimpotriva, inteligenta se manifesta in alte moduri, mult mai practice si mai la obiect in ziua de azi. Respectivele textile sint astfel concepute incit sa elimine stresul si varicele (ciorapii inteligenti), sa elimine microbii, ciupercile si bacteriile (lenjeria intima inteligenta) sau sa ucida moliile ori alti paraziti (cazul asternuturilor destepte). Aceste haine ale viitorului, din cite spun creatorii lor, vor fi destinate mai ales celor care muncesc mult, umbla mult si sint marcati de stress; prin urmare, ne asteptam sa fie foarte solicitate de parlamentari, ministri si alti cetateni care se straduiesc zi si noapte pentru tara, pentru popor, pentru oamenii simpli, care i-au ales. In cazul asta, singura problema cu respectivele articole vestimentare e ca s-ar putea sa nu reziste prea mult, ci sa se rupa de la prima purtare: fiind vorba de niste haine inteligente, banuim ca vor ceda primele.

Comentarii