Flori efemere pentru doamna

luni, 13 septembrie 2010, 15:46
3 MIN
 Flori efemere pentru doamna

* Nu stim cit de mult v-a afectat sau nu inceperea noului an scolar; la ora la care scriem, nici nu stim exact daca a iesit cu panarama sau nu. Erau ceva semne, dar cu o floare nu se face primavara si cu miriieli firave din partea cadrelor didactice nu se face revolutie in sistem…

* Ca tot am pomenit despre o floare: de unde vine moda asta, de a chinui copiii, in prima zi de scoala, silindu-i sa care ditamai buchetele pentru (cronologic) educatoare, invatatoare si diriginta? Intrebarea vine din analiza temeinica a fenomenului, pe multe planuri, avind la baza inclusiv experienta personala de prescolar si scolar. La liceu, doar lingaii absoluti mai aduceau flori; noi, nelingaii, ne razbunam pe florile lor, le presaram cu permanganat de potasiu, sa stranute cine le miroase, le stropeam cu ulei sau turnam cerneala in lalele, sa se pateze pe nas, in cancelarie. Pornim de la ideea ca micul elev n-are nici o vina si ca ar schimba oricind, bucuros, buchetul, pe o caradasca, un Bakugan, un elastic pentru prastie etc. Problema e a parintilor: ei duduie de vanitate si de teama stupida ca poate educatoarea / invatatoarea / diriginta le vede odrasla ca vine fara flori si o ia de element negativ!

* Chiar, ce-ar putea face cadrul didactic cu atitea flori: s-a gindit vreun parinte? In primul rind ca, la evenimente dintr-astea, gen prima zi de scoala, 8 Martie sau onomastica, se aduna florile in vrafuri, de la toti, si nici naiba nu mai tine minte ca Popescu a adus zambile ofilite, iar Ionescu a fost cel care a venit cu buchetul de orhidee bulbucate de Madagascar, care infloresc o data la 117 ani. Chestia e valabila si pentru martisoare, adica daca nu oferiti macar o brosa cu diamante, nu va asteptati sa-si aminteasca doamna ca tocmai odrasla dumneavoastra i-a adus acel mutunache rosu de bun gust si nu un stupid cosar din plastic. La gramada, cu toptanul, hodoronc-tronc, nu se mai intelege nimic.

* Revenim la intrebarea "Ce-ar putea face cadrul didactic cu atitea flori?". Sa nu isi inchipuie parintii ca doamna educatoare / invatatoare / diriginta are bratele atit de lungi, incit sa le cuprinda pe toate, sa le ia acasa si sa le puna in vaze separate (pe care scrie "Georgel", "Avarvarei", "Butureanu", "Iftode" etc.), sa le analizeze si, in functie de calitatea buchetului, sa stabileasca modalitatea de abordare a elevului. Ce-i prea mult, nici porcul nu maninca, vorba aia: doamna se pomeneste in acele zile speciale cu flori, cit nu primeste in tot restul anului, iar problemele care apar sint si ele multe; iata citeva:

1) Un om normal nu poate avea acasa atitea vaze in care sa incapa atit de multe flori! Daca, totusi, are, atunci ori nu e om normal (si incepem sa-l banuim ca are si mii de mileuri, cu bibelouri kitsch pe ele), ori e vazofil. Iese din discutie.

2) Florile se ofilesc repede! Daca nu s-ar ofili, doamna edu / inva / diri le-ar putea pastra, sa le dea mai departe, de-a lungul anului, celor fata de care are obligatii – medic, zugrav, coafeza etc. Nici nu le poate vinde la un pret bun: dupa prima zi de scoala, dupa 8 Martie, e o inflatie groaznica de flori pe piata! Asadar, dragi parinti, luati aminte: un ghiveci cu flori tine mai mult decit un buchet de flori! Iar la criza asta si la salariile reduse ale bietilor educatori, invatatori si profesori, banuim ca multi ar prefera sa primeasca nu un ghiveci cu flori, ci un borcan cu ghiveci de legume! Si, cu asta, ajungem la:

3) Florile nu sint comestibile (chestie si mai valabila in cazul martisoarelor); exceptie fac doar cirnatii trandafir! Nici nu tin de sete (nu ne referim aici la cei care pot sa faca, la cazan, tuica de gladiole, rachiu de garoafe, horinca de gardenia sau aperitiv din lacramioare)!

* In concluzie, dragi parinti, o singura sugestie: vedeti in ce hal e invatamintul, nu? Daca puteti si vreti sa ajutati, mai bine oferiti in dar doamnei educatoare / invatatoare / diriginte ceva care sa o ajute in meserie: niste materiale didactie, plastilina, betisoare, planse, creta, topuri de hirtie ("Orice rechizita / e bine primita!"), substante pentru laboratorul de chimie (sodiu, uraniu, plutoniu, cianura, nitroglicerina, ce va e la indemina), exponate pentru coltul viu al laboratorului de biologie (gaini, curcan, purcel, ornitorinc, varan etc.), dispozitive pentru orele de fizica (difractometre, acceleratoare de particule) etc. Vor folosi mai mult si vor dura mai mult decit niste flori efemere!

Comentarii