Apa stricata de defectiunile din retea

miercuri, 13 mai 2009, 21:53
2 MIN
 Apa stricata de defectiunile din retea

Acest mesaj a fost transmis ieri de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP), dupa ce Asociatia Consumatorilor Europeni din Romania a facut public un buletin de analiza care arata ca apa de la robinet nu este potabila. Medicii epidemiologi sustin ca apa furnizata in municipiul Botosani are o calitate mult peste media celei furnizate abonatilor casnici din alte judete. Acestia precizeaza ca, din cauza defectiunilor din subsoluri, este posibil ca la robinete sa ajunga o apa de o calitate extrem de slaba.

"Sursa de apa din care este aprovizionat municipiul Botosani este foarte buna din toate punctele de vedere. Pana la intrarea in bloc. Acolo de vina este instalatia, iar cei care ar trebui sa o intretina sunt locatarii blocului, asociatia de proprietari si locatarul apartamentului. De cele mai multe ori tevile proaste ajuta ca in subsolul blocului apa potabila sa se contamineze cu apa de canal. Dar omul daca nu plateste un milion sa-si repare tevile, va plati cinci ca sa se trateze de diferite afectiuni pe care le poate contacta", a precizat Stana Floare, medic epidemiolog in cadrul DSP.

Cu toate acestea, desi analizele prezentate ieri de reprezentantii DSP aratau ca apa avea parametrii ceruti de normele in vigoare, acestia spun ca apa poate avea uneori un gust rau sau pur si simplu sa nu le priasca unor persoane, mai ales copiilor. Acestia sfatuiesc populatia sa se fereasca si de fantani, chiar si de cele din mediul urban, pentru ca foarte putine sunt verificate de specialisti.

"Apa de la retea este buna daca instalatia din bloc este reparata, dar cine are bani sa bea apa plata. Rezultatele apei de la mica si medie adancime din fantani sunt nu proaste, ci foarte, foarte, foarte proaste. De exemplu in loc de 40-50% concentratie de nitrati, multe fantani din judet au 400, 380, 270. Multi spun ca fierb apa, dar mai rau fac pentru ca o concentreaza si asa valorile ajung la peste 500. Daca la copiii mici vedem efectele apei in methemoglobina, la adulti nu se vad, dar se acumuleaza in timp", a precizat Ecaterina Chihaia, director medical executiv al DSP.

Raport contestat de Apa Grup

In urma raportului ACER, Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean, institutie care detine majoritatea actiunilor la Apa Grup, a declarat ca a avut ieri dimineata o intrevedere cu directorul Apa Grup, Maricel Georgescu. "Domnul Georgescu m-a asigurat ca o data pe saptamana cei de la Apa Grup fac impreuna cu DSP analiza apei si ca pana acum nu a existat nicio problema. Oricum organele abilitate vor trebui sa clarifice situatia", a declarat Mihai Tabuleac.

Maricel Georgescu a declarat ieri ca nu recunoaste raportul ACER. "Singura autoritate care poate sa-si dea cu parerea in ce priveste calitatea este DSP. Eu nu stiu cine sunt si ce drepturi au cei de la ACER", a precizat directorul Apa Grup.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii