Averi sporite cu procese cumparate

luni, 07 septembrie 2009, 20:37
2 MIN
 Averi sporite cu procese cumparate

In general persoanele in varsta sau cele care nu au mai avut de a face cu un proces accepta sa isi vanda drepturile litigioase contra unei sume, care, de obicei, nu depaseste 10% din eventualul castig. Din momentul in care tranzactia este parafata in fata notarului, vanzatorul nu mai poate emite nicio pretentie asupra valorilor castigate prin hotarare judecatoreasca. In general astfel de practici se intalnesc in cazul proceselor de mostenire, al daunelor solicitate statului si retrocedarilor de proprietati.

Mosteniri pierdute din necunoastere

De obicei cumparatorii de astfel de drepturi sunt specializati in drept sau apeleaza la avocati de succes care sa le apere interesele in dosarele in care sansele de castig sunt de cel putin 70%. Metoda este una legala atata timp cat se incheie un contract si partile sunt de acord, insa pot aparea si cazuri cum au fost semnalate in alte judete in care oamenii nu au constientizat semnificatia actelor semnate si s-au trezit cu averea pierduta pentru numai cateva mii de lei. Mai mult decat atat, pentru a fi sigur de succes, cumparatorul drepturilor litigioase a apelat si la falsuri in asa-zisele dovezi depuse la dosar.

Litigiile pot dura doi ani

Oficial, aceste metode nu sunt recunoscute, multi dintre cumparatori afirmand ca sunt rude cu fostele parti din dosar si au fost doar imputerniciti sa le reprezinte in instanta.

In medie, un astfel de proces poate dura pana la doi ani, insa, daca se ajunge la castig, profitul este considerabil.

Onorarii in afara legii

O alta metoda, practicata de aceasta data de unii avocati, este solicitarea unui anume procent din valoarea castigului in loc de onorariu fix. Intelegerea vizeaza ca, in cazul unui succes al partii reprezentate in instanta, avocatul sa primeasca pana la 15% din valoarea obtinuta. Legea avocatilor prevede un onorariu de succes, insa nu permite solicitarea unei cote procentuale.

"Se poate stabili de comun acord cu clientul pe care il reprezinti ca onorariul sa fie platit la inceput sau la sfarsit, insa in cote procentuale nu este permis", a declarat un avocat.  

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii