Banii din meditatii ocolesc Fiscul

joi, 11 octombrie 2012, 21:34
2 MIN
 Banii din meditatii ocolesc Fiscul

 Conform legislatiei, evitarea nedeclararii veniturilor constituie evaziune fiscala si sanctiunile pot consta in amenzi contraventionale, dar si inchisoare. Finantistii spun ca le este greu sa urmareasca toate cadrele didactice si se bazeaza mai mult pe informatiile primite de la parinti sau elevi. „Fata de anii trecuti numarul profesorilor intrati in legalitate a crescut, insa este cu mult cu sub numarul real. Avem in vedere efectuarea unor controale in acest domeniu", a declarat un finantist.

Datele statistice ale fiscului aratau, spre exemplu, ca la inceputul anului trecut doar trei profesori erau in legalitate pentru servicii de traduceri. Totusi, angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice sustin ca o modificare legislativa ar putea duce la intrarea in legalitate a mai multor cadre didactice.

CASETA:

Pretul orelor particulare pleaca de la 20 de lei

Solutia vazuta de specialisti este ca beneficiarii meditatiilor sa aiba deducere fiscala, iar in acest fel ar solicita profesorilor documente legale care sa ateste serviciile prestate, ceea ce implicit ar duce si la inregistrarea veniturilor.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean sustine ca profesorii au libertatea de a oferi meditatii, cu conditia sa sustina lectiile la clasa cu o calitate cel putin egala. „Atat timp cat respecta legislatia si se inregistreaza la fisc si isi exercita obligatiile la clasa, nu am nimic impotriva", a declarat Catalina Lupascu, inspector general adjunct.

Meditatii se dau la aproape toate obiectele prevazute de organigrama scolara. Preturile variaza intre 20 si 50 de lei ora, in functie de notorietatea profesorilor, dar si de materie.

mrotaru@monitorulbt.ro

Comentarii