Bugetari platiti regeste sa nu mai vina la lucru

marți, 22 septembrie 2009, 22:26
3 MIN
 Bugetari platiti regeste sa nu mai vina la lucru

Acestia au avut grija sa isi negocieze contractele de munca astfel incat in cazul unei disponibilizari sa primeasca suficienti bani ca sa repare dauna produsa. Spre exemplu, angajatii Biroului Judetean de Renta Viagera obtin in cazul unei disponibilizari 24 de salarii compensatorii, indiferent de postul ocupat sau de vechime. "In cadrul biroului sunt cinci angajati care au prevazut in contractul colectiv de munca 24 de salarii compensatorii", a declarat Ion Oniciuc, seful Biroului Judetean de Renta Viagera.

Cel mai mare angajator din judet, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), are si cea mai mare grija de cei pe care ii disponibilizeaza. In cadrul contractului colectiv de munca este mentionat ca salariatii disponibilizati colectiv pot primi pana la 30 de salarii compensatorii daca au o vechime in munca de peste 25 de ani.

"La data cand s-a semnat acest contract colectiv de munca, conducerea de atunci nici nu s-a uitat ce a semnat. Am incercat sa anulam actul in instanta, insa nu am reusit si din pacate asta este situatia pana in februarie anul viitor, cand se va renegocia contractul", a declarat Liviu Radasanu, directorul DGASPC.  In conditiile in care salariul mediu net la institutie ajunge la 1.700 de lei, valoarea maxima a compensatiilor ajunge la 51.000 de lei.

Inclusiv societatile de stat care sunt in pierdere acorda astfel de sprijin. Sindicalistii Apa Grup au negociat cu membrii conducerii unitatii acordarea a cate sase salarii compensatorii angajatilor disponibilizati. Veniturile salariale medii ajung la societate la nivelul a 1.100 de lei, insa valoarea salariilor compensatorii depinde in mare masura de posturile restructurate.

Compensatii criticate si de sindicate

Exista si domenii, precum Directia de Finante, unde compensatiile nu sunt prevazute in contract, insa sindicalistii spera totusi sa le obtina. "Daca se va decide renuntarea la o parte din salariati vom negocia acordarea de salarii compensatorii in acel moment, insa acest lucru se va face la nivel central", a declarat Andrei Paramanov, lider al Sed Lex, sindicat de care apartin angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice.

Chiar si o parte dintre sindicalisti spun ca in cazurile in care s-a trecut in contractul de munca zeci de salarii compensatorii, s-a depasit bunul simt. "In unele locuri s-a mers pana la maxim, iar Guvernul va trebui sa aiba grija in viitor sa nu mai permita astfel de lucruri", a declarat Stefan Tarca, liderul CNSRL Fratia Botosani.

In mediul privat, doar fostele regii acorda despagubiri

In mediul privat, situatia este mult diferita, salariatii concediati primind in cele mai multe cazuri doar ajutorul de somaj. Minimul ajutorului de somaj este la nivelul a 75% din salariul minim pe economie, respectiv 450 de lei, suma la care se mai pot adauga cote procentuale in functie de vechimea in munca. Sprijinul de la stat se acorda persoanelor care sunt angajate de cel putin un an pe o perioada maxima de 15 luni, in functie de vechimea in munca.

Companiile mari acorda in schimb un sprijin angajatilor, E.ON Gaz anuntand in acest sens ca angajatii care vor ramane fara locul de munca vor primi intre sase si 24 de salarii compensatorii. Si salariatii Romtelecom disponibilizati sunt sprijiniti de companie cu pana la 15 salarii compensatorii. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii