Circulatie dirijata cu indicatoare invizibile

vineri, 27 noiembrie 2009, 21:49
2 MIN
 Circulatie dirijata cu indicatoare invizibile

Autorii sunt de regula tineri care, din teribilism sau din inconstienta, isi incearca puterile cu ele ca intr-o sala de forta. Se pare ca tintele preferate sunt indicatoarele cu semnificatiile "Stop", "Cedeaza trecerea" sau "Accesul interzis". Smulse, indoite sau reorientate, unele dintre acestea nu mai sunt vizibile si pun in pericol traficul rutier.

Pe langa actele de vandalism, unele indicatoare sunt furate cu totul, cei care le sustrag nerealizand pericolul la care ii expun pe soferi. In ciuda acestui fapt, cei care ar trebui sa intervina reactioneaza destul de greu. Astfel, soferii care nu cunosc orasul se confrunta cu adevarate "capcane". Din acest motiv, in unele intersectii se creeaza adevarate ambuteiaje. Nimeni nu mai stie cine are prioritate si cine nu.

18.000 de lei cheltuite din cauza vandalilor

Constantin Pasparan, seful Serviciului Interventii Edilitare din cadrul Primariei Botosani, spune ca administratia locala si-a facut datoria, anul acesta fiind inlocuite 350 de indicatoare distruse sau furate. "Noi am realiza o structura care sa le intareasca, dar nu avem voie sa intervenim asupra lor din mai multe motive. In primul rand, indicatoarele trebuie realizate dupa un standard. De exemplu, tabla nu trebuie sa fie mai groasa sau mai subtire de trei milimetri. Intr-o alta ordine de idei, daca le-am suda, s-ar arde vopseaua reflectorizanta. Ce am putut face a fost sa intarim colierul prin care acestea vin prinse pe stalpii metalici, dar nici asa nu rezista in fata vandalilor", a spus Constantin Pasparan.

Potrivit functionarului, indicatoarele au fost achizitionate de la societatile de profil din judetele Suceava si Bacau, costurile osciland intre 45 si 70 de lei, efortul financiar fiind de peste 18.000 de lei. "Anul acesta am facut o plangere la Politie, iar cel care le-a indoit a fost prins. S-a ales, insa, numai cu o amenda", a adaugat Constantin Pasparan.

Curios este faptul ca indicatoarele care avertizeaza asupra ridicarii masinilor nu sunt distruse. Acest aspect demonstreaza un lucru – fie acestea sunt facute dintr-un material mai rezistent, fie sunt inlocuite mult mai des, autoritatile fiind interesate ca acestea sa fie montate pentru ca masinile parcate neregulamentar sa poata fi ridicate oricand.

Politia Rutiera poate sanctiona administratorii de drum

La randul lor, cei din Politia Rutiera arunca vina pe cei de la Primarie. "Intretinerea indicatoarelor si a mijloacelor de semnalizare rutiera cade in sarcina administratorului de drum. Tot ei sunt obligati sa le inlocuiasca", a mentionat Sandu Afrasinei, agent principal in cadrul Biroului Politiei Rutiere a municipiului Botosani. Totusi, conform Codului Rutier, neinlocuirea la timp a indicatoarelor rutiere constituie contraventie, iar administratorul de drum risca amenzi.

Anul acesta Politia Rutiera nu a aplicat nicio sanctiune Primariei Botosani.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii