Decesele bolnavilor platite cu miliarde

luni, 18 octombrie 2010, 07:38
2 MIN
 Decesele bolnavilor platite cu miliarde

Mii sau zeci de mii de lei cheltuite pentru un singur caz. Care nici nu poate fi salvat. Intr-o lume in care sanatatea oamenilor este calculata in bani, unitatile sanitare se ghideaza tot mai mult dupa principiile economiei de piata. Oricat de morbid ar parea, cei mai multi bani sunt incasati in cazurile cele mai grave. Toate interventiile, care au ca finalitate salvarea pacientului, reprezinta costuri imense pentru Spitalul Judetean "Mavromati". Aceste lucru este demonstrat de statisticile unitatii, potrivit carora pentru pacienti decedati chiar si dupa o zi sau doua de la internare au fost intocmite note de plata de ordinul a peste sase-sapte mii de lei.

Aici intra si cazuri disperate, cum ar fi cele din accidentele rutiere sau tentativele de suicid, in care rata de reusita a salvarii pacientului este foarte mica. Un astfel de exemplu este cel al unei persoane care si-a injectat voluntar in vena o substanta necunoscuta si pentru care Spitalul Judetean a cheltuit 7.000 de lei. Alte 12-13 cazuri au costat fiecare cate 10.000 de lei. Cea mai mare suma cheltuita pentru un bolnav a fost, insa, de aproape 15.000 de lei. Din pacate, tratamentele performante folosite pentru oprirea hemoragiei unui botosanean ranit intr-un accident si operatia complexa efectuata de o echipa de medici nu au avut succes.

„Este o cheltuiala foarte mare cu astfel de pacienti. Se merge pe principiul ca pentru un caz disperat se face tot ceea ce sta in putinta si se administreaza fara precupetire orice medicamente necesare salvarii acelei vieti. De asta de foarte multe ori sumele cheltuite pentru un caz care din nefericire nu supravietuieste atinge sume foarte mari, insa cand e vorba de salvarea unei vieti nu te mai gandesti la costuri", a declarat Ovidiu Mimor, managerul general interimar al Spitalului Judetean "Mavromati".

Sume importante se cheltuiesc si pentru victimele agresiunilor.

Toate aceste cazuri deosebit de grave contribuie la cresterea bugetului Spitalului Judetean. „Spitalul, cu cat are un caz mai complex, proceduri mai complexe, cu atat are un indice de complexitate mai mare, deci primeste fonduri mai mari", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS).

Sute de persoane mor in spital

Peste 300 de persoane si-au gasit sfarsitul in acest an in cea mai mare unitate sanitara din judet, in ciuda incercarilor medicilor de a le salva.

Casa de Sanatate evalueaza costul mediu al unui caz rezolvat de spital la aproximativ 1.300 de lei, suma depasita in mii de situatii.

Anul trecut, cele mai scumpe cazuri salvate s-au regasit pe sectiile de hematologie, chirurgie plastica si reparatorie, cu cinci-sase mii de lei, cardiologie, intre patru si cinci mii de lei, sau chirurgie-ortopedie. In acest an, costurile facute de sectiile mentionate au crescut, ceea ce demonstreaza ca starea de sanatate a botosanenilor este tot mai precara.

Sursa: Monitorul de Botosani

 

Comentarii