Parinti santajati cu sinucideri

marți, 11 mai 2010, 20:52
3 MIN
 Parinti santajati cu sinucideri

Daca unele chiar isi doresc sa moara, majoritatea se "sinucid" pentru o nota proasta, pentru ca au fost parasite de iubiti sau parintii nu le cumpara rochia dorita, transformand un act ingrozitor intr-o moneda de santaj.

Mariana are 18 ani, insa deja este la a doua internare la Terapie intensiva. Asta insa nu pentru ca ar suferi de vreo afectiune severa, ci pentru ca a incercat sa-si puna capat zilelor. Nu oricum. Ci inghitind cateva pastile de nurofen, aspirina, dar si jumatate de folie de anticonceptionale. Rezultatul, la fel ca prima data, o vizita la spital, parinti speriati, si iubitul care i-a cerut iertare. Ultimul amanunt era insa si ceea ce tanara dorea, aceasta despartindu-se de iubitul cu trei ani mai mare cu cateva zile inainte ca cei doi sa implineasca un an de cuplu. Pentru ca amenintarile si rugamintile nu au functionat, tanara a recurs la o masura care stia ca are rezultat. Asta pentru ca acum un an a luat 30 de pastile de diazepam. "Atunci m-am certat cu mama. Nu ma lasa sa merg la discoteca in timpul saptamanii, desi prietenele mele din sat mergeau. Nu am mai rezistat, imi doream sa mor si am luat pastilele. Cand m-am facut bine m-a lasat", a povestit Mariana. Spalaturile stomacale de atunci si starea comatoasa in care a ajuns au facut-o sa fie mai precauta, de aceasta data inghitind doar 20 de pastile, care nu i-au facut niciun rau.

Sinucideri regizate

De altfel, majoritatea tinerilor care ajung la spital cu astfel de tentative folosesc pastile care nu ii pot omori. "Devin actori desavarsiti. Au inceput sa stie cate si mai ales ce fel de pastile sa ia. Incat sa ajunga la spital, dar sa nu pateasca nimic. Dramatizarea face totul si cand le spui ca le faci spalaturi gastrice deja incep sa dea semne ca isi revin", a spus un asistent din cadrul Centrului de Primire a Urgentelor de la Spitalul de Copii Botosani.

Majoritatea cazurilor fac parte din randul celor cu o conditie materiala destul de buna, dar care nu reusesc sa comunice indeajuns cu parintii sau sa-i convinga sa-i lase sa faca ce vor. Dupa un astfel de caz parintii se simt vinovati si vor actiona asa cum vor copiii. "De cand sunt angajata in spital nu am intalnit macar un singur copil sarac sa incerce sa-si ia viata, pe bune sau nu", a spus o asistenta din cadrul Spitalului de Copii.

Disperati sa obtina afectiune

Daca statisticile la nivel national au aratat ca suicidul la tineri este mai frecvent primavara si toamna, pentru ca psihozele si depresiile sunt mai frecvente in aceste perioade, la Botosani numarul "sinucigasilor" este influentat de calendarul scolar, acesta crescand la finalul semestrelor, cand notele proaste sau corigentele si scandalurile din familie ii fac sa recurga la o metoda care nu poate da gres: suicidul cu medicamente. "Am avut si baieti, unul dintre ei chiar cu anticonceptionale. Le furase de la sora lui si a inghitit o folie intreaga. Pe cat de dramatic era, pe atat de comic, pentru ca nu patise nimic. In astfel de cazuri medicii din Urgente ii mai sperie ca devin infertili sau o sa aiba disfunctii. Din pacate nu toti raman sa fie consiliati, pentru ca vin parintii si ii iau acasa imediat cum se fac bine. Ceea ce este posibil sa insemne o noua tentativa peste ceva timp", a mai spus un medic de la Pediatrie. 

Exisa, insa, si cazuri disperate, mai ales din randul copiilor abandonati cu anii de parintii plecati in strainatate. Din dorinta de a trage un semnal de alarma acestia recurg si la astfel de gesturi. "Frustrarea provoaca tendinta de agresivitate impotriva celor care au determinat-o si, in acelasi timp, declanseaza un sentiment de culpabilitate, ceea ce face ca agresivitatea sa se intoarca impotriva propriei persoane", a spus Nicolae Vlad, managerul Spitalului de Psihiatrie Botosani.

Intr-un an, la Botosani se inregistreaza in medie 60 de cazuri de suicid si de zece ori mai multe tentative.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii