Premiera medicala la Botosani

miercuri, 22 septembrie 2010, 22:01
2 MIN
 Premiera medicala la Botosani

Dupa ce i-au pus o proteza de sold unei batrane de 100 de ani si au substituit in totalitate un os printr-o substanta inovatoare, ortopezii de la "Mavromati" au efectuat in aceasta saptamana doua operatii in cazul unor pacienti cu fracturi de bazin, considerate cele mai laborioase din aceasta specialitate.

Cu o durata de aproape patru ore fiecare, cele doua interventii chirurgicale le vor reda bolnavilor, doi barbati, unul de 59 de ani si celalalt de 74 de ani, posibilitatea de a merge din nou. Ambii au suferit fracturi extrem de grave, la nivelul oaselor bazinului, dupa accidente casnice. Unul a cazut de pe o scara, in timp ce al doilea a cazut din copac, iar cazaturile au fost cum nu se poate mai urate, astfel ca mobilitatea acestora era pusa serios in pericol. Daca pana in prezent se opta pentru o imobilizare a bazinului pe o perioada indelungata si reducerea fracturilor prin alte interventii, mai putin riscante, de aceasta data echipa condusa de Radu Malancea, seful Sectiei de ortopedie, a ales sa intervina chirurgical pentru a repara cat mai bine fracturile. "Sunt mai multe modalitati de abordare a fracturilor de acest gen, dar in oricare incizia pe care trebuie sa o facem este de minim 40 de centimetri, iar riscurile sunt destul de mari. Am decis sa operam cazuri care au intr-adevar nevoie de functionalitatea membrelor si sa ne luam dupa starea pacientului, nu dupa varsta lui. Incercam sa ajutam cat mai mult oamenii activi", a precizat Radu Malancea.

Interventii similare doar la Bucuresti si Timisoara

Dupa o serie de stagii de perfectionare in strainatate si seminarii de specialitate, Radu Malancea, seful Sectiei de ortopedie a decis sa aduca si la Botosani varianta care presupune reasezarea oaselor bazinului in forma initiala si fixarea lor fie cu suruburi, fie cu o placa metalica, ceea ce asigura o vindecare mai rapida si o mobilitate perfecta pentru pacienti dupa recuperare. "Sunt fracturi grele, care aduc tulburari de mers si statica. O astfel de operatie presupune aproape patru ore de interventie laborioasa si o echipa de patru medici plus asistenta. La ortopedie avem o echipa extrem de bine inchegata si profesionista si am reusit si aceasta operatie", a mai spus seful Sectiei de ortopedie.

Operatii similare sunt facute de un specialist din Bucuresti si unul din Timisoara. "Pentru mine personal o astfel de operatie poate fi considerata examenul de maturitate al unui ortoped traumatolog. Ma bucur ca am reusit sa aducem o astfel de tehnica chirurgicala si in Botosani, pentru ca de-a lungul activitatii mele am avut multi pacienti care au ramas cu tulburari de mers si sechele tocmai din cauza lipsei unei astfel de tehnici", a conchis Radu Malancea.

Din echipa care a efectuat cele doua operatii au facut parte medicii Radu Malancea, Hanelori Murarasu, Daniel Bocancea, Gabriel Jilavu si Neli Manolache.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii