Prima Casa adanceste criza imobiliara

joi, 18 iunie 2009, 21:44
4 MIN
 Prima Casa adanceste criza imobiliara

Intrata deja in incremenire din cauza crizei financiare, piata imobiliara botosaneana are un nou motiv de blocaj si in proiectul "Prima Casa" anuntat de guvernanti. Posibilitatea accesarii unor credite garantate de stat, cu doar 5% dobanda si la niste preturi oarecum fixe, ii face atat pe cei care vand cat si pe cei care cumpara sa astepte detaliile si aplicarea legii. Specialistii imobiliari sustin ca beneficiarii proiectului vor fi atat din randul familiilor care acum nu pot accesa un credit imobiliar, cat si dintre detinatorii de locuinte scoase la vanzare.

"Chiar si cei care indeplinesc acum conditiile pentru un credit bancar prefera sa astepte aplicarea legii, pentru ca dobanda se pare ca se va injumatati fata de cea practicata acum de banci la creditele in euro. E firesc, vor sa gaseasca o formula cat mai avantajoasa", a explicat Cornel Timofte, administratorul unei agentii imobiliare din Botosani.

Specialistul a precizat ca si cei care intentioneaza sa vanda locuinte prefera sa astepte, pentru ca evaluarea ce se anunta va aduce preturi mai bune decat cele de pe piata. Un apartament de trei camere, care in prezent este scos la vanzare cu 48.000 de euro, s-ar putea vinde, se pare, cu 60.000. 

Incremenirea pietei a dus la scaderea accentuata a pretului la anumite locuinte, insa este vorba despre cazuri putine si disperate. O astfel de situatie este cea a locuintelor mostenite sau a celor aflate in procesul de partaj. Cei implicati sunt grabiti sa-si ia banii. Sunt si botosaneni care au facut credite in strainatate, iar salariile le-au scazut intre timp si nu mai pot acoperi ratele. Vand ce au in Romania pentru a rezolva problema acolo unde muncesc.

Asa se explica faptul ca o garsoniera care costa 25.000 de euro se vinde si cu 17.000, un apartament cu doua camere se vinde cu 27.000 de euro, iar unul cu patru camere poate ajunge la 40.000, insa acestea sunt cazuri foarte rare. O casa la Catamarasti se vinde acum cu 55.000 de euro, cu 35.000 mai putin decat inainte de criza.

Cele mai mici preturi se aproximeaza ca vor fi in toamna, cand se va ajunge la finalizarea procedurilor de executare silita de catre banci a celor care nu-si pot plati creditele. "Criza a inceput sa fie resimtita de botosaneni in primavara, iar procedura bancara dureaza circa cinci-sase luni. Cand locuintele executate silit vor fi scoase la vanzare, oferta mare va reduce din preturi", a explicat specialistul in imobiliare.

Preturi comparabile cu cele din Italia

Chiar daca pe piata apar chilipiruri, majoritatea detinatorilor de locuinte se incapataneaza sa tina la pret. Asa se face ca locuintele din blocurile botosanene, cu preturi intre 32.000 de euro (o garsoniera cu suprafata mare, peste 40 de metri patrati) sau 76.000 euro (apartament de 120 de metri patrati) sunt comparabile cu cele din orasele mari ale Europei ba chiar cu cele din statiunile turistice. 

In Catania, Sicilia, pe litoralul Marii Mediterane, o garsoniera cu o suprafata de 50 de metri patrati are o valoare de minim 45.000 de euro, iar un apartament de doua camere, cu o suprafata de 65 de metri patrati are un pret de 75.000 de euro.

In Burgas, statiune bulgareasca, o garsoniera cu o suprafata de 64 de metri patrati construiti, situata intr-un complex rezidential aflat in constructie, costa doar 21.700 de euro. Tot aici, un apartament nou, cu o suprafata de 89 de metri patrati se vinde cu 68.900 de euro.

O casa de 180 de metri patrati construiti, aflata la 15 kilometri de Burgas, costa doar 42.000 de euro.

In Varna, o garsoniera de 54 de metri patrati costa 34.000 de euro.

In Grecia apartamentele au preturi cuprinse intre 1.400 si 1.600 euro/metru patrat, de doua ori mai mult decat la Botosani, dar cu beneficii incomparabile.

Tot mai multe persoane opteaza pentru case

In ciuda crizei economice numarul locuintelor si al autorizatiilor eliberate pentru constructii a crescut in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, in perioada ianuarie-martie au fost finalizate 129 de locuinte, fata de 74 in primele trei luni din 2008. Datele statistice mai arata ca, daca in primele trei luni ale anului in curs au fost date 199 de autorizatii de constructie, in perioada similara din 2008 numarul acestora era de 159. Avand in vedere actualele conditii economice, este curios trendul ascendent inregistrat in acest an. Astfel daca in ianuarie s-au eliberat 15 de autorizatii de constructie, in aprilie s-a ajuns la 83 de documente de acest tip. In cursul anului trecut au fost date 1.236 de autorizatii de constructii, iar 417 imobile au fost finalizate.

Locuintele terminate reprezinta proiecte mai vechi incepute in cursul anului trecut, iar majoritatea  noilor autorizatii au fost solicitate pentru construirea de case in regie proprie. Practic botosanenii care si-au permis ridicarea unei case au profitat de reducerea preturilor la materialele de constructii. Costul unei case de 100 de metri patrati ajunge la echivalentul unui apartament cu doua camere, respectiv 35.000-40.000 de euro, excluzand terenul aferent constructiei. In momentul in care lucrarea este executata de o firma de specialitate pretul poate urca si cu 50%, insa constructorii spun ca lucrarile sunt de o calitate superioara.

Specialistii spun insa ca o parte din lucrarile desfasurate sunt neautorizate, actele fiind solicitate abia la finalizarea constructiei, insa aceste cifre nu sunt cuprinse de statistica.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii