Sanatate intretinuta in sala de sport

miercuri, 06 mai 2009, 21:37
5 MIN
 Sanatate intretinuta in sala de sport

Foarte putini sunt cei care aleg sa practice fitness de placere, majoritatea mergand la sala pentru ca urmaresc un beneficiu de ordin estetic ori de ordin sanogen, de pastrare si intarire a sanatatii. „Botosanenii sunt tot mai interesati de fitness, insa ca orice roman nu duc lucrurile pana la capat. Exista un nucleu, care fara fitness nu ar putea trai. In momentul in care te prinde, in care iti intra in sange, stai departe de sala doar daca esti prea ocupat, prea stresat sau ai o problema majora", a declarat Dorel Budai Ungureanu, instructor de fitness la „Addi’s Gym". 

Acesta spune ca foarte multi dintre botosanenii care vin la sala urmaresc sa obtina rezultate foarte repede, ceea ce este gresit. „Rezultatele se vad mai tarziu, nu in prima luna. E ca si cum ne-am trezi dimineata. Pana ne ridicam in picioare, mai dureaza ceva.  In primul rand la sala socializezi, te simti bine, transpiri impreuna cu ceilalti. Acest beneficiu este vazut de oameni abia dupa perioada de acomodare", mai spune Dorel Budai Ungureanu. Acesta afirma ca termenul de fitness are o conotatie larga. „Pentru romani, fitness inseamna sa mearga la sala. Daca am folosi o traducere exacta din engleza, cuvantul «fitness» ar insemna «potrivit pentru corpul respectiv». Este important sa facem fitness pentru a ne simti bine". 

Exercitii adaptabile la fiecare individ

Fitness-ul inseamna o plaja infinita de activitati fizice, psihice si mentale prin practicarea carora se ajunge la o calitate optima a vietii. Fitness-ul reprezinta o conditie dinamica, multidimensionala ce se bazeaza pe o stare de sanatate pozitiva si include in ea mai multe componente, fitness-ul intelectual, social, spiritual si fizic (n.r. – conditie fizica). Exercitiile de fitness nu sunt stresante, ci dimpotriva, sunt relaxante, linistite. In plus, fiecare exercitiu este adaptabil la necesitatile si posibilitatile individuale. „Cei care practica fitness nu trebuie sa se supuna unei discipline rigide. Exercitiile de fitness dau posibilitatea celui care le practica sa fie el insusi si sa se bucure de acest lucru", a explicat Dorel Budai Ungureanu.

In Botosani, cele mai cunoscute sali unde se poate practica fitness-ul sunt „Addi’s Gym", „Millenium Gym", „Natural Gym" si Sala Polivalenta „Elisabeta Lipa".

Un abonament lunar, care cuprinde trei sedinte a cate o ora in fiecare saptamana, costa aproximativ 60 de lei. 

De ce e bine sa facem fitness

Simona Budai Ungureanu, instructor la „Addi’s Gym", spune ca exercitiile de fitness  relaxeaza trupul si mintea si ar trebui sa faca parte din viata de zi cu zi. Prin aceste exercitii, pot fi atinse mai multe obiective. „In primul rand cei care fac fitness reduc  tensiunea musculara si isi simt trupul mai relaxat. De asemenea fitness-ul ne ajuta sa ne coordonam mai bine miscarile si sa ne simtim mult mai liberi si mai bine. Nu, in ultimul rand, creste foarte mult domeniul de miscari care ne sunt accesibile si previn accidentele neplacute, cum ar fi intinderile musculare. Un muschi puternic, pregatit inainte de o activitate musculara sustinuta, va rezista si se va comporta mai bine daca nu este pregatit in nici un fel de miscare", afirma Simona Budai Ungureanu. Instructorul spune ca exercitiile de fitness reprezinta un mod foarte util si eficient de a semnaliza muschilor faptul ca urmeaza sa fie solicitati. „Cei care practica fitness isi dezvolta constiinta propriului trup. Punand in miscare diferite segmente ale trupului, ne concentram atentia asupra functionarii lor si stabilim o legatura constienta intre ceea ce asteptam din partea lor si posibilitatile lor reale", mai spune Simona Budai Ungureanu.

Modalitati de practicare a fitness-ului

Oricine poate sa invete exercitii de fitness, indiferent de varsta si gradul de flexibilitate si poate deveni un practicant si sustinator al fitness-ului. Metodele si exercitiile sunt simple si se adapteaza in functie de caracteristicile musculare si de flexibilitatea musculaturii fiecarei persoane in parte. Cele mai accesibile si agreate activitati fizice sunt mersul, alergarea, diferitele forme de gimnastica, culturismul, dansul, inotul, badmintonul, tenis, baschet, fotbal, tenis, volei de plaja, schiul. Desi centrele de sanatate si salile de gimnastica ofera in principal programe de gimnastica de grup si la aparate, alegerea tipului de activitate ramane o optiune personala prin care fiecare se poate manifesta in functie de personalitate si preferinte.

"Exercitiile de fitness trebuie sa fie adaptate pentru propria structura musculara, flexibilitate si diferite nivele de tensiune musculara. Fiecare om este unic din punct de vedere fizic si psihic, fiecare om are ritmurile lui care dau starea de confort si de placere", sustine Simona Budai Ungureanu. Aceasta mai spune ca un program de fitness poate fi, la prima vedere, un complex de exercitii la sala de forta, impartite pe seturi si repetari. „Pentru cei ce reusesc sa-si faca timp pentru sala de forta, acest program reprezinta fitness-ul. Avand insa o complexitate mai mare, fitness-ul sau conditia fizica se refera la urmatoarele elemente: rezistenta cardio-vasculara, mobilitatea articulara si supletea musculara, forta musculara si compozitia corporala", arata instructorul. 

Eficienta fitness-ului

Un program de fitness eficient trebuie sa acopere toate elementele prin practicarea de activitati fizice diverse si o alimentatie echilibrata. Pentru a fi eficient, acest tip de activitate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa se desfasoare cu o frecventa de minim trei ori pe saptamana, sa aiba o durata de minim 30 de minute pe sedinta, fara pauze, sa se lucreze la o intensitate variind intre 60-85% din frecventa cardiaca maxima, iar exercitiul sa fie ritmic, aerobic, utilizand grupele mari musculare.

Rezistenta cardiovasculara este data de exercitiul aerob si reprezinta o activitate fizica ritmica, intensa, ce foloseste grupele mari musculare si se desfasoara pe o perioada cat mai indelungata de timp. Sistemul cardiovascular si cel respirator servesc ca sursa predominanta de energie, inregistrandu-se adaptari la nivelul inimii si vaselor de sange. Aceste adaptari, pe perioade lungi de timp (luni, ani) duc la imbunatatirea oxigenarii organismului, functionarii inimii, dar si la alte beneficii, precum accelerarea arderii caloriilor.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii