Soferi lasati sa se inteleaga la accidente

miercuri, 03 iunie 2009, 21:12
3 MIN
 Soferi lasati sa se inteleaga la accidente

In baza unei modificari aduse de Camera Deputatilor la textul legii privind asigurarile si reasigurarile, soferii se vor putea intelege intre ei, tamponarile urmand sa fie anuntate la societatile de asigurari. Ei vor trebui sa completeze doar un formular tipizat, insa cei care nu se inteleg vor avea la dispozitie procedura clasica, adica drumul la Politia Rutiera, care va ramane in vigoare ca masura alternativa.

De altfel, Politia Rutiera nu va fi eliminata complet din acest lant, intrucat un exemplar din formularul completat de asiguratori va fi inaintat Politiei Rutiere care va aplica pe baza acestuia sanctiunile complementare fata de soferii vinovati, adica amenzi si puncte de penalizare.

"Intelegerile murdare" vor fi sanctionate

Utilizata in celelalte state europene, procedura este privita cu scepticism de asiguratori si de politisti. Motivul principal ar fi, spun politistii, caracterul balcanic al romanilor care accepta cu greu faptul ca au gresit, mai ales atunci cand le este distrus un bun.

"Acest sistem bazat pe intelegere amiabila ne-ar usura activitatea, pentru ca am scapa de o sumedenie de constatari. Dar la fel de adevarat este si faptul ca ne-am putea trezi cu accidente cu victime care au fost raportate initial ca simple tamponari. Aici vor fi cele mai mari probleme, pentru ca este destul de greu sa faci cercetari la cateva zile de la producerea accidentului. Mizam insa pe faptul ca soferii nu vor ajunge la astfel de intelegeri murdare, pentru ca, daca vor face acest lucru, vor risca sa fie cercetati si pentru fals in declaratii", spune comisarul sef Dumitru Zmau, seful Serviciului Politiei Rutiere.

Reprezentantii societatilor de asigurari spun ca la inceput procesul va fi mai dificil. La randul lor, ei atrag atentia asupra eventualelor intelegeri intre soferi cu privire la circumstantele producerii accidentelor insa sustin ca, datorita experientei de pana acum, isi vor putea da seama dupa avarii daca cei implicati spun adevarul.

"Vor mai fi neconcordante legate de verificarea alcoolemiei soferilor implicati in accidente, insa cred ca si la jumatate de an de la aplicarea noilor norme soferii vor merge prima data tot la Politie" a declarat Alfred Zimmerman, directorul filialei unei societati de asigurare.

Numarul coliziunilor este in scadere

In cazul accidentelor auto usoare, la care nu se inregistreaza raniri de persoane, informarea societatilor de asigurare se face in baza unui formular tipizat denumit "constatare amiabila de accident", disponibil  la asigurator, pe care soferii noteaza circumstantele producerii evenimentului, datele de identificare ale conducatorilor si vehiculelor implicate, precum si cele ale asiguratorilor. Acesta se transmite societatii de asigurare, odata cu polita de asigurare de raspundere civila auto. Procedura este mult mai simpla daca tinem cont ca in prezent soferii trebuie sa faca trei drumuri – la Politie, unde dau declaratiile aferente, unde se face constatarea si se elibereaza autorizatia de reparatii, la asiguratori si abia mai tarziu la un service auto.

In Botosani, anul trecut au avut loc circa 4.000 de tamponari, adica in medie cate 10 – 12 evenimente pe zi insa anul acesta, in primele cinci luni, numarul coliziunilor a scazut cu peste 20%, cele mai putine tamponari, 230, fiind inregistrate in mai.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii