Suspect de boala mortala trimis la Iasi

duminică, 21 iunie 2009, 22:10
2 MIN
 Suspect de boala mortala trimis la Iasi

Cazul a intrat in atentia specialistilor sambata dupa-amiaza, barbatul spunandu-le cadrelor medicale de la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean ca are o stare de rau general si prezinta scaune modificate. Toate acestea dupa ce cu o zi in urma fusese cu mai multi prieteni la un picnic, unde a consumat bauturi alcoolice in exces, s-a scaldat si a stat in ploaie. Desi nu a fost stabilit diagnosticul, medicii au suspectat faptul ca ar putea fi vorba de leptospiroza, boala descoperita mai ales in sezonul cald. „Pacientul avea simptome caracteristice mai multor afectiuni. S-a luat, insa, decizia transferului la Iasi si pentru ca, in urma analizelor, a rezultat si o insuficienta renala. Era deshidratat, cu tulburari de tranzit intestinal si tulburari digestive", a precizat Tamara Ciofu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP).

Ultimul caz de leptospiroza diagnosticat in judet a fost al unui barbat de 54 de ani, care a decedat in luna martie a acestui an, la scurt timp de la internare. Diagnosticul a fost pus in urma analizelor de laborator, ancheta epidemiologica aratand ca botosaneanul a luat boala din subsolurile pe care le igieniza, acesta lucrand ca instalator. 

Leptospiroza este o boala infectioasa, caracterizata prin febra, frisoane, mialgii, afectarea capilarelor, ficatului, rinichilor si sistemului nervos central. Aceasta este cauzata de un grup de microorganisme din genul Leptospirae. Bacteria este gazduita de animalele salbatice, precum rozatoarele si carnivorele, dar si de unele animale domestice si este excretata prin urina lor. Omul se contamineaza pe cale transcutanata (excoriatia pielii), in timpul scaldatului, sau prin contact direct (muscatura).

Incubatia dureaza zece zile si este urmata de o febra ridicata, insotita de frisoane, dureri musculare puternice si dureri de cap pulsatile. Un icter intens, un sindrom meningean (greturi, redoare a cefei), hemoragii renale si poliviscerale pot aparea la 48 ore de la inceputul manifestarilor. Febra regreseaza in patru-10 zile, iar semnele clinice se amelioreaza. O recrudescenta a febrei ridicate, durand in jur de doua zile, survine intre a 10-a si a 15-a zi de la debutul semnelor. Daca nu este tratata la timp, leptospiroza duce la deces.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii