Victimele tragediei de la Saveni in stare critica

miercuri, 10 iunie 2009, 21:43
3 MIN
 Victimele tragediei de la Saveni in stare critica

Chiar daca ieri muncitorii au dat semne ca isi revin, cadrele medicale sunt in continuare circumspecte in privinta sanselor de supravietuire ale acestora. "Sunt in continuare la Reanimare, deci starea lor de sanatate nu este deloc buna si trebuie monitorizati in permanenta. Au fost totusi stabilizati", a precizat Mihaela Miller, directorul medical al Spitalului Judetean.

Specialistii neurologi spun ca barbatii risca sa ramana cu sechele pe viata, deoarece creierele lor au fost private de oxigen o perioada indelungata, coma fiind indusa. Dupa ce vor fi din nou investigati, medicii vor putea da un verdict clar, mai ales ca starea de coma a fost indusa si de consumul de bauturi alcoolice, nu numai de lipsa de oxigen.

Daca unul dintre barbati, Cornel N. de 49 de ani, a fost recunoscut de locatarii blocului unde lucra, cel de-al doilea barbat, Ioan E., a fost identificat abia ieri spre amiaza, cand sotia lui a ajuns disperata la spital. De altfel acesta a fost adus si in stare mai grava, medicul de la Ambulanta reusind sa-l resusciteze dintr-un stop respirator. Din pacate, seful celor doi, Ionel M. a decedat, desi a stat mai putin timp in canal, dupa lividitatile de pe corp medicii presupunand un infarct masiv cauzat de mai multe afectiuni mai vechi. "Eu l-am vazut si i-am spus sa nu se bage in canal ca este si in varsta si e si foarte rosu la fata", a povestit locatara care a cerut ajutor la 112. 

Potrivit scenariului realizat de anchetatori, Ioan E. si Cornel N. au introdus o sarma in canalul colector, moment in care a fost eliberata o panza de gaze. Acestea i-au afectat grav, cei doi lesinand. Cand a intrat sa vada ce se intampla, seful lor a decedat.

"Ancheta continua, insa esentiale sunt declaratiile celor doi muncitori. Daca acestia isi vor reveni, ii vom audia si vom putea preciza ce s-a intamplat", a declarat Nicoleta Arpinte, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Saveni.

Cert este ca muncitorii au intrat in canal fara respectarea normelor de protectie. "Muncitorii erau zilieri, nu erau pregatiti pentru asemenea lucrari, fiind angajati uneori de defunctul Ionel M., si nu erau dotati cu masca de gaze", a mai spus prim-procurorul. In plus, lucrarea pe care urmau sa o execute nu fusese contractata, activitatile fiind efectuate in baza unei simple intelegeri.

Majoritatea subsolurilor sunt inundate

Tragedia de marti a scos la iveala o mare problema a orasului Saveni –  subsolurile inundate. Primarul orasului, Relu Tirzioru, recunoaste pericolul pe care il reprezinta acestea, dar spune ca igienizarea nu se poate face in mod organizat intrucat locatarii nu s-au unit in asociatii.

"Sarpanta, spatiile comune si subsolurile blocurilor le apartin si tot ei trebuie sa se ocupe de igienizarea lor. Noi am venit cu o initiativa pentru igienizarea subsolurilor, insa este aproape imposibil de realizat daca cetatenii nu se implica si ei", a declarat Relu Tirzioru.

In total, in Saveni sunt 1.100 de apartamente, insa in numai 14 blocuri au subsolurile igienizate. Restul au conductele sparte si canalizarile infundate. "Dupa Revolutie, toti au cumparat apartamentele, dar nimeni nu a vrut sa faca asociatie de proprietari de frica cheltuielilor suplimentare. Cei de la Sanepid ar trebui sa intervina pentru ca subsolurile inundate reprezenta un pericol pentru sanatatea oamenilor", a spus Ioan Tailup, de 57 de ani, sef de scara intr-un bloc din Saveni.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii