32% din profesorii vrinceni isi platesc din buzunare naveta

miercuri, 15 decembrie 2010, 20:14
2 MIN
 32% din profesorii vrinceni isi platesc din buzunare naveta

Majoritatea primariilor din mediul rural nu au bani pentru decontarea navetei dascalilor. 798 de cadre didactice, adica o treime, isi platesc naveta din propriile buzunare, cu toate ca legea le ofera dreptul la compensatii.  

Reclamatiile sindicalistilor din sedinta Comisiei de Dialog Social din urma cu citeva saptamini referitor la profesorii de la sate care se deplaseaza zilnic pe banii lor la scoala, au determinat Inspectoratul sa ceara o situatie a navetistilor. Astfel, 1.164 de dascali vrinceni fac naveta, din care doar 367 beneficiaza de decontare.

In intreg judetul sint sute de profesori care strabat zilnic zeci de kilometri pina la scolile in care predau. Conform datelor furnizate de oficialii ISJ, cele mai multe cazuri de dascali care nu si-au primit banii pentru naveta sint la Vinatori, Mera, Odobesti, Garoafa, Pufesti, Homocea si Gagesti-Bolotesti. Primarii sustin ca le-ar plati drepturile banesti, daca ar avea. "Nu avem bani nici pentru iluminatul public sau salariile din primarie. Dupa 7 ani in functie, nu ma asteptam sa ajung intr-o situatie financiara asa critica", s-a pronuntat Gheorghe Macovei, primarul din Vinatori, unde 29 de dascali fac naveta.

De peste un an si jumatate nu li s-a mai decontat transportul, insa edilul sustine ca profesorii au inteles situatia. Un caz fericit il reprezinta cele 33 de cadre didactice care predau la scolile din Vidra, pentru care primaria deconteaza transportul integral. La fel se intimpla si in cazul dascalilor de la Bordeasca Veche, Virtescoiu, Marasesti, Cotesti, Dumbraveni, Jaristea sau Popesti.

Chinul acestor profesori care sint nevoiti sa scoata din propriile buzunare bani pentru transport, pare fara de sfirsit, in conditiile in care incepind cu anul acesta au suportat si diminuarea salariilor cu 25%.

Legea invatamintului prevede ca dascalii navetisti trebuie sa primeasca lunar intre 50 si 250 lei, in functie de distanta. In cazul in care nu exista mijloace de transport in comun intre localitatea de domiciliu si scoala, acestia pot primi contravaloarea a 7,5 litri benzina la 100 km parcursi, daca se deplaseaza cu masinile personale.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii