Doi pici, cersetori „de profesie” pe strazile Focsaniului

marți, 04 noiembrie 2008, 23:05
3 MIN
 Doi pici, cersetori „de profesie” pe strazile Focsaniului

Oamenii strazii au fost luati in vizor ieri de politisti, intr-o actiune care a stirnit mila trecatorilor si le-a rupt inima celor mai milosi oameni ai legii. Politia a realizat o actiune pentru combaterea cersetoriei in rindul copiilor. Si asta pentru ca in ultima perioada tot mai multi copii sint zariti la intersectii sau la colt de strada cu mina intinsa cersind mila trecatorilor, in loc sa fie la scoala sau la gradinita. Se poate spune ca cei mici, nespalati si cu hainutele gaurite, sint la serviciu, pentru ca sint trimisi la cersit de parinti sau bunici. Ieri, trei echipaje au mers in zonele frecventate de cersetori, insa de aceasta data nu au avut prea multa bafta.

Milogii din Focsani parca au intrat in pamint, la sediul Politiei fiind adusi doar doi copii mucosi, cu ochii in lacrimi. Acestia au incaput pe mina politistilor impreuna cu mama lor, dupa ce au fost zariti mai multe zile la rind "la post". Cei doi copii, obisnuiti sa ceara de pomana, au trait cu spaima momentul ridicarii din strada de catre politisti, dar s-au simtit si ca intr-un OZN in masina Politiei, poate cel mai luxos mijloc de locomotie in care s-au urcat vreodata.

"Actiunea face parte dintr-un program amplu de eradicare a fenomenului de cersetorie, in special cersetoria in care sint implicati minorii. Am identificat aceasta persoana, insa nu este prima data cind o identificam ca isi pune copiii la cersit", a spus comisarul sef Ionel Dumitrache, seful Biroului Politiei de Ordine Publica.

Femeia a incercat sa le explice politistilor ca nu si-a trimis cei doi baieti de 11 ani, respectiv 8 ani la cersit. Totusi, in declaratia data a fost nevoita sa isi asume responsabilitatea ca acest lucru nu se va mai intimpla. Politistii recunosc ca acest fenomen nu poate fi combatut pentru ca cei care stau cu mina intinsa nu platesc sanctiunile primite si se intorc mereu in strada. "Este si vina lor, dar este si vina focsanenilor care ii sprijina oferindu-le bani. Acest fenomen nu ar exista daca nu ar fi oameni care sa le ofere bani. Acestia le ofera din mila, dar realitatea este alta. Banii nu sint folositi ca sa isi ia caiete, sa isi cumpere de mincare si de multe ori consuma banii pe bauturi alcoolice sau fumeaza", a mai spus Ionel Dumitrache.

De aceasta data, la actiune au participat si doi reprezentanti de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care au luat-o la intrebari pe mama care-si trimite copiii sa-i aduca bani. Cei doi asistenti sociali au fost chemati de politisti pentru ca sint singurii care pot limita exploatarea copiilor prin cersetorie. Ionel Dumitrache a mai afirmat ca Directia pentru Protectia Copilului este institutia care ar trebui sa se implice mai mult pentru combatarea acestui fenomen in care sint implicati fara voia lor minorii. De asemenea, situatiile intocmite de oamenii legii arata ca Focsaniul este orasul preferat de oamenii strazii din alte judete. Din zecile de cersetori aflati la "posturi" in oras doar 20 sint nascuti aici.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii