Gimnaziul prelungit, marul discordiei la sedinta cu directorii

miercuri, 31 martie 2010, 20:31
3 MIN
 Gimnaziul prelungit, marul discordiei la sedinta cu directorii

Dezbaterile pe marginea proiectului pentru Noua Lege a Educatiei au continuat si ieri la Inspectoratul Scolar, de aceasta data invitati fiind directorii unitatilor de invatamint. Discutiile nu s-au derulat conform asteptarilor oficialilor din Inspectoratul Scolar, intrucit pe tot parcursul sedintei, in sala de festivitati s-a ris, s-a glumit si s-a vorbit pe linga subiect.

De asemenea, multi dintre participanti au spus ca nu cred ca interventiille lor vor avea un efect in adoptarea formei finale a proiectului. Cu toate acestea, managerii scolari au reusit sa-si expuna nemultumirile cu vedere la noua lege. Acestea au vizat, in primul rind, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, numarul de ore in care un dascal cu vechime trebuie sa stea la catedra, programul "scoala dupa scoala" sau calitatea invatamintului in mediul rural.

"Legea este de perspectiva, dar necesita multe modificari. Daca parintii si Consiliul Local vor fi majoritari in Consiliul de Administratie al scolii, noi, profesorii, vom fi marginalizati si niciodata Consiliul de Administratie nu va functiona in sprijinul elevilor. Schimbarea cu clasa a IX-a la gimnaziu se va constitui greu. De multe ori se face mai multa carte la tara decit in alte locuri, pentru ca sintem mai constiinciosi. Este un lucru benefic pentru copil, asa se va putea angaja cu jumatate de norma la o firma", a fost de parere Gheorghe Fifere, director la Scoala Jitia.

De cealalta parte, directorii de licee si colegii nu s-au aratat prea incintati de aceasta varianta. "As vrea sa atrag atentia ca elevii buni aveau sanse sa se mute la alte licee. Acum elevilor de la tara nu li se mai permite. Ca o parere personala, in acest mod putini parinti isi vor da elevii la licee. Sistemul de educatie in care includem clasa a IX-a la gimnaziu inseamna reducerea numarului de elevi la clasele noastre, unde o sa avem clase de 16, 17 sau 18 copii", a fost de parere Cornel Noana, directorul Colegiului National "Unirea" Focsani.

"Sa promovam renasterea satului romanesc"

Inspectorul scolar general, Iordache Bostan, a devenit brusc nostalgic, spunind ca  satul romanesc trebuie sa renasca, dupa ce in urma cu citeva zile incuraja natalitatea. Acesta facea referire desigur la proiectele actualei puteri, initiate de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. "Satul romanesc nu trebuie sa dispara, un elev trebuie sa se poata angaja in comuna respectiva. Trebuie sa promovam renasterea satului romanesc. Sint copii care in mediul rural nu au nici o abatere, iar cind ajung la liceu la oras sint pierduti", a spus Bostan, spre deliciul unor directori care au pufnit in ris, amintind ca in multe sate nu exista locuri de munca pentru tineri.

Dezbaterile continua astazi in cadrul Consiliului Consultativ al ISJ, la orele 11.00, iar de la orele 14.00 va avea loc o dezbatere organizata de Inspectoratul Scolar si Asociatia Pro Democratia.

"Scopul dezbaterii este de a aduna puncte de vedere din partea celor implicati in procesul educativ in vederea transmiterii acestora catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, dar si parlamentarilor din judetul Vrancea. La acest eveniment au fost invitati sa participe cadre didactice, inspectori, directori, parinti si parlamentarii care reprezinta colegiile electorale din judetul Vrancea", a precizat presedintele Clubului APD Focsani, profesoara Gabriela Obodariu.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii