Alegator de cursa lunga

vineri, 28 noiembrie 2008, 20:18
3 MIN
 Alegator de cursa lunga

Pe mos Vasile Ciobanu il stiu toti cei care locuiesc pe strada Stefan cel Mare. La cei 80 de ani pe care i-a implinit, nu se da in laturi sa-si foloseasca cunostintele de electrician, dobindite in 43 de ani de munca, si sa repare o priza, un intrerupator sau un fier de calcat. Si il mai stiu pentru ca, oricind, este dispus sa povesteasca, cui vrea sa asculte, cum era pe vremea regelui, cum a fost in razboi sau cite a vazut si a cunoscut de cind a inceput sa munceasca, mai intii la montat si reparat difuzoare si apoi ca electrician, meserie din care a si iesit la pensie.

Vasile Ciobanu va merge duminica sa voteze, asa cum a facut-o de fiecare data de cind a capatat acest drept. Pe buletinul lui de model vechi, cu pagini ingalbenite, pe care Politia nu il mai schimba, din economie, probabil, avind in vedere virsta posesorului, stampilele cu "votat" se inghesuie deja una linga alta, dovedind ca mos Vasile Ciobanu si-a facut intotdeauna datoria de cetatean. "Nu pot sa nu ma duc la vot, pentru ca si eu sint om al tarii si trebuie sa-mi spun parerea", a spus mos Vasile, cu atit mai mult cu cit, dupa parerea lui, "in ultimii ani, tara s-a dus mult de ripa si trebuie gasiti si niste oameni care sa faca ceva bun!".

Politica nu-l intereseaza in mod deosebit, dar se lauda ca ii stie pe toti candidatii care se "bat" pentru loc in colegiul lui si pe care mi-i arata in pliantele capatate cu prilejul campaniei electorale. Se mindreste cu faptul ca pe unii i-a cunoscut chiar in carne si oase si este de parere ca un mandat de patru ani e prea putin pentru ca cei care cistiga alegerile sa faca tot ce-au promis.

In rest, in materie de campanie electorala, considera ca a vazut cam tot ce se putea vedea in domeniu, daca tinem cont de faptul ca, desi nu avea drept de vot, a fost martor la alegerile din 1937 si inca isi mai aduce aminte cum se desfasurau. Apoi, a votat pe timpul comunistilor si "experimenteaza", de citiva ani, votul democratic. "Cind era campanie electorala, si atunci, ca si acum, toata lumea promitea cite ceva. Care mai de care promitea: ba ca vor reduce armata, ba ca vor face drumuri, ba ca or sa micsoreze preturile. Cum treceau alegerile, cum ramineau toate la fel, nu-mi amintesc sa se fi tinut vreunul de cuvint. Cind ajungeau la putere, isi vedeau numai de interesele lor, iar oamenii obisnuiti tot saraci ramineau. De dat, nu dadea nimic, niciunul!", isi aminteste mos Vasile Ciobanu.

Observatorii si ghiogarii, precursorii exit-poll-urilor de azi

Desi, pe timpul alegerilor din 1937, era doar un baietandru, Vasile Ciobanu isi aminteste bine atmosfera electorala. Si, mai ales, faptul ca atunci politele se plateau pe loc, iar "observatorii alegerilor" aveau o misiune extrem de simpla, facind inutile eventualele exit-poll-uri. Un orificiu discret in peretele cabinei de vot inlocuia cu succes omul cu chestionarul, aflat la iesirea din sectia de votare. Iar marja de eroare era zero.

"Fiecare partid de atunci avea oamenii lui care urmareau alegerile, impartiti in doua tabere, unii care te vedeau in cabina cu cine ai votat si spuneau dupa aceea mai departe, daca esti de-al lor sau nu. Cei care nu votasera «bine» isi luau pedeapsa, apoi, din partea celei de-a doua echipe, «ghiogarii», oameni pasnici de altfel, dar care gasisera o modalitate de a mai cistiga niste bani. Unchiul meu se pare ca nu votase cu cine trebuia, pentru ca imi amintesc cum a luat un par in spate la scurt timp dupa ce am plecat de la sectia de votare", a spus batrinul.

Incidentele electorale din 1937 nu se repeta si astazi. "Astazi nu mai iei bataie pe strada daca nu votezi cu cine trebuie, dar se vede, dupa aceea, ca toti care cistiga in alegeri isi au oamenii lor. Daca nu esti cu ei, nu poti face nimic", a spus Vasile Ciobanu.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii