Productia industriala din Neamt, in crestere

luni, 18 octombrie 2010, 21:35
3 MIN
 Productia industriala din Neamt, in crestere

Economia judetului Neamt da semne de iesire din criza, conform datelor Directiei Judetene de Statistica. Astfel, in luna august a acestui an, productia industriala realizata de agentii economici nemteni a inregistrat cresteri deloc neglijabile atit fata de cea inregistrata in luna precedenta, cit si in comparatie cu perioada similara a anului precedent. Exporturile de produse realizate in judet au crescut si, pentru prima oara in acest an, si salariul mediu al angajatilor din economia nemteana a inregistrat cresteri, in luna august.

Productia industriala realizata in Neamt in luna august a inregistrat o crestere cu 2,9% comparativ cu luna precedenta, determinata de realizarea unor productii mai mari in special in sectorul industriei prelucratoare. Cresteri de productie s-au inregistrat, de asemenea, in industria bunurilor de capital si in industria bunurilor intermediare, in timp ce industria bunurilor de uz curent, industria energetica si industria bunurilor de folosinta indelungata au fost in scadere. Comparativ cu luna august a anului trecut, productia industriala realizata de agentii economici nemteni a fost cu 7,8% mai mare. De asemenea, productia industriala realizata in primele opt luni din anul 2010 s-a situat peste nivelul celei realizate in aceeasi perioada din anul 2009 cu 0,5%, datorita cresterilor inregistrate in toate sectoarele. Pe de alta parte, cifra de afaceri realizata in luna august a acestui an de intreprinderile cu activitate principala de industrie a fost cu 0,5% mai mica fata de cea din luna iulie 2010, scaderea fiind inregistrata de industria prelucratoare. Totusi, cifra de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de industrie realizata in luna august 2010 a fost cu 11,3% mai mare fata de luna corespunzatoare din anul precedent, iar cifra de afaceri realizata in primele opt luni ale acestui an a fost cu 0,7% mai mare fata de cea din aceeasi perioada din anul precedent.

Cifra de afaceri totala inregistrata in primele opt luni ale anului 2010 a fost realizata in proportie de 58,5% pe piata interna si de 41,5% pe piata externa. 63,6% din cifra de afaceri a fost realizata de intreprinderi mijlocii, cu 50 pina la 249 de salariati, iar 25,6% – de intreprinderile mari, cu peste 250 de salariati.

De asemenea, valoarea exporturilor a crescut, in prima jumatate a acestui an, cu 7,2% fata de cea inregistrata in perioada similara a anului precedent. Din judetul Neamt s-a exportat in special produse din fonta, fier si otel, fibre sintetice sau artificiale discontinue, lemn, carbune de lemn si articole din lemn, filamente sintetice sau artificiale, articole si accesorii de imbracaminte, mobila, aparate de iluminat si alte articole similare. In luna iunie a acestui an, exporturile realizate de intreprinderile nemtene au fost mai mari cu 38% fata de cele realizate in aceeasi luna a anului 2008.

Salariatii din economia judetului sint, in continuare, din ce in ce mai putini. Numarul lor era, la finalul lunii august, de 78.581, cu 414 mai mic decit cel inregistrat in luna iulie si cu 6.355 mai mic decit cel din august 2009. Din totalul salariatilor, 3.263 de persoane (4,2%) lucrau in agricultura, vinatoare si servicii anexe, silvicultura si pescuit, 27.670  de persoane (35,2%) lucrau in industrie si constructii, iar 47.648 de persoane (60,6%) lucrau in domeniul serviciilor. Cistigul salarial mediu brut al nemtenilor a fost, in luna august, de 1.334 de lei per salariat, iar cel net – de 976 de lei per salariat, in crestere cu 0,7% fata de cel inregistrat in luna iulie. La nivel national, salariul net mediu al angajatilor a scazut, in luna august, cu 1,2%, ajungind la 1.339 de lei. Efectul cresterii salariilor nemtenilor a fost, practic, anulat de majorarile de preturi din luna august. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la serviciile de apa, canal si salubritate, transport, igiena si cosmetica. Si unele dintre alimente s-au scumpit, in special citricele, ouale, mierea, brinza de oaie si uleiul. De asemenea, in august au crescut preturile tigarilor, cartilor, revistelor, sapunului si articolelor de igiena, precum si ale detergentilor.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii