Romascanii, in cautarea apei pierdute

luni, 19 septembrie 2011, 20:27
3 MIN
 Romascanii, in cautarea apei pierdute

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, romanii au consumat anul trecut in medie, zilnic, o cantitate de 127,7 de litri de apa potabila pentru gospodarie pe cap de locuitor, cu 2,8 litri/locuitor mai mult fata de anul 2009. Asta inseamna ca, intr-o luna, un om a consumat o medie de 3.831 litri de apa.

Intre statistica si realitate ramine intotdeauna o diferenta care tine de educatie, de situatia locativa a persoanei sau familiei si, nu in ultimul rind, de bani. Romascanii din Asociatia de proprietari nr. 41, de pe strada Panait Donici, au avut, in luna august, un consum total de peste 4.000 de metri cubi de apa, adica o medie de peste opt metri cubi de apa pe apartament. "In asociatia noastra sint 470 de apartamente. In general, avem un consum mediu de 3.800 de metri cubi de apa, dar in luna august s-au intors si unii dintre romascanii care muncesc in strainatate. In plus, vara e un consum mai mare de apa. E normal ca fiecare sa faca un dus dupa ce se intoarce de la munca, macar vara, daca iarna trec cu vederea acest aspect", spune Elena Barcan, administratorul Asociatiei de proprietari nr. 41.

Un consum mare de apa s-a inregistrat si in Asociatia de proprietari nr. 30 din Roman, de pe strada Nicolae Titulescu, care cuprinde 5 blocuri si 17 scari. "In luna iulie s-au inregistrat 1.620 de metri cubi de apa, in schimb, in august, s-au consumat 2.000 de metri cubi de apa. Vara si in preajma sarbatorilor, consumul de apa este mai mare", spune Ionel Stanciu, administratorul Asocialiei de proprietari nr. 30 din strada Nicolae Titulescu.

Apa dusa pe "apa simbetei"

Pierderile de apa inregistrate in asociatiile de proprietari sint teme mereu in actualitate, care nasc dileme si, de multe ori, conflicte, mai intii intre locatari si administratori si, apoi, intre locatari, nevoiti sa plateasca un consum de apa in plus. "In medie, se inregistreaza pierderi de un metru cub de persoana pe luna. Vin din strainatate, stau o saptamina si pleaca, fara sa mai treaca pe la asociatie sa declare consumul de apa facut pe perioada sederii lor in tara. Cum nu au stat 15 zile, eu nu pot sa-i trec la plata cheltuielilor catre asociatie si, in consecinta, aceste pierderi vor fi platite de toti locatarii. O alta cauza a pierderilor de apa o constituie montarea contoarelor individuale in apartamente si nu in fata usii, unde am putea avea un control real asupra consumului de apa", spune Elena Barcan, administratorul Asociatiei de proprietari nr. 41.

Colega ei, administratorul Mihaela Bezede, o contrazice. "La 22 apartamente cu contoare montate la usa s-au inregistrat pierderi de 25 metri cubi de apa. Nedeclararea corecta a consumului de apa ramine, totusi, o problema. Daca au consumat 3,4 de metri cubi de apa calda si 3,32 de metri cubi de apa rece, declara doar sase metri cubi, cei 720 de litri nedeclarati inregistrindu-se ca pierderi. In mare parte, aceste pierderi tin de constiinta oamenilor. Pe de alta parte, verificarile metrologice la apometre ar putea descoperi precizia acestora", crede Mihaela Bezede, administratorul Asociatiei de proprietari nr. 37 din Roman, care, in luna august, a consemnat un consum total de 3.000 de metri cubi de apa la nivelul asociatiei.

In Asociatia de proprietari nr. 30, pierderile de apa nu sint puse pe seama contoarelor de apa, ci a instalatiilor. "Apometrele sint performante, exista o firma specializata care face, la cinci ani, verificari. Instalatiile sint proaste, de o virsta cu blocurile, iar  pierderile de apa pe retelele si instalatiile sanitare interioare pot fi semnificative, fara a fi inregistrate pe contoarele de apartament. Avem, din aceasta cauza, peste 100 de metri cubi de apa pierduta intr-o luna, la nivelul intregii asociatii", spune Ionel Stanciu, administratorul Asocialiei de proprietari nr. 30.

Vechimea instalatiilor si lipsa caldurii din apartamentele nelocuite conduc la recorduri de apa risipita. "A fost cazul unui locatar plecat in strainatate caruia i s-a spart o teava. Pina s-a intervenit s-au scurs 200 de litri de apa, aproape consumul acelei familii intr-o luna", mai spune Elena Barcan, administratorul Asociatiei de proprietari nr. 41.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii