Urgie de o zi in judetul Neamt

miercuri, 03 iunie 2009, 18:49
3 MIN
 Urgie de o zi in judetul Neamt

Fenomenele meteorologice produse in cursul zilei de marti si in cursul noptii de marti spre miercuri au avut urmari grave in judetul Neamt. In mai multe localitati din judet au fost avariate poduri si podete, iar unele drumuri judetene si comunale au fost distruse partial. Zeci de fintini au fost colmatate, iar o parte dintre gospodarii au ramas izolate din cauza ploilor.

Ieri dimineata, locuintele satenilor din cinci localitati aflate in apropierea Romanului au ramas fara curent electric, dupa ce o linie de medie tensiune cu 11 posturi de transformare a fost afectata de ieri dimineata. Energia electrica fiind intrerupta in localitatile Miron Costin, Bogzesti, Climesti, Butnaresti si Giulesti. La inchiderea editiei, defectiunile de pe linia de medie tensiune nu fusesera remediate inca, iar furnizarea energiei electrice nu era posibila.

Circulatia trenurilor, oprita din cauza ploii

Ploile abundente, vijelia si descarcarile electrice din cursul serii de marti au creat probleme in mai multe localitati din judet, precum Alexandru cel Bun, Piatra Neamt, Gircina, Tibucani, Bodesti si Dobreni. In Piatra Neamt, circulatia pe calea ferata a fost intrerupta pina la ora 22,35, datorita acumularii de material lemnos si aluviuni pe terasament, in urma scurgerii torentilor.

Zece subofiteri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au actionat pentru degajarea caii ferate pe ruta Piatra Neamt – Bicaz, unde materialul lemnos si aluviunile blocau circulatia trenurilor pe o distanta de aproximativ 300 de metri. Aluviunile au afectat si portiuni de 200 de metri de pe strazile Cetatea Neamtului, Darmanesti si Obor, din Piatra Neamt.

Ranit in timp ce incerca sa isi salveze masina de furia apei

In comuna Alexandru cel Bun, 35 de gospodarii au fost inundate, 15 poduri si podete de pe drumuri judetene si comunale au fost blocate, iar stilpul de sustinere a unei conducte de gaz metan a fost rupt, existind riscul unei explozii. Drumul national DN 12 C a fost blocat pe o distanta de 100 de metri cu aluviuni. Trei autoturisme au fost avariate, iar o persoana care incerca sa-si salveze autoturismul de furia apelor a fost luata de torent si ranita.

Fenomenele meteorologice au mai afectat cinci gospodarii, drumul comunal DC23 si schitul din satul Tibucani, 50 de metri de drum comunal, patru gospodarii si un podet in comuna Gircina, un pod, 20 de gospodarii, cinci locuinte si noua metri de imbracaminte asfaltica de pe drumul national DN 15 C in comuna Bodesti, precum si drumul national DN 15 C in zona comunei Dobreni, pe o distanta de doi kilometri.

De asemenea, traficul pe drumul national DN 15D, intre localitatile Ghigoiesti si Roman, a fost blocat de crengile cazute pe carosabil. In comuna Petricani, piriul Tolici s-a revarsat, avariind un pod, colmatind zece fintini si distrugind doua podete si jumatate de kilometru din drumul judetean DJ 155 I. 

In comuna Hangu, piriul Boboteni a distrus doua poduri – pe drumul comunal DC 146 Boboteni si drumul Sasu -, a colmatat un pod si un podet si a distrus partial platformele drumurilor comunale DC 146 si DC 149. In aceasta zona au ramas izolate 155 gospodarii, o scoala, o biserica si o sectie de votare.

Echipele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, alaturi de cele ale E.ON Electrica, E.ON Gaz si ale sectiei Neamt a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale au actionat prompt, pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice din noaptea de marti spre miercuri. "Important este ca am iesit din codul galben. Comisiile se afla deja in teren si vor evalua pagubele. In functie de aceste evaluari si de dimensiunea pagubelor, vom decide daca se impune initierea unui proiect de hotarire de Guvern", a declarat, ieri, prefectul Mihai Archip.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii