Absolventii de top ai liceelor sucevene pleaca pe capete in strainatate

duminică, 01 august 2010, 21:09
3 MIN
 Absolventii de top ai liceelor sucevene pleaca pe capete in strainatate

Suceava a avut intotdeauna liceeni care au muncit patru ani de zile pentru a avea rezultate care sa le deschida calea spre o unitate de invatamant superior consacrata, unde sa-si poata dobandi cunostintele necesare pentru a reusi in viata, in domeniul ales. Dupa promovarea examenului national de Bacalaureat, drumul spre succes, ales in prealabil si pavat cu interviuri si examene, este usor de urmat. Astfel se face ca absolventii de top ai Sucevei iau calea strainatatii si in acest an, dar nu in sensul muncii fizice, ci al muncii intelectuale, sub forma unor burse de studiu la universitati de renume din Marea Britanie, Germania, Franta, Danemarca si Belgia. Altii, desigur, sunt admisi la universitati din marile orase ale tarii, aceasta fiind prima sau chiar singura lor optiune, cum se intampla si in cazul celor care nu vor sa se instraineze de familie sau nu isi permit sa studieze la orice alta universitate din tara si aleg sa urmeze cursurile Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava.

Circa 30 de absolventi ai Colegiului "Petru Rares" Suceava au optat pentru universitatile din strainatate

Facand un sondaj in randul colegiilor din municipiul Suceava cunoscute ca avand elevi cu rezultate demne de lauda, an de an, am aflat ca cei mai multi absolventi de top au decis sa-si incerce sansa in Marea Britanie, pentru ca universitatile britanice ofera mai multe burse. Pe locul doi ar urma Germania, apoi Franta, Belgia si Danemarca.

Colegiul National "Petru Rares" Suceava ar ocupa prima pozitie intr-un clasament al colegiilor ai caror absolventi au optat pentru universitati din strainatate. Potrivit directorului unitatii, prof. Daniela Dungeanu, in acest an circa 30 de absolventi au optat pentru universitati din Marea Britanie, Germania – in acest caz fiind vorba despre burse obtinute de elevi din clasa de bilingv-germana, Franta, Belgia si Danemarca. O parte inca asteapta rezultatele admiterii, altii au fost deja admisi, conducerea Colegiului urmand sa efectueze o situatie exacta a absolventilor care se regasesc in bancile universitatilor din strainatate in toamna acestui an.

La Colegiul National "Sefan cel Mare" Suceava exista deja o traditie ca, anual, elitele sa aleaga destinatia Londra si Lyon. Directorul colegiului, prof. Dan Popescu, a declarat ca si in acest an au absolventi admisi la univesitati din strainatate, fiind vorba despre doua burse in Londra si una la Lyon. "Restul sunt prin tara, la marile universitati, dar si la Suceava avem absolventi care au fost admisi printre primii pe liste", a punctat Dan Popescu.

De la Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir", un alt liceu bun, care s-a aflat in acest an pe primul loc in optiunea absolventilor de clasa a VIII-a, au plecat in Marea Britanie doi candidati, cu bursa. "Circa 10 absolventi de-ai nostri au fost admisi la universitati de profil din Iasi, Bucuresti si Cluj, insa marea majoritate sunt la Suceava, la Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica", a declarat Cornel Romascu, directorul unitatii scolare.

Cele cinci absolvente cu media 10 la Bacalaureatul de anul trecut au optat pentru universitati romanesti

Aceeasi situatie se regaseste in mai toate colegiile cunoscute ca avand rezultate bune, atat din municipiu, cat si din judet – cei mai buni dintre cei buni, care au primit aprobarea familiei, iau calea strainatatii; pe locul doi in preferintele lor sunt marile universitati din tara iar, in ultima instanta, cei care nu-si permit o viata de student departe de casa obtin bine-meritatele locuri bugetate de la Universitatea suceveana.

Anul trecut cinci reprezentante ale judetului Suceava au reusit performanta de a fi notate cu 10 pe linie la toate cele sase probe ale Bacalaureatului, toate optand pentru universitati romanesti. Este vorba despre patru absolvente ale Colegiului "Petru Rares" Suceava si una de la Colegiul National "Dragos Voda" din Campulung Moldovenesc. Doua dintre ele au fost admise la Academia de Studii Economice din Bucuresti, una la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, iar absolventa din Campulung a sustinut admiterea la Facultatea de Litere din Bucuresti si Cluj.

Amintim ca in acest an nu au fost candidati cu media 10 la Bacalaureat, cea mai mare medie fiind 9,96, obtinuta de patru suceveni. Pe de alta parte, cinci licee au inregistrat procentul maxim de promovare, fiind vorba despre Colegiul "Petru Rares" Suceava, Colegiul Militar "Stefan cel Mare" Campulung Moldovenesc, Colegiul "Eudoxiu Hurmuzachi" Radauti, Liceul cu Program Sportiv Suceava si Scoala Crestina Filadelfia.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii