Bugetul pentru invatamant va fi mai mic anul viitor decat anul acesta

duminică, 27 septembrie 2009, 20:10
3 MIN
 Bugetul pentru invatamant va fi mai mic anul viitor decat anul acesta

Bugetul alocat pentru sistemul de invatamant va ramane si anul viitor la nivelul a 6% din PIB iar Cercetarii i se va aloca 1%. Problema este ca anul viitor este prevazuta o scadere a PIB-ului Romaniei si, prin urmare, sumele efective care vor reveni Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii vor fi mai mici chiar si decat cele de anul acesta. Ministrul Ecaterina Andronescu recunoaste ca este o situatie dificila si ca "a ispravi investitiile care au fost incepute anii trecuti" este un lucru foarte greu de realizat.

"Au fost deschise multe investitii in invatamant fara sa existe niste criterii prin care sau in urma aplicarii lor sa se decida ce scoala intra in programul de investitii si ce scoala nu intra", a declarat Ecaterina Andronescu. Ea a precizat ca in mandatul 2000 – 2004, cand a avut functia de ministru al Educatiei, existau niste criterii clare legate de numarul de elevi existenti si de perspectiva ca aceasta scoala sa aiba elevi multi in urmatorii ani. "Am vazut in judetul Cluj o scoala unde s-au investit zece miliarde de lei vechi, dar unde nu mai vin copii sa invete", a dat ca exemplu Ecaterina Andronescu. Ea a precizat ca in ce priveste necesitatea de investitii, nu toate scolile necesitau in egala masura acelasi volum de reabilitari sau de consolidari.

"A functionat doar criteriul campaniilor electorale din 2008 fara sa se uite cineva la niste criterii prin care sa se ierarhizeze nevoile de investitii in institutia numita scoala. Am preluat 4.300 de santiere din care 162 de campusuri care erau gandite penru centrele de comuna si care necesitau resurse financiare extrem de importante si sigur ca pe bugetul pe care l-am avut anul acesta am ierarhizat noi santierele in ce masura putem sa le finalizam mai repede", a declarat Ecaterina Andronescu, precizand ca s-au folosit si criteriile de care s-a vorbit mai sus. Intrucat bugetul de care Ministerul a dispus anul acesta pentru investitii a fost mic, doar de 200 de milioane de lei, nu s-au putut imparti decat fonduri pentru circa 2.000 din cele 4.300 de lucrari de investitii incepute anii trecuti. Ministrul a adaugat ca exista sperante sa fie primite fonduri suplimentare care vor fi din nou distribuite la diverse investitii.

"Pe de o parte, bugetul a fost foarte mic in raport cu necesitatile, iar pe de alta parte contractele incheiate nu au tinut seama de resursele distribuite prin hotarari de Guvern. S-au incheiat contracte pe o suma de 100 de miliarde de lei vechi cand, prin hotarare de Guvern, se alocau doar sapte miliarde de lei vechi. Atunci lucrarile s-au facut in avans si acum suntem in situatia in care avem foarte multe datorii catre firme care au angajat contracte cu inspectoratele scolare sau cu primariile, dar care au facut aceste datorii fara sa aiba in spate un act normativ", a declarat Ecaterina Andronescu.

In opinia ei, o alta greseala a fost aceea ca s-au organizat licitatii pentru lucrari de investitii prin inspectoratele scolare in conditiile in care era normal ca doar primariile ca proprietare a patrimoniului scolilor sa poata face acest lucru. Datoriile existente la ora actuala la nivel national pentru lucrarile incepute la scoli se ridica, potrivit Ecaterinei Andronescu, la aproximativ un miliard de euro. In ce priveste finalizarea lucrarilor, ministrul a evitat sa se pronunte, precizand ca depinde mult de resursele bugetare alocate anul viitor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii