Cel putin 200 de politisti, pompieri si jandarmi suceveni vor deveni someri, anul acesta

joi, 31 martie 2011, 21:41
5 MIN
 Cel putin 200 de politisti, pompieri si jandarmi suceveni vor deveni someri, anul acesta

Din cei peste 3700 de angajati ai  Ministerului Administratiei si Internelor din judetul Suceava, circa 100 vor trebui disponibilizati de la jumatatea acestui an, conform calculelor optimiste ale conducerii ministerului, peste 200,  in baza altor calcule, care au la baza previziunile bugetare, stabilite anul trecut. 100 sau 200 de lucratori din cadrul structurilor de politie, politie de frontiera, jandarmi, pompieri, vor trebui sa renunte la cariera. La acestia ar trebui sa se adune si angajati ai prefecturii si ai institutiilor aflate in subordinea directa a institutiei – Servicile judetene de pasapoarte si de inmatriculari auto unde insa au fost operate reduceri de personal inca de anul trecut.

Un calcul efectiv privind numarul de functionari care vor trebui sa paraseasca unitatile unde sunt acum angajati, nu poate fi facut, pentru ca ieri s-a decis la nivelul conducerii Ministerului Administratiei si Internelor amanarea disponibilizarilor stabilite initial pentru data de azi, pana la jumatatea anului.

Un calcul aritmetic releva insa faptul ca atunci cand va veni vremea, din cei aproximativ 3700 de angajati ai MAI din judetul Suceava, cel putin 100 vor fi disponibilizati. Cei mai afectati vor fi angajatii IPJ Suceava fiindca in aceasta structura lucreaza 1500 de angajati, mai bine de jumatate din numarul total al angajatilor MAI din judet. Urmeaza Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, unde sunt angajati aproape 900 de ofiteri, subofiteri si personal auxiliar, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera unde lucreaza acum 700 salariati si Inspectoratul Judetean de Jandarmi, cu 500 de lucratori.

Disponibilizarile care vor urma sunt privite de conducerile unitatilor sucevene apartinand MAI ca o chestiune de perspectiva, asteptanduse transarea in Camera deputatilor a proiectului de lege  vizand reducerea cheltuielor. De la Inspectoratul Judetean de Jandarmi si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, zeci de angajati au renuntat deja la statutul de cadre militare, optand pentru locuri de munca pe care le-au indentificat in strainatate. Mai putini au plecat din randul politistilor iar la nivelul Politiei de Frontiera disponibilizarile vor fi mai usor de facut, tinandu-se cont de faptul ca peste 50 de angajati ai acestei structuri sunt acum anchetati, majoritatea in stare de arest pentru fapte de coruptie, in urma descinderilor de la inceputul lunii februarie.

Conform calculelor facute pe baza prevederilor bugetare, la nivelul intregii tari ar urma sa fie disponibilizati intre 9000 si 18.000 de angajati ai MAI, in cursul acestui an. In cazul cel mai fericit, 100 de angajati din aceste structuri vor trebui sa isi paraseasca slujbele, la limita superioara fiind vorba de 200 de salariati.

Vestea buna este ca ieri, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a decis amanarea disponibilizarilor stabilite initial pentru 1 aprilie, institutia dispunand momentan de fonduri pentru a-si plati toti angajatii, conform purtatorului de cuvant al MAI, Marius Militaru.

Acesta a declarat ca pentru moment niciun lucrator al MAI nu trebuie sa-si faca griji in ceea ce priveste plata salariilor.

El a aratat ca la nivelul ministerului s-au gasit solutii pentru a fi platiti in continuare toti angajatii, pana la punerea in aplicare a proiectului de lege privind unele masuri speciale, in care se vor stabili concret criteriile si conditiile referitoare la disponibilizari.

Ministerul Administratiei si Internelor a cerut Ministerului Finantelor amanarea reducerii numarului de posturi din MAI cu trei luni, din 1 aprilie pana in 1 iulie, solicitarea fiind respinsa.

In prezent, MAI dispune de fondurile necesare pentru asigurarea platii salariilor, in luna aprilie urmand sa fie platite drepturile aferente pentru martie.

Reprezentantul MAI a declarat ca a fost elaborat si un proiect de lege privind unele masuri speciale, astfel incat ministerul sa aplice prevederile Anexei 3 din Legea bugetului de stat si sa se incadreze in indicatorii prevazuti. Proiectul a fost aprobat in sedinta de Guvern, fiind transmis Parlamentului spre adoptare si in prezent aflandu-se in procedura parlamentara.

De asemenea, in vederea punerii in aplicare a Anexei, dupa adoptarea legii privind unele masuri speciale la nivelul MAI, se vor dispune masurile necesare pentru emiterea si aprobarea unei hotarari de Guvern prin care se stabilesc concret criteriile si conditiile pentru punerea in aplicare a legii.

"Avand in vedere stadiul parcursului legislativ al proiectului de lege, implicit posibilitatea neincadrarii in termenul prevazut pentru adoptarea de catre Parlament, Ministerul Administratiei si Internelor a solicitat Ministerului Finantelor o modificare a Anexei in vederea punerii in aplicare a reducerii numarului de posturi bugetate incepand cu data de 1 iulie, si nu 1 aprilie asa cum este in prezent prevazut, acest demers fiind respins", au precizat reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor.

In functie de evolutia proiectului de lege privind unele masuri speciale si de momentul emiterii hotararii de guvern pentru stabilirea criteriilor de punere in aplicare a legii, "MAI va intreprinde demersurile legale necesare in vederea asigurarii incadrarii in fondurile bugetare alocate pentru plata drepturilor salariale".

Pe de alta parte, MAI asigura angajatii si opinia publica de faptul ca restructurarea se va face cu respectarea prevederilor legale, pe baza unor criterii de performanta.

Proiectul de lege care stabileste modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, inclusiv prin reducerea numarului de personal, a fost aprobat in 7 martie de Guvern si transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta.

"Vor pleca cei care nu si-au facut datoria, au abateri, au dosare penale", transmite ministrul Traian Igas

Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevazand totodata si disponibilizarea a 18.000 de angajati in 2011, in doua etape.

Potrivit bugetului, in prima parte a acestui an vor fi disponibilizati peste 7.900 de angajati, numarul de salariati ai MAI ajungand astfel la aproximativ 141.000.

In a doua parte a acestui an, alti 10.000 de angajati din structurile de ordine publica vor fi disponibilizati, pentru a face economii la cheltuielile de personal..

Ministrul de Interne, Traian Igas a declarat  ca vor fi disponibilizati din MAI aproximativ 9.000 de oameni, aratand ca inca nu este o "cifra conturata" si ca numarul de 18.000 vehiculat este "in imaginatia unora".

"Numarul de 18.000 este in imaginatia unora. Niciodata nu am avansat un numar clar, pentru ca nu am finalizat acest proces de a identifica toate pozitiile care trebuie eliminate din schema", afirma Igas.

El a spus ca vor fi disponibilizati "cu precadere" cei care nu si-au facut datoria, au abateri, au dosare penale. "Vor pleca cei care nu si-au facut datoria, vor ramane cei care sunt profesionisti suta la suta, din toate structurile", a aratat ministrul de Interne.

Dupa ce proiectul de lege pe aceasta tema, care a fost aprobat de Guvern si trimis in Parlament, unde este dezbatut in procedura de urgenta se va trece  la "pasul doi" – comunicarea numarului exact de persoane care vor fi disponibilizate.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii