Ieri au fost puse in functiune 108 camere video montate in locuri publice din municipiul Suceava

miercuri, 25 mai 2011, 21:26
3 MIN
 Ieri au fost puse in functiune 108 camere video montate in locuri publice din municipiul Suceava

Incepand de ieri, in municipiul Suceava au fost puse in functiune camerele video instalate in locuri publice, prin proiectul european privind cresterea gradului de siguranta al cetatenilor. Proiectul a constat in achizitionarea si montarea a 108 camere de supraveghere in 80 de locuri, precum si in amenajarea unui dispecerat la parterul Primariei Suceava. Camerele video au fost amplasate in 10 scoli si 13 gradinite, dar si in licee, institutii publice, piete si intersectii intens circulate.

Primaria Suceava a inaugurat, ieri, punerea in functiune a sistemului de supraveghere din municipiul resedinta de judet, fiind primul proiect finantat prin Programul Operational Regional (POR), mai exact unul din cele cinci proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), finalizat in tara. Investitia a fost estimata, initial, la suma de 600.000 de euro, din care 500.000 de euro sunt din fonduri europene atrase prin POR, iar diferenta este cofinantarea de la bugetul local al municipiului Suceava.

Licitatia pentru implementarea acestui proiect a fost realizat de firma bucuresteana "UTI Management". Proiectul de reducere a criminalitatii si crestere a sigurantei cetateanului a fost castigat la licitatie de firma respectiva contra a 1,9 milioane de lei fara TVA si termen de realizare de trei luni. Documentatia a fost depusa pe POR 2007 – 2013, Axa prioritara 1 "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poluri urbane de crestere.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ca din cele sase proiecte derulate prin POR in municipiul Suceava – cinci fiind in cadrul PIDU, primul care a fost finalizat si este functional este cel privind cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii care prevede supravegherea spatiului public din municipiu cu 72 de camere de luat vederi fixe si 36 de camere mobile. "Este primul proiect din acest domeniu de interventie din POR – Axa prioritara 1 inaugurat in tara", a spus primarul Ion Lungu. El a aratat ca obiectivul proiectului este reducerea criminalitatii sociale si cresterea sigurantei cetatenilor si ca acesta va reduce si delicventa juvenila, dar va atrage si investitori, in conditiile in care acestia stiu ca investesc intr-un oras mai sigur.

Valoarea totala a proiectului este de 2,46 de milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila a UE este de 1,7 milioane de lei, restul fiind partea de cofinantare a Primariei Suceava din cheltuielile eligibile, precum si cele neeligibile.

In municipiul Suceava mai sunt in derulare alte cinci proiecte finantate prin POR din care patru in cadrul PIDU. Cel mai important proiect din celelalte patru derulate in cadrul PIDU este cel de modernizare a zonei centrale a municipiului resedinta de judet, in valoare de noua milioane de euro, prevede in principal constructia a doua parcaje subterane cu 108 si 55 de locuri, amenajarea unei piatete care va primi numele de "Piata Stefan cel Mare" si reabilitarea pavajului pietonal cu dale din granit.

Un alt proiect finantat prin PIDU este cel de reabilitare a iluminatului public in municipiu de la intrarea dinspre Falticeni spre iesirea spre Botosani si prevede instalarea a 171 de stalpi noi de iluminat si 642 de corpuri de iluminat noi.

Al treilea proiect din cadrul PIDU este cel de constructie, peste drum de Politia Municipiului Suceava, a Centrului Traditiilor Bucovinene, care va avea prevazute spatii expozitionale si spatii pentru productia de artizanat.

Un alt patrulea proiect prin PIDU prevede reabilitarea a 14 strazi si, partial, a podului de la Bazar si a pasajului CFR Burdujeni, precum si modernizarea Parcului Sipote.

Proiectul de reabilitare a Cetatii de Scaun a Sucevei are o parte semnificativa acoperita de finantare europeana obtinuta prin POR, dar nu in cadrul PIDU. Principalul titular al proiectului este Consiliul Judetean Suceava, Primaria municipiului resedinta de judet intrand ulterior in asociere cu administratia judeteana.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii