In „patria” laptelui, elevii suceveni beau lapte adus tocmai din Timis

marți, 10 noiembrie 2009, 20:40
4 MIN
 In „patria” laptelui, elevii suceveni beau lapte adus tocmai din Timis

In judetul Suceava, cu una din cele mai mari productii de lapte din tara, produsele lactate care va fi distribuite elevilor si prescolarilor in cadrul programului national "Cornul si Laptele" vor fi asigurate de o firma ce are sediul tocmai in judetul Timis. Firma Dorna SA nu a mai castigat licitatia de anul acesta organizata de Consiliul Judetean Suceava, ca de altfel nicio alta firma din judetul Suceava sau cu punct de lucru in judetul nostru. Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Suceava, contestatiile formulate au fost respinse si prin urmare in perioada imediat urmatoare CJ Suceava va putea incheia contract de furnizare pentru lapte UHT la scoli si gradinite cu firma castigatoare – Simultan SRL Faget, judetul Timis. Contractul va fi valabil pana la incheierea anului scolar 2009 – 2010.

Reamintim ca firmele care au castigat licitatiile organizate anul trecut de Consiliul Judetean Suceava pentru programul guvernamental "Cornul si laptele" au continuat sa furnizeze aceste produse in unitatile de invatamant sucevene, desi nu au castigat licitatiile pentru anul scolar 2009 – 2010. Pretul platit a continuat sa fie cel de anul trecut.

In ce priveste produsele lactate, firma Dorna SA a continuat sa furnizeze lapte UHT in toate scolile judetului Suceava, desi nu a castigat licitatia de anul acesta. Pretul platit este cel cu care Dorna SA a castigat licitatia de anul trecut si anume 0,64 de lei, fara TVA pentru 200 de mililitri de lapte UHT. La licitatie, CJ a solicitat in caietul de sarcini ca la scoli sa fie furnizat lapte UHT, motivandu-se ca acest produs rezista o perioada mai mare de timp iar scolile nu mai sunt obligate sa aiba frigidere mari pentru depozitarea lui. SC "Dobre si fii" SRL Constanta a depus o contestatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) nefiind de acord cu aceasta solicitare a CJ Suceava. Reprezentantii CJ Suceava sustin ca aceasta a fost depusa tardiv intrucat termenul stabilit prin prevederile legale este de 10 zile de la data publicarii anuntului licitatiei pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Zilele trecute, CNSC a respins contestatia formulata de firma constanteana. Procedurile de derulare a licitatiei privind asigurarea laptelui in scolile sucevene au continuat iar in data de 10 iulie a avut loc deschiderea ofertelor.

Dupa analiza acestora, firma Albalact a fost eliminata pentru ca nu indeplinea unele conditii, reprezentantii CJ Suceava spunand ca este vorba de unele documente solicitate care sa ateste bonitatea financiara a firmei. Inainte de aceasta, CJ Suceava a solicitat punctul de vedere al Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) inainte de a se pronunta cu privire la dosarul firmei Albalact. Dupa ce ANRMAP a confirmat ca aceasta nu indeplinea cerintele financiare, comisia de licitatie a descalificat oferta. Albalact nu s-a impacat cu aceasta situatie si a depus, la randul ei, o contestatie la CNSC. Tot in urma cu cateva zile, CNSC a respins si contestatia formulata de Albalact. Desi aceasta a formulat plangere in instanta, la primul termen a renuntat iar Curtea de Apel urmeaza sa motiveze in scris hotararea prin care se va valida, implicitt, rezultatul licitatiei asa cum a fost dat de comisia constituita la nivelul CJ Suceava.

Firmele care s-au calificat in finalul licitatiei au fost Dorna SA si Simultan SRL Faget, judetul Timis. La faza electronica a licitatiei desfasurata pe www.e-licitatii.ro au fost analizate ofertele si a fost declarata castigatoare cea a firmei din judetul Timis. Din moment ce contestatiile la licitatie au fost respinse, CJ Suceava nu are alta optiune decat aceea de a semna in perioada urmatoare contractul cu firma din Timis. Mentionam ca in timp ce Dorna SA cerea pentru 200 de mililitri de lapte UHT un pret de 0,66 de lei fara TVA, cei de la Simultan SRL Faget cereau 0,46 de lei fara TVA.

 In ce priveste produsele de panificatie pentru elevi si prescolari din unitatile de invatamant sucevene, firma MOPAN SA Vaslui cu punct de lucru la Suceava a continuat sa asigure produsele de panificatie in zona II a judetului, zona care include in general localitatile montane. Zona intai include localitatile din jurul municipiilor Suceava, Radauti, Falticeni si orasul Siret, produsele de panificatie fiind furnizate la scoli de catre firma Parisienne a la Vys SRL Fantana Mare, cu punct de lucru la Falticeni. Pretul a fost cel de anul trecut si anume 0,305 lei pentru un corn, acest produs trebuind a fi dat in fiecare zi de scoala elevilor. Motivul pentru care anul acesta s-a continuat furnizarea cornului in scoli de catre firmele care au castigat licitatiile de anul trecut il constituie faptul ca niciuna din cele care s-au prezentat la licitatia organizata anul acesta nu s-a calificat.

La cea de-a doua licitatie ce a avut loc in a doua jumatate a lunii octombrie s-au prezentat firmele Parisienne a la Vys, Buzdea Com SRL Suceava, Mopan SA Suceava si Sava Cazac SNC Brosteni. Toate acestea s-au asociat si au depus o singura oferta, care de aceasta data a indeplinit conditiile de eligibilitate cerute de lege. Zilele acestea urmeaza a se semna contractul de catre vicepresedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, urmand ca dupa aceasta sa fie date elevilor si prescolarilor suceveni, zilnic, produse de panificatie. Pretul pe care CJ Suceava il va plati este de 0,31 lei pentru portia zilnica a fiecarui elev.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii