„La noi criza nu se resimte atat de puternic fiindca in ultimii opt ani Moldova a fost intr-o criza continua”

duminică, 29 martie 2009, 18:17
4 MIN
 „La noi criza nu se resimte atat de puternic fiindca in ultimii opt ani Moldova a fost intr-o criza continua”

A terminat Facultatea de Medicina dar nu mai profeseaza ci a preferat sa intre in afaceri, conducand o firma din domeniul divertismentului. Dupa moartea tatalui sau, Calin Vieru a intrat in politica in PLDM, partid de centru-dreapta, cu orientare proeuropeana. Vieru a vizitat Suceava la invitatia Grupului de Initiativa al Romanilor din Basarabia pentru a participa la Festivalul "Basarabia".

Sunteti om de afaceri. Ce inseamna sa faci afaceri astazi in Republica Moldova?

"Este destul de greu sa faci astazi afaceri in Moldova pentru ca suntem inca in vremea ciocnirii a doua mentalitati: mentalitatea cea veche cu educatie marxist-leninista si cea noua, capitalista. Deoarece majoritatea populatiei este angrenata in serviciul de stat si multi dintre ei avand inca formare socialista, provenind din epoca socialismului multilateral dezvoltat, ei pe noi (oamenii de afaceri – n.r.) ne trateaza, in cel mai bun caz, ca pe niste tejghieri, tarabari, care castiga mai mult decat muncesc. Noi, oamenii de afaceri, in viziunea lor suntem niste bisnitari. Deci, ei nu vor sa accepte notiunea de om de afacere si nu vor sa ne lase sa ocupam locul nostru bine-meritat in societate. Din acest motiv, a face afaceri in Moldova este astazi destul de anevoios. Cred ca vom intampina inca doi-trei ani, maxim cinci, aceasta rezistenta pana societatea va trai si va munci dupa legile economiei de piata"

Cum comentati faptul ca in ultimele zile mai multi cetateni romani au fost opriti la granita cand incercau sa intre in Republica Moldova?

"Acesta actiuni fac parte din politica guvernantilor nostri, o politica de agresiune fata de tot ce este romanesc. Ei fac acest lucru pentru a aduna unele voturi, si anume voturile rusofile, a celor care au frica si teama de tot ce gandeste si tot ce misca romaneste in Basarabia. Facand miscari de acest gen, care sunt, zic eu, populiste, guvernantii nostri arata electoratului rusofil ca ei sunt de orientare pro-ruseasca si ca sustin partea rusofila din Republica Moldova, prin aceasta castigand voturile lor. Autoritatile noastre s-au intors cu spatele spre tara vecina, nedorind dialogul si nedorind niciun fel de relatie. Dupa mine este un lucru foarte nechibzuit si nedestept atunci cand te sfadesti cu vecinii, atunci nu castigi din aceasta situatie"

Credeti ca partidele de opozitie ar putea castiga alegerile parlamentare din Republica Moldova?

"Suntem foarte optimisti. Noi, cele trei partide de opozitie care conform sondajelor vor intra in Parlament, vom face o coalitie anti-comunista care va fi majoritara in Parlament si, in acest fel, avem toate sansele de a-i scoate de la putere pe comunisti si, daca vom avea norocul, sa ii desfiintam ca si ideologie si putere politica"

Sunt pregatite partidele de opozitie sa vina la guvernare?

"Nu vom avea incotro. Noi suntem gata sa guvernam Moldova dar poate ca nu cunoastem toate efectele crizei. Speram ca si populatia va fi intelegatoare si va avea bunavointa si rabdarea de a trece peste aceste dificultati"

Se poate vorbi de criza economica si in Republica Moldova?

"Este si o vorba, unde-i slab acolo crapa. Tot mai multa lume pleaca din Republica Moldova. La ora actuala avem un milion de cetateni care au parasit tara. Intreprinderile mari sunt pe cale de a se inchide, tot mai multi muncitori risca sa fie concediati in aceste zile. Generatia tanara nu are sustinere din partea statului de a-si incepe o afacere. Ca urmare, tineretul nici nu doreste sa isi continuie stuidiile universitare si post-universitare deoarece nu vad perspective aici si pleaca la munca peste hotare. Noi in Republica ramanem doar cu cetatnii varstnici si cu copii. La noi nu se resimte criza atat de puternic si adanc fiindca Moldova in ultimii opt ani a fost intr-o criza continua si ea a fost atat de adanca incat orice criza care va veni peste noi nu se va resimti atat de puternic fiindca mai rau nu poate fi. Starea de spirit a populatiei este dorinta de a schimba lucrurile din Moldova si asta s-a observat la ultimul miting pe care l-a facut Partidul Liberal Democrat din Moldova in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau unde a putut sa adune peste 30.000 de oameni, ceea ce nu s-a intamplat din 1989 pana astazi"

Sunt preluate mesajele partidelor de opozitie de presa moldoveneasca?

"Presa in Moldova este independenta si asta este o realizare a noastra, ca am reusit sa obtinem ziare si televiziuni independente. In schimb, presa si televiziunea de stat, care ar trebui sa fie independente, sunt folosite de putere in scopul propagandei comuniste. De exemplul televizunea de stat, radioul national si ziarele statului se ocupa astazi sa le faca publicitate guvernantilor"

Aveti un mesaj pentru basarabenii care studiaza la universitatea din Suceava?

"Mesajul pentru toti basarabenii din strainatate si inclusiv pentru studentii din Suceava este de a se mobiliza, de a veni neaparat la vot, de a suna rudelor si cunostintelor Republica Moldova si de a-i indemna ca si ei sa vina neaparat la vot fiindca depindem foarte mult de fiecare vot"

In ce fel v-a afectat disparitia prematura a tatalui dumneavostra?

"Mi-a fost greu si imi va fi enorm de greu pentru ca nu este atat de usor sa fii fiul poetului Grigore Vieru. Acum imi vine mult mai greu fiindca pana la nefericitul eveniment produs in ianuarie, cea mai mare insusire a mea pentru cei din jur statea in faptul de a fi fiul regretatului poet. Acum as vrea sa realizez si eu ceva si sa scap de acest cliseu, de acest statut. Sper ca voi reusi acest lucru si prin politica".

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii