Majoritatea infractiunilor din zona unitatilor de invatamant sunt comise de elevi

duminică, 01 august 2010, 21:14
2 MIN
 Majoritatea infractiunilor din zona unitatilor de invatamant sunt comise de elevi

In primele sase luni ale anului 2010, la nivelul judetului Suceava au fost sesizate un numar de 58 infractiuni in zona unitatilor de invatamant, cu una mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Din acestea, 16 au fost comise in incinta unitatilor de invatamant si alte 43 infractiuni in alte locuri din apropiere.

De asemenea, in prima parte a anului au fost constatate 84 de infractiuni pentru care s-a inceput urmarirea penala, fiind cu doua infractiuni constatate mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2009. Din infractiunile constatate in prima parte a anului in zona unitatilor de invatamant sucevene, 14 au fost comise in incinta scolilor, din care 12 de catre elevi si doua de alte persoane. Celelalte 70 de infractiuni au fost comise in afara scolilor, din care 61 de elevi si celelalte noua de catre alte persoane.

"Din total, 73 infractiuni au fost comise de elevi, iar un numar de 20 elevi au fost victime ale infractiunilor. In structura lor, infractiunile comise de elevi se refera la: furturi 41; loviri si vatamari corporale 8; talharii 3; alte infractiuni 21. Cele mai multe infractiuni au fost inregistrate in zona municipiilor Falticeni, Radauti si Suceava", se arata intr-o informare trimisa la sedinta Colegiului Prefectural Suceava de catre seful Inspectoratului de Politie Judetean, comisarul sef Nicusor Todirut. El a precizat ca evenimentele deosebite petrecute in unitatile de invatamant au facut obiectul unor informari catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Suceava, aceasta institutie fiind informata trimestrial cu datele statistice privind infractionalitatea sesizata si constatata in unitatile de invatamant.

In urma analizelor privind dinamica infractionalitatii in mediul scolar, au fost identificate o serie de cauze generatoare care au vizat, potrivit Politiei, in primul rand existenta unor conflicte intre elevi, care sunt insuficient cunoscute si monitorizate de parinti sau profesori si care degenereaza in acte de violenta, dar si neimplicarea parintilor in educarea copiilor, inclusiv prin lipsa de supraveghere. Referindu-se la acest din urma aspect, Politia a dat ca exemplu situatia unor parinti care sunt la munca in strainatate, iar copiii sunt lasati in grija bunicilor sau a altor persoane. Familii dezorganizate, consumul de alcool, dar si "tentatiile din ce in ce mai mari", coroborate cu frecventarea mediilor de risc si atragerea unor tineri in grupuri infractionale sunt alte cauze mentionate in informarea trimisa de comisarul sef Nicusor Todirut catre Colegiul Prefectural Suceava. Totodata, Politia considera ca factori generatori sunt atat consumul de droguri si violenta difuzata prin mass-media, cat si "expunerea de catre elevi a unor bunuri de valoare, indeosebi telefoane mobile, care constituie tentatie pentru potentialii infractori", alaturi de lipsa unor masuri eficiente de paza si control acces in unitatile de invatamant.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii