Numarul somerilor din Suceava a crescut cu peste 70% in ultimul an

joi, 12 noiembrie 2009, 20:23
3 MIN
 Numarul somerilor din Suceava a crescut cu peste 70% in ultimul an

Rata somajului a crescut in luna octombrie cu in judetul Suceava cu 0,37% fata de luna septembrie si a atins 7,27%, un nivel ridicat pe care Suceava nu l-a mai inregistrat de ani de zile. Desi situatia somajului la nivel de tara este in crestere, judetul Suceava este totusi peste media nationala de 7,1%. Acelasi lucru este valabil si in privinta ratei de crestere a somajului fata de luna septembrie care la niveld e tara este de aproape doua ori mai mica decat este la Suceava. Situatia este si mai grava daca facem o comparatie cu luna octombrie a anului trecut, cand procentul somerilor in total populatie activa la nivelul judetului Suceava era de 4,29% iar in 12 luni cresterea numarului de persoane care nu au un loc de munca este cu aproape trei procente. De mentionat ca si in octombrie 2008 rata somajului in judetul Suceava era cu aproximativ 0,2% peste media pe tara.

Aprofundand un pic situatia se observa clar ca in spatele acestor procente se afla un numar foarte mare de persoane care si-au pierdut locul de munca si beneficiaza de alocatii de somaj. In luna octombrie a acestui an, numarul somerilor din judetul Suceava aflati in evidentele Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca este de 18.357, spre deosebire de octombrie 2008, cand erau 10.848. Cu alte cuvinte, intr-un an de zile numarul somerilor suceveni a crescut cu 7.509.

Potrivit directorului coordonator adjucnt al AJOFM Suceava, Genoveva Romascan, 71% din somerii suceveni sunt persoane care au absolvit studii primare, gimnaziale si profesionale, in timp ce procentul somerilor care au nivel de instruire liceal si postliceal este de 23%, restul fiind persoane cu studii superioare.

Din punctul de vedere al varstei persoanelor aflate in somaj, 31% din acestea sunt cu varsta intre 40 si 49 de ani, in timp ce 18% reprezinta procentul somerilor suceveni cu varsta sub 25 de ani. In luna octombrie, la AJOFM Suceava au fost notificate mai multe concedieri colective in urma carora au fost trecute in somaj 356 de persoane, insa numarul total al disponibilizatilor este de 1027 din care doar 25 erau persoane care absolvisera cursuri superioare de invatamant.

"Din cele 1027 de persoane disponibilizate, s-au incadrat in munca 524 de persoane", a declarat Genoveva Romascan. Conform acesteia, datele respective au fost comunicate Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Institutului de Statistica, aceste institutii urmand a face o centralizare si procesare a datelor in functie de indicatorii stabiliti si apoi sa poata face o comparatie intre diverse judete si perioade de timp.

Ieri, Agentia Nationala petnru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a informat ca rata somajului a crescut la nivel national, in luna octombrie, cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara si a atins 7,1%, nivel pe care Romania nu l-a mai inregistrat in aceasta luna din anul 2003 cand a fost 7%. Numarul total de someri a ajuns, in luna octombrie, in Romania, la 653.939 de persoane, rata somajului ajungand la 7,1% fata de 4% inregistrata in aceeasi luna a anului trecut.

Cele mai mari rate ale somajului au fost inregistrate in judetele: Harghita (9,3%), Arges (9%), Buzau (8,9%), Bacau (8,3%), Dambovita si Prahova (cate 8,2%), Brasov si Olt (cate 8%), Valcea (7,8%), Calarasi si Tulcea (cate 7,7%), Sibiu (7,6%), Mures si Neamt (cate 7,4%), Suceava (7,3%), Braila si Iasi (cate 7,2%). Cele mai scazute rate ale somajului s-au inregistrat in Capitala (2,1%) si in judetele Ilfov (2,1%), Timis (4,2%), Constanta (5,2%), Bihor (5,4%) si Satu Mare (5,6%).

Din numarul total de someri inregistrati la nivel national, 288.556 sunt femei, rata somajului in randul acestora fiind de 6,8%. Din totalul somerilor inregistrati la nivel national, 374.209 sunt indemnizati, iar 279.730 neindemnizati.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii