Piata imobiliara suceveana s-a prabusit la sfarsitul anului trecut. Perspective de reabilitare nu se intrevad

luni, 05 ianuarie 2009, 20:10
3 MIN
 Piata imobiliara suceveana s-a prabusit la sfarsitul anului trecut. Perspective de reabilitare nu se intrevad

Statisticile Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Suceava, releva faptul ca, de la o luna la alta, in ultima parte a anului 2008, numarul de operatiuni inregistrate de unitate ce vizeaza indicatori in legatura cu evolutia pietei imobiliare sunt in continua descrestere. "Suntem o cutie de rezonanta a tranzactiilor imobiliare, la noi facandu-se inscrisuri privind orice miscare imobiliara, de la deschiderea de noi blocuri si inscrierea lor in cartea funciara, pana la sarcini privind ipoteca asupra imobilelor si/sau a altor sarcini privind partile proprietare a unui bun imobiliar", a explicat directorul OCPI Suceava, Vasile Mocanu.

Conform datelor puse la dispozitie de acesta, criza imobiliara resimtita la nivel international, cu efecte si in Romania, are repercusiuni directe si la nivelul judetului Suceava. Astfel, in ultimele doua luni, statistica Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Suceava reflecta din plin urmarile crizei in domeniul tranzactiilor imobiliare dar si al numarului de credite bancare cu ipoteca angajate de suceveni.

Din datele comparative aferente lunilor septembrie, octombrie  si noiembrie 2008, se poate sesiza o scadere abrupta a numarului de operatiuni de carte funciara care reflecta activitatea bancilor in relatia cu clientii dar si numarul intentiilor de tranzactionare a bunurilor imobiliare detinute de suceveni.

Astfel, in ceea ce priveste inscrierea ipotecilor la Cartea Funciara, daca in luna septembrie a acestui an, numarul ipotecilor inscrise a fost de 1189, in luna octombrie, numarul acestora a scazut la 496 iar in luna noiembrie, numarul acestora a ajuns la numai 214. Daca facem o comparatie cu lunile corespunzatoare ale anului precedent – 2007, scaderea acestui gen de inscrieri este inca si mai relevanta. Astfel, luna octombrie 2007, numarul de ipoteci inscrise a fost de 661 iar in luna noiembrie a aceluiasi an, de 633. Se poate spune deci ca la acest indicator, care se raporteaza in primul rand la creditele imobiliare angajate, numarul operatiunilor a scazut la o treime, de la un an la altul. "Au scazut inscrierile de ipoteci noi si, foarte important, chiar daca la acest capitol apar tranzactii, cele mai multe sunt de fapt reinscrieri de ipoteci, care au fost mai usor de facut", a explicat directorul Vasile Mocanu, care accepta ca scaderea creditarii in domeniul imobiliar se poate constata imediat din inscrierile in cartea funciara. Cu toate acestea, directorul OCPI Suceava isi manifesta un optimism rezervat: "Din punct de vedere imobiliar, Romania va trece usor peste criza pentru ca avem ipotecate sub 10% din terenuri".

Un alt semnal venit dinspre piata imobiliara catre OCPI, care centralizeaza miscarile bunurilor imobiliare la nivelul judetului Suceava il reprezinta solicitarea de extrase de autentificare  de catre birourile notariale in vederea incheierii de acte autentice, un indicator care reprezinta vanzarile si cumpararile de imobile – terenuri si cladiri, acte de donatie, etc. La acest capitol, daca in luna septembrie 2008 au fost eliberate un numar de 6817 astfel de extrase solicitate de notari, in luna octombrie numarul acestora a scazut drastic, la 1937 iar in luna noiembrie, numarul acestor inregistrari s-a diminuat la 1387. In conditiile in care in noiemvrie 2007, de exemplu, numarul solicitarilor de eliberare de extrase pentru autentificare era de 2171.

Un alt idicator relevant din statisticile OCPI Suceava il reprezinta inscrierile de constructii. La acest capitol, situatia este de asemenea ingrijoratoare in ceea ce priveste tendinta pentru urmatoarea perioada. Astfel, daca in octombrie 2008 au fost 139 astfel de inscrieri, in luna noiembrie a anului trecut, numarul acestora a fost de numai 88. "Putini sunt cei care risca sa incheie o afacere imobiliara in acest moment, in conditiile in care toate previziunile indeamna la prudenta", apreciaza seful OCPI Suceava.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii