Radarele fixe au fost suspendate. Politia ancheteaza modul in care au fost amplasate

marți, 05 mai 2009, 18:59
5 MIN
 Radarele fixe au fost suspendate. Politia ancheteaza modul in care au fost amplasate

Politistii suspecteaza primariile Dumbraveni, Draguseni si Forasti de posibile incalcari ale legii in cazul montarii radarelor fixe din judet. Dupa ce la nivel national au fost sesizate nereguli in procedurile prin care o firma din judetul Cluj a montat radare fixe in zeci de localitati, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Suceava a demarat o ancheta pentru a stabili daca cele opt radare din judet au fost intalate legal.

Astfel, Ioan Pavel, primarul comunei Dumbraveni, Vasile Cepoi, primarul comunei Draguseni, si Avramia Bradut, primarul comunei Forasti, au fost anuntati, la sfarsitul saptamanii trecute, sa pregateasca fotocopii dupa toate documentele care au stat la baza instalarii radarelor fixe din localitatile respective, deoarece vor fi vizitati de politisti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Politistii au ridicat deja, in cursul zilei de ieri, documentele de la Draguseni iar astazi ei sunt asteptati la Forasti si Dumbraveni. Contactati telefonic, cei trei primari, Ioan Pavel, Vasile Cepoi si Avramia Bradut, au confirmat, pentru Obiectiv, ca au fost anuntati de vizitele politistilor de la Serviciul de Investigarea Fraudelor.

Totusi, cei trei primari sustin la unison ca au fost respectate toate procedurile legale pentru inchierea contractelor cu firma SC CODEC SRL Cluj. "Am primit un fax prin care a fost anuntata o vizita de la Politie. Ne-au spus ca vor copii dupa contractele cu radarele fixe. Nu pot sa imi dau seama daca ar fi fost ceva ilegal pentru ca firma care le-a montat a obtinut avize si de la Politia Rutiera", a spus primarul comunei Forasti, Avramia Bradut.

Primariile nu au virat inca niciun ban catre firma CODEC

Vasile Cepoi si Ioan Pavel, primarii din Draguseni si Dumbraveni, sustin ca niciun leu nu a fost inca virat in contul firmei SC Codec SRL Cluj. "Sunt vreo 90 de radare in toata tara. Ce vina sa avem noi. Nu suntem specialisti. Daca nu erau legale nu trebuiau sa le monteze. Oricum noi nu am virat niciun ban catre firma care le-a montat. In cont erau parca vreo 50.000 de lei, din care partea noastra este cam 17.000 de lei", a spus primarul Vasile Cepoi. "Nu am de ce sa ma tem. Totii banii sunt in contul nostru", a precizat si primarul Ioan Pavel.

La sfarsitul lunii februarie 2009, in urma unui protocol de colaborare incheiat cu IPJ Suceava, firma Codec SRL Cluj a montat patru radare fixe in comuna Dumbraveni si cate doua radare in comunele Draguseni si Forasti.

Potrivit contractelor de asociere incheiate intre firma clujeana si cele trei primarii, 65% din cuantumul amenzilor incasate urmau sa intre in contul SC Codec SRL Suceava si doar 35% urmau sa devina venit la bugetul local.

Radarele fixe – subiect tabu pentru politisti

Reporterii Obiectiv au incercat sa afle de la reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Suceava care au fost motivele pentru care s-a dispus investigarea modului in care au fost incheiate contractele de asociere intre firma Codec SRL Cluj si cele trei primarii din judetul Suceava dar si motivele pentru care radarele fixe au fost suspendate incepand din data de 24 aprilie.

Cel mai in masura sa raspuna la aceste intrebari ar fi fost seful Politiei Rutiere a municipiului Suceava, comisarul sef Laurentiu Hermeniuc, cel care a fost unul dintre artizanii instalarii radarelor fixe in judetul nostru si care a fost desemnat sa coordoneze, din partea IPJ Suceava, derularea protocolului de colaborare dintre Politie si firma Codec.

Cand a auzit despre ce este vorba, Hermeniuc a refuzat sa faca declaratii si ne-a indrumat catre purtatorul de cuvant al institutiei. La randul sau, inspectorul de politie Gabriel Pantiru, purtatorul de cuvant al IPJ Suceava, a spus ca institutie pe care o reprezinta nu are un punct de vedere oficial pe aceasta tema si ca singurul lucru pe care il poate confirma este acela ca sistemul de monitorizare al traficului rutier nu mai functioneaza incepand din data de 24 aprilie.

Radarele fixe au fost suspendate cu ordin de la Bucuresti

Cele opt radare fixe din judetul Suceava au fost suspendate incepand din data de 24 aprilie, dupa ce Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a retras avizele de functionare ale acestor aparate ca urmare a unor sesizari facute la parchet de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Se pare ca masura de suspendare a radarelor va ramane in vigoare pentru perioada cat va dura ancheta. ANRMAP a anuntat ca va cere in justitie anularea unor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respecta procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica.

ANRMAP face controale in toata tara privind amplasarea radarelor fixe si respectarea contractelor de achizitie publica, in urma sesizarilor primite de la IGPR, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Astfel, echipele de control au ajuns, saptamana trecuta, in judetele Cluj, Mures si Brasov, unde au aplicat amenzi totale de 140.000 de lei pentru doua primarii care nu au respectat procedurile privind contractele de achizitie publica.

ANRMAP a transmis avertismente respectivelor primarii, insa acestea nu au platit, deocamdata, amenzile. In acest contex, Consiliile Locale vor revoca hotararile de incheiere a contractelor.

Echipa de control de la ANRMAP va ajunge si la Suceava

Primarii Ioan Pavel, Vasile Cepoi si Avramia Bradut au confirmat pentru Obiectiv ca au primit adrese oficiale din partea ANRMAP prin care sunt invitati al o intalnire cu reprezentantii institutiei, programata pentru data de 14 mai, la Prefectura Suceava. In cazul in care echipele de control vor descoperi nereguli si la cele trei primarii sucevene, contractele ar putea fi anulate iar autoritatile locale ar putea fi sanctionate cu amenzi la fel de mari ca si cele aplicate primariilor din judetul Cluj.

"ANRMAP va solicita instantelor de judecata anularea acelor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respecta procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica prevazute de OUG 34/2006", a spus presedintele ANRMAP, Cristina Traila, citata in comunicatul de presa.

Totodata, in alte localitati, contractele au fost puse in aplicare la mai bine de un an de la semnarea lor, pentru primariile respective sanctiunile fiind prescrise, insa numai pentru nerespectarea legislatiei in vigoare. Potrivit OUG 34/2006, termenul general de prescriere este de trei ani, insa ANRMAP intentioneaza sa ceara o modificare, astfel ca si in aceste cazuri sa poata fi aplicate sanctiuni corespunzatoare.

Amenzile aplicate pana la 24 aprilie raman valabile

Soferii care au fost amendati pana acum prin sistemul de radare fixe nu vor scapa de amenzi, chiar daca ele au fost declarate ilegale. "Amenzile primite pana acum raman valabile. Aceasta decizie de retragere a avizului a fost pentru perioada urmatoare. Cadrul legal general nu exista. Cadrul legal local a existat, pentru ca intre primarii si respectivele firme au existat contracte care au fost incheiate legal", a declarat Lucian Dinita, adjunctul Directiei Politiei Rutiere.

"La retragerea avizului se suspenda pe perioada nedeterminata si contractele incheiate intre autoritatile publice locale si firmele respective. Persoanele care vor depasi viteza legala vor putea fi depistate doar cu radare mobile ale politie rutiere", a mai spus Dinita.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii