Universitatea Stefan cel Mare asteapta peste 6.000 de candidati pentru admiterea din acest an

luni, 13 iulie 2009, 19:53
3 MIN
 Universitatea Stefan cel Mare asteapta peste 6.000 de candidati pentru admiterea din acest an

Perioada de inscriere pentru admiterea la Universitatea Stefan cel Mare are loc intre 15-24 iulie a.c., pe 25 iulie candidatii care vor opta pentru Facultatea de Educatie Fizica si Sport sau cea de Stiinte ale Educatiei vor sustine probele de aptitudini, iar intre 27 si 31 iulie, cei declarati admisi vor plati taxa de inmatriculare.

In ceea ce priveste taxele de inscriere, ele variaza intre 500 si 150 de lei, de la o facultate la alta, si functie de numarul de optiuni exprimate de candidati. Taxele de inmatriculare sunt de 50 lei in cazul facultatilor de Inginerie Electrica si Inginerie Mecanica, in restul cazurilor candidatii vor plati 150 lei. La toate acestea se adauga avansul de 200 lei la taxa de scolarizare, bani care vor fi achitati o data cu taxa de inmatriculare de catre candidatii admisi la studii cu taxa.

Doar doua facultati din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava organizeaza concurs de admitere, si anume facultatile de Educatie Fizica si Sport si Stiintele Educatiei. In cazul celorlalte sapte facultati admiterea se face pe baza de dosar, luandu-se in calcul media de la Bacalaureat si media anilor de studiu.

Pentru cursurile de licenta viitorii studenti vor plati taxe de scolarizare intre 1.600 si 2.200 lei. Facultatile de Silvicultura, Educatie Fizica si Stiinte Economice si Administratie Publica solicita taxe de 2.200 lei, iar la Facultatea de Inginerie Mecanica, Mecatronica si Management taxa este de 1.600 lei indiferent de specializare. Candidatii care vor ocupa un loc cu taxa la Facultatile de Litere si Stiinte ale Comunicarii, Inginerie Alimentara si Stiintele Educatiei vor plati 2.000 lei si pentru specializarile din cadrul Facultatii de Istorie se va percepe suma de 1.850 lei pe an, cu exceptia specializarii Geografie si Stiinta mediului, unde taxa e de 2.000 de lei pe an.

Pentru locurile fara taxa, medii de admitere peste 9,00

Ultimele medii de admitere la fara taxa de anul trecut au fost destul de mari la Facultatea de Stiinte Economice – unde concurenta a fost acerba – la Inginerie Electrica, la specializarile cele mai cautate, si la Inginerie Alimentara. Astfel, la Facultatea de Inginerie Electrica, specializarea Calculatoare, ultima medie cu care s-a intrat la studii fara taxa a fost 9,26, iar la specializarea Automatica si informatica aplicata candidatii cu medii peste 9,31 au reusit sa obtina un loc fara taxa. La Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica, unde s-a inregistrat cea mai mare concurenta, ultimele medii de admitere la fara taxa au fost destul de mari. Drept urmare, la Asistenta Manageriala, ultima medie la fara taxa a fost 9,31, iar la Administratie Publica s-a obtinut un loc bugetat cu medii intre 9,54 si 9,14. Cea mai solicitata specializare, Finante Banci, are studenti bugetati care au fost admisi cu medii intre 9,86 si 9,44 pe cand ultima medie de admitere a celor in regim cu taxa a fost 8,92. La Administrarea Afacerilor s-a intrat la fara taxa cu medii de 9,50-9,25, la Management cu 9,60-9,30, iar la Drept prima medie de admitere a fost 9,76, iar ultima medie de intrare la fara taxa a fost 9,34.

Universitatea suceveana a scos la concurs 928 locuri fara taxa, 2002 cu taxa si 930 la ID pentru studiile de licenta. In ceea ce priveste studiile de masterat, universitatea pune la dispozitia celor interesati 580 de locuri fara taxa si 1676 cu taxa, iar pentru doctorat s-au alocat 30 de locuri fara taxa si fara bursa si 78 cu taxa .

A doua sesiune de admitere va avea loc in toamna, intre 9-18 septembrie inscrierea candidatilor, 19 septembrie probele de aptitudini, iar in perioada 21-25 se va face inmatricularea candidatilor declarati admisi.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii