Fosta conducere a Prefecturii Vaslui, la DNA

miercuri, 14 iulie 2010, 21:11
5 MIN
 Fosta conducere a Prefecturii Vaslui, la DNA

Cei trei nu sunt la prima isprava de acest gen, fiind reclamati si in alte cazuri. De aceasta data, insa, este vorba de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals si uz de fals in inscrisuri oficiale, fiind implicati intr-o afacere cu terenuri la intrarea in municipiul Vaslui. Concret, cei trei sunt acuzati de un proprietar de teren din Munteni de Jos pentru faptul ca i-ar fi "furat" pamantul, situat la drumul national, teren care a ajuns ulterior in stapanirea stabilor din Prefectura. Cupsan, Neacsu si Tibulca au pus mana pe un hectar de teren, care se vinde cu peste 200.000 de euro, pe piata imobiliara. Trioul Cupsan-Tibulca-Neacsu a fost scos nevinovat, initial, de catre Parchetul Curtii de Apel Iasi, decizie considerata drept gresita de magistratii Tribunalului Vaslui. Conform noilor legi care combat coruptia, "Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani."

In 13 mai 2010, un complet de la Sectia Penala a Tribunalului Vaslui a admis recursul formulat de Ionel Tighici, care a sesizat instantele privind modul in care terenul sau din comuna Munteni de Jos a fost "subtilizat" de sefii din fruntea Prefecturii, in perioada in care acestia au fost la conducere. "Rejudecand cauza, instanta admite plangerea formulata de petentul Tighici Ionel impotriva rezolutiei nr. 407/P/2008, din data de 22.04.2009, a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitii Tibulca Ioan, Neacsu Eugen si Cupsan Vasile Catalin, sub aspectul comiterii infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 246, 288 alin. 1, 289 si 291 din Codul penal, solutie mentinuta prin rezolutia nr. 431/II/2/2009 a Procurorului General Adjunct a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, pe care le desfiinteaza si trimite cauza la DNA, Serviciul Teritorial Iasi in vederea inceperii urmaririi penale fata de numitii Tibulca Ioan, Neacsu Eugen si Cupsan Vasile Catalin sub aspectul comiterii infractiunilor prev. de art. 13, ind. 2, din Legea 521/2004 privind modificarea si completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, precum si prev. de art. 288, alin 1, 289 si 291 din Codul Penal", au decis magistratii vasluieni.

Solutia "Galusca": cauti batrana, iei banu’!

Metoda folosita de cei trei a fost una "clasica": cu ajutorul unor personaje cu relatii, au gasit o batrana care "rupea" holurile Prefecturii – femeia, din cate am aflat, a si murit, intre timp! – si care solicita retrocedarea unor hectare de teren in Muntenii de Jos. Ioana Galusca, din Vaslui, a fost improprietarita, in martie 2002, cu suprafata de 9700 mp teren in punctul "Loturi mar ses", teren cu deschidere la drumul national 24. Cei care au pus la cale afacerea sunt nemultumiti de suprafata data batranei si, peste zece zile, in deplin dispret fata de lege, mai scot un titlu de proprietate, pe numele aceleiasi mostenitoare si in acelasi loc, dar pe suprafata de 1,3 hectare teren. Titlul este datat 4 aprilie 2002. Ciudatenia este ca batrana este improprietarita pe alt amplasament decat locul unde avea mostenirea, dar toata lumea tace malc, iar sefii Prefecturii isi freaca mainile de bucurie. Nici nu se usuca bine cerneala pe titlul de proprietare, ca tripleta de la Prefectura se pune in miscare.

Cum si-au impartit terenurile cei trei smecheri din prefectura

"Fara a anula titlul initial, comisiile de fond funciar locala si de la judet emit pe numele lui Ioana Galusca un nou titlu de proprietate, nr. 1891/48985, din 23 august 2002, prin care se reduce suprafata primita de Galusca in punctul Ciutes, de la 9.300 mp la 6.000 mp, si se trece suprafata de 3.000 mp in punctul "Loturi mar ses", marind suprafata atribuita pe acest amplasament de la 9.700 mp la 1,30 ha", reclama Ionel Tighici. Suprafata in cauza, cele 1,3 hectare, este cumparata, cu contractul de vanzare cumparare nr. 2145, din 2 septembrie 2002, de Ioan Tibulca, Eugen Neacsu si Vasile Catalin Cupsan, prefectul, respectiv cei doi subprefecti din acel moment. Practic, nu trecuse decat o saptamana de la aprobarea in Comisia Judeteana a mutarii acelei suprafete, ca aceleasi persoane care semnasera pe documentele de la Prefectura cumpara terenul atribuit batranei Galusca. Prin actul de partaj voluntar cu dezmembrare, autentificat sub nr. 2496, din 28 decembrie 2005, cei trei cumparatori "guvernamentali" isi impart suprafata de 1,3 hectare teren, cumparata de la Ioana Galusca. Astfel, Eugen Neacsu primeste 4334,28 mp, Ioan Tibulca – 2427,80 mp, iar Vasile Catalin Cupsan – 6337,92 mp. Desi faptele sunt grave, procurorii care ancheteaza plangerea lui Tighici sunt de alta parere. Conform unor documente oficiale, procurorul care a semnat initial neinceperea urmaririi penale a scris, citam: "Din cercetari, nu a rezultat ca autorii faptelor ar fi cei reclamati, respectiv numitii Tibulca Ioan, Neacsu Eugen si Cupsan Vasile Catalin". Unde e dreptatea?

Judecatorii curajosi au trimis dosarul la DNA

Ionel Tighici a ajuns la disperare, de cand lupta cu aceste persoane, care au influenta in judet. "Dupa ce am demonstrat, pe baza de probe clare, ca mai marii judetului Vaslui au profitat direct de falsurile comise pentru a se ajunge la emiterea titlului de proprietate nr. 1891, din 23 august 2002, am ajuns la concluzia ca solutia procurorului este netemeinica si esentialmente nelegala, din cauza ca acesta nu a efectuat cercetari si nu s-a preocupat sa stabileasca cine sunt autorii directi ai falsurilor comise cu privire la emiterea titlurilor de proprietate", acuza proprietarul de teren, scos brutal din locul in care avea dreptul de smecherii de la judet. O adresa a primariei Muntenii de Jos, din 2006, arata ca batrana Galusca "a primit in plus un hectar de teren agricol si un hectar teren forestier", lucru care nu a fost luat in calcul de cei care au anchetat acest caz de coruptie. A fost nevoie de curajul unor judecatori de la Tribunalul Vaslui, care au decis sa probele stranse impotriva fostilor sefi din Prefectura sunt zdrobitoare, trimitand dosarul la DNA Iasi.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii