Ingenuchiati de datorii

duminică, 04 octombrie 2009, 20:43
4 MIN
 Ingenuchiati de datorii

Sub pretextul crizei economice, inca de la inceputul anului, bancile au pus jugul pe vasluieni majorand nejustificat dobanzile, comisioanele sau chiar percepand taxe care nu erau specificate in contract pentru a obtine un profit consistent. Si asta in conditiile in care salariile vasluienilor nu au crescut deloc. Practic aceste atacuri la bugetele familiale si-au pus serios ampenta pe vasluieni, iar cei mai multi nu mai reusesc sa-si plateasca datoriile la banci desi au redus consumul de alimente, nu si-au mai cumparat haine si se supun unui consum minimal de apa, gaze sau energie electrica.

"In iunie 2008 am imprumutat o suta de miloane (lei vechi – n.r.) de la banca pentru a-mi face curatenie in apartament. Auzisem ca daca fac imprumutul  in franci elevetieni e mai rentabil, asa ca nu am ezitat sa fac un credit in valuta. Mi-au fixat o rata lunara de un milion opt sute pe o perioada de zece ani. As fi vrut sa achit in cinci ani insa ar fi trebuit sa platesc o rata mai mare si am renuntat. Primele trei rate le-am platit fara probleme insa de cand cu criza asta trebuie sa platesc trei milioane de lei rata. De unde si pana unde, nu stiu. Am intrebat la banca insa nu m-am lamurit. Trebuie sa platesc, n-am ce face. Daca nu platesc la timp, ma penalizeaza si dau mai multi bani. Jumatate din pensie ii dau la banca iar restul pe datoriile casei. Am facut economie la curent, la apa dar degeaba, tot nu reusesc sa ma descurc. Noroc ca ma mai ajuta fata, altfel cred ca as muri de foame" ne-a declarat Ecaterina Baicu, o pensionara din Vaslui.

Un alt vasluian care a imprumutat 40.000 de euro de la banca ne-a declarat: "Banca m-a adus la sapa de lemn. Cand am facut imprumutul, un euro era 33.000 de lei, iar acum e 42.000. Pe langa faptul ca trebuie sa platesc noua mii (lei vechi – n.r.) pentru fiecare euro, banca a majorat si dobanda cu 4%. E hotie curata. Inainte de criza asta nu aveam probleme cu ratele insa acum trebuie sa renunt ba la una, ba la alta, pentru a reusi sa platesc la timp", ne-a declarat Constantin Lacatus.

Nici agentii economici nu mai reusesc sa-si plateasca la timp imprumuturile, chiar daca au facut reduceri de personal si au taiat primele salariatilor, chiar daca au redus consumul de electricitate, de apa, de gaze sau chiar de hartie si sapun.

"Am avut doi vanzatori, erau sot si sotie dar am fost nevoita sa-i trimit in somaj pentru ca au scazut vanzarile si nu-mi mai permiteam sa-i platesc. Acum stau eu de dimineata pana seara dupa tejghea, dar tot nu ma descurc. Am luat o linie de credit de un miliard iar acum banca ma omora. A crescut dobanzile in asa hal incat aproape tot ce castig se duce la banca. Sunt in urma cu plata facturii la lumina, cu chiria si cu platile la furnizori. Uneori imi vine sa las totul balta si sa ma duc in lume, dar nu pot ca am copii de crecut iar casa am pus-o garantie la banca " ne-a declarat Mirela Diaconu, patoana unui magazin.

Criza financiara, in cifre

Una peste alta, de un an  de zile incoace, de cand se tot vorbeste de criza financiara, povara datoriilor apasa tot mai greu pe umerii vasluienilor.   

Cel mai recent raport al Bancii Nationale Romane (BNR) privind comportamentul financiar al populatiei arata ca, in august 2009, restante vasluienilor la creditele in lei contracte atat de persoanele fizice cat si de persoanele juridice au ajuns 397 de miliarde de lei, in crestere cu peste 13 miliarde fata de luna precedenta si cu 220 de miliarde mai mult decat in octombrie 2008, cand a fost anuntata criza financiara. Desi cei mai multi dintre vasluieni au considerat mai avantajos creditul in valuta, cifrele seci ale BNR arata ca imprumutul in valuta a fost la fel de pagubos ca cel in moneda nationala. Restantele vasluienilor au ajuns la 5,8 milioane in august 2009, dublu fata de octombrie 2008.

Intr-o situatie si mai disperata se afla vasluienii care au contractat un credit si au ramas intre timp fara locul de munca. Acestia nu au bani pentru traiul zilnic, daramite pentru achitarea imprumutului.

De altfel, somajul si datoriile formeaza un cuplu indistructibil la noi in judet, iar dupa cum se preconizeaza, atat numarul restantierilor cat si numarul somerilor vor creste in perioada urmatoare.

1.130 de vasluieni vor fi disponibilizati pana la sfarsitul anului, iar cea mai mare parte dintre acestia, cel mai probabil, vor ingrosa si numarul restantierilor la banci.

In ceea ce priveste economiile populatiei, raportul BNR arata ca vasluienii au retras in august 2009 din depozitele la vedere peste 16 miliarde de lei si 200.000 de euro, semn ca a sosit vremea ca banii economisiti pentru zile "negre" sa fie cheltuiti, iar din octombrie 2008 si pana la sfarsitul lui august 2009, economiile din banci ale vasluienilor au scazut  cu peste 290 de miliarde de lei si un milion de euro.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii