Medicii si-au facut publice averile: „Saracii” doctori…

marți, 02 martie 2010, 18:50
8 MIN
 Medicii si-au facut publice averile: „Saracii” doctori…

In sistemul sanitar public se mananca paine buna. Fata de alte unitati bugetare, unde munca este remunerata pe sponci, in sanatate, valoarea efortului depus este mai bine apreciat. Evident, legea salariala nu e dreapta nici pentru cei din sistem. Un medic rezident primeste cateva sute de lei pe luna, iar doctorii specialisti, care abia au intrat in posesia parafei, nu primesc nici salariul mediu pe economie. Sporurile de care beneficiaza parte din ei le ridica spectaculos veniturile, unii ajungand sa fie remunerati dublu fata de presedintele Romaniei. Spre exemplu, cei care lucreaza in sectii cu riscuri, precum si cei care fac garzi cu nemiluita, au venituri lunare spectaculoase. Diferentele se fac si in functie de categoria spitalului angajator.

Sefii de sectii de la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui si-au facut publice declaratiile de avere. Acestea au fost postate pe site-ul institutiei.

Carmen Rotaru, directorul medical al spitalului, are un teren de 658 de metri patrati in suburbia Moara Grecilor, mostenit in anul 2008. Mai are un apartament de 60 de metri patrati cumparat in 2005, un autoturism Toyota Yaris, cumparat in 2009. La rubrica datorii, ea a trecut un credit de 10.000 de euro, scadent in anul 2013. Ca director medical, ea a incasat in cursul anului trecut 84.632 de lei.

Valeriu Lupu, seful Sectiei Pediatrie, are un teren intravilan de 380 de metri patrati, in Iasi, cumparat in 2008, si doua case de locuit, una in Vaslui si una in Iasi, a caror valoare impozabila nu este trecuta. Mai are un autoturism Hyundai, cumparat in 2007, un depozit bancar de 50.000 de lei deschis in 2005 si niciun credit. In 2009, Valeriu Lupu a realizat, ca angajat al Spitalului Judetean Vaslui, 74.000 de lei. In declaratia sa de avere mai sunt trecuti si 4.000 de lei proveniti din serviciile medicale prestate la cabinetul privat. Tinand cont de faptul ca o simpla consultatie costa 30 de lei, s-ar spune ca anul trecut medicul a vazut in privat doar un copilas la trei zile.

Gheorghe Dascalu, seful Sectiei Cardiologie, are un apartament, o casa de vacanta si doua spatii comerciale de productie, un autoturism Opel si un credit de 10.000 de euro scadent anul acesta. A obtinut, in cursul anului trecut, 60.000 de lei.

In declaratia Emiliei Barbieru, sefa Sectiei ORL, sunt trecute trei terenuri (unul intravilan, altul forestier si unul extravilan), o casa de locuit si doua apartamente. Anul trecut a ridicat de la spital 47.373 lei, iar de la cabinetul particular, 6.000 de lei.

Gabriela Rusu, sefa Sectiei Obstetrica-ginecologie, are doua apartamente (unul mostenit de la parinti), un autoturism Ford si un cont bancar cu 25.000 de euro. Ea nu a trecut in declaratia de avere nici venitul de la spital si nici cel de cabinet, deci nu se poate sti cati banuti a incasat anul trecut.

Angel Bologa, seful Sectiei Anestezie-terapie intensiva, are un teren intravilan si un apartament in Vaslui, precum si un Opel Astra cumparat in 2007. Nu detine depozite bancare, dar are un credit de 100.000 de franci elvetieni, scadent in 2028. De la spital a incasat 86.332 de lei.

Cei mai bogati doctori

Mircea Zavate, seful Sectiei Chirurgie, are un apartament pe strada Traian, un Hyundai cumparat in 2006, doua depozite bancare de peste 136.000 de lei, obligatiuni si parti sociale la firme de peste 40.000 de lei. La acestea se adauga doua credite de 46.000 de lei, scadente in 2012, respectiv 2015. De la spital, Zavate a incasat 72.392 de lei.

Unul dintre medicii care poate candida cu succes la titlul de cel mai instarit este Augustin lies, seful Sectiei Chirurgie si Ortopedie Infantila. El a trecut in declaratia de avere trei apartamente, o boxa, doua autoturisme de lux (un Peugeot si un Mercedes), un depozit bancar de 200.000 de lei si unul de 9.000 de euro si nicio datorie. De la spital a incasat, anul trecut, 78.223 de lei, iar de la cabinetul sau particular, 3.000 de lei.

Dan Chirita, seful Sectiei Ortopedie, are un teren intravilan pe strada Slt. Ioanesi Adrian, doua apartamente si o casa. Nu are depozite bancare si nici credite, iar de la spital a incasat 67.381 de lei.

Carmena Piseru, coordonatorul Unitatii de Primire Urgente a Spitalului Judetean, are un teren agricol la Muntenii de Sus si un teren intravilan in judetul Suceava, un apartament si o casa de vacanta, un autoturism VW Bora si o autoutilitara Peugeot. Are mai multe credite, in valoare totala de 113.000 de euro si 35.000 de franci elvetieni. Anul trecut a obtinut 102.454 de lei, adica peste un miliard de lei vechi.

Rodica Robu, sefa Sectiei Pneumologie, are o casa si un apartament, un Audi A6, un Opel Corsa si un tractor U650, un depozit bancar de 70.000 de lei si un credit de 100.000 de lei. Anul trecut a primit 89.635 de lei de la spital si numai 1.792 de lei de la cabinetul particular.

Lidia Catana, sefa Sectiei Oncologie, are un teren intravilan, o casa de locuit de 120 de metri patrati, un Ford Fiesta cumparat in 2008, un depozit bancar de 17.000 de euro si unul de 10.000 de lei. Anul trecut a castigat 51.000 de lei.

Sorin Moldoveanu, seful Serviciului Medicina legala, are un teren agricol si unul intravilan, un apartament si doua case de locuit, un Audi, un credit bancar de 134.000 de franci elvetieni si unul de 15.000 lei. El a refuzat sa-si faca public venitul anual, desi legea i-o cere, rezumandu-se la a mentiona: "conform fisei fiscale".

Gheorghe Silvestrovici, seful Sectiei Psihiatrie, are un teren agricol de 60.000 de metri patrati si unul forestier de 14.000 de metri patrati, ambele mostenite in judetul Galati. Mai are un apartament si un spatiu comercial de productie, un Renault 19, un Opel Astra si un Mitsubishi, doua depozite bancare in valoare totala de 137.000 de lei si fonduri de investitii de 28.000 de lei. De la spital a castigat 74.729 de lei. Este singurul care a declarat o valoare apropiata de adevar a veniturilor incasate la cabinetul individual: 28.195 de lei.

Evident, medicii nu spun si despre "atentiile" pe care le primesc zilnic de la pacienti. Se stie ca, in functie de specialitate si de diagnostic, spaga poate ajunge si la cateva mii de lei. Asadar, daca medicii specialisti si-ar fi prezentat toate veniturile in declaratiile de avere, chiar ca ar fi reiesit un total de invidiat.

Lefuri de presedinte

Pe site-ul Spitalului Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad si pe cel al Spitalului de copii "Sf. Nicolae" sunt postate doar declaratiile de avere ale celor aflati la conducere, nu si ale sefilor de sectie, de compartimente, ale membrilor Consiliului etic etc. Parte dintre ei si-au declarat veniturile incasate in anul fiscal 2008, altii din anul fiscal 2009. Unii si-au scris veniturile nete, altii, veniturile brute. Evident, cei de la Spitalul "Beldiman" castiga mult mai bine decat cei din spitalul de pediatrie.

Viorel Petcu, managerul Spitalului Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad, si-a postat declaratia de avere pentru anul financiar-contabil 2008, cand nu ocupa actuala functie de conducere, ci era medic primar radiolog in cadrul unitatii. Venitul anual incasat de la unitatea angajatoare a fost de 90.238 lei. Daca facem media lunara, rezulta ca a castigat aproximativ 7.500 de lei. Pe langa acesti bani, a realizat si alte venituri: 6.000 de euro din inchirierea unui spatiu comercial, 4.872 de lei indemnizatia de consilier judetean si 11.691 de lei din efectuarea de ecografii la o policlinica particulara. De aici rezulta ca a castigat, in 2008, peste un miliard de lei vechi. El ne-a declarat ca acestea au fost veniturile nete si ca de ani de zile isi posteaza averea, deci nu are nimic de ascuns.

Declaratia de avere a Gabrielei Danis, directorul medical al spitalului, este datata ianuarie anul curent, dar sunt trecute tot veniturile incasate in 2008, an in care ocupa aceeasi functie de conducere. Deci, in cazul ei, nu se mai poate vorbi de sporuri de sectie si de garzi, ci doar de banii castigati pentru sefie. Concret, ea a incasat intr-un an 71.260 de lei. De aici rezulta o medie lunara de aproape 6.000 de lei.

Daniela Bors, directorul financiar-contabil, a declarat ca venitul anual incasat a fost de 55.137 de lei. Declaratia a fost completata la inceputul acestei luni, imediat dupa ce ea a fost repusa in functie in baza unei hotarari judecatoresti. Media lunara a salariului este de aproape 4.600 de lei.

Spital mai mic, lefuri pe masura

Intreg Comitetul director al Spitalului de copii "Sf. Nicolae" Barlad si-a postat pe site-ul unitatii veniturile anuale incasate in 2008. Magdalena Cozma, managerul unitatii, ne-a declarat ca au completat in declaratiile de avere veniturile brute: "Pot sa va arat si fluturasul de salariu. Castig patruzeci si ceva de milioane. In lunile cand s-au cumulat si primele de stabilitate sau al 13-lea salariu, am ridicat in jur de 48 de milioane. In declaratia de avere sunt trecute veniturile brute, din care se scad contributiile la stat. Este salariul care rezulta si din garzile facute in spital, nu doar din functia de conducere".

Potrivit declaratiei postate pe site-ul www.spitaldecopiibarlad.ro, venitul anual incasat de Magdalena Cozma a fost de 90.692 de lei, adica salariul lunar mediu a fost de peste 7.500 de lei. Este vorba despre un venit brut comparabil cu salariul net incasat de Viorel Petcu in acelasi an. O alta diferenta intre veniturile celor doi medici consta in faptul ca, in 2008, unul era manager si avea posibilitatea sa faca garzi in spital (cazul Magdalenei Cozma), iar in celalalt caz, cel al doctorului Petcu, e vorba doar despre salariul de medic. Ca si Petcu, doctorita Cozma a realizat venituri si din practicarea medicinei in sistem privat. Suma trecuta de ea in declaratia de avere nu se distinge foarte bine, fiind vorba probabil despre 4.500 de lei/an.

In cazul Emiliei Popa, directorul financiar-contabil, venitul anual incasat a fost de 33.000 de lei, adica o medie lunara de 2.750 lei. Se poate observa ca omologul de la Spitalul "Beldiman" a ridicat mai mult cu peste 22.000 de lei. Ce-i drept, e vorba despre doua unitati total diferite ca numar de paturi, de salariati etc.

Gabriela Vicol, directorul medical al spitalului, a realizat un venit anual de  40.825 lei, rezultand 3.402 lei media pe luna. Fata de Gabriela Danis, a avut un venit anual mai mic cu peste 30.000 de lei. Daca si in aceasta situatie vorbim in primul caz despre venitul brut si in al doilea caz despre venitul net, diferentele salariale dintre cele doua doctorite sunt enorme. In plus, Gabriela Vicol realizeaza parte din venituri practicandu-si meseria. Fiind salariata unui spital care are sub 400 de paturi, este remunerata pentru munca de medic, pentru cea de director primind doar o indemnizatie.

Beatrice Iftode, directorul de ingrijiri, a incasat un venit anual de 21.600 de lei. Banii castigati intr-un an de ea reprezinta jumatate din veniturile salariale ale lui Bogdan Sarbu, cel care indeplineste aceeasi functie in Spitalul "Beldiman". Ea a mai incasat 1.500 de lei in 2008 din munca prestata in alte institutii.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii