O noua iluzie

Subtitlu

marți, 17 februarie 2009, 20:32
4 MIN
 O noua iluzie

Aproximativ 20.000 de apartamente din blocurile construite in Vaslui intre anii 1950-1990 ar putea fi reabiltate termic cu bani de la bugetul de stat si local, dar si cu o contributie minima din partea proprietarilor. Ionel Popa, directorul Agentiei Locale pentru Eficienta Energetica si Mediu (ALEEM) Vaslui, sustine ca vasluienii ar putea, cu numai 3.000 de lei, sa izoleze termic peretii exteriori, sa inlocuiasca toate ferestrele existente in apartamente cu altele de tip termopan. Mai mult, sustine ca banii ajung si pentru termohidroizolarea terasei,  planseului de peste ultimul nivel si pentru izolarea termica a planseului de peste subsol.

In conditiile in care doar pentru placarea peretilor exteriori ai apartamentelor platim 3.500-4.000 de lei de familie, iar pentru fiecare fereastra pe care o inlocuim scotem din buzunar 1.500 de lei, pare greu de crezut ca se pot face atat de multe cu doar 3.000 de lei. Directorul isi sustine teoria, subliniind faptul ca, vineri, a fost initiata dezbaterea publica a unui proiect de ordonanta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, care aduce modificari ale cotei de finantare pentru blocurile ce vor fi incluse in programele anuale de reabilitare termica.

"Daca, pana in prezent, pentru reabilitarea termica a blocurilor, statul contribuia cu 33% din suma, autoritatile locale cu 33%, iar locatarii cu diferenta de 34%, in proiectul de ordonanta se stabileste ca 50% din costuri sa fie suportate de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local, iar diferenta de 20%, din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari sau din alte surse legal consituite. Eu am facut un calcul, pe care l-am si prezentat, vineri, la sedinta cu administratorii asociatiilor de proprietari din zona de sud a orasului. Dupa parerea mea, conform valorilor de piata din Vaslui, raportate si la lucrarile care s-au facut in tara, costurile sunt de 140-150 de milioane maximum, de apartament. Asta inseama 28-30 de milioane din partea omului", ne-a declarat Ionel Popa.

In plus, actul normativ prevede posibilitatea ca administratiile sa poata asigura (prin hotariri ale consiliilor locale) si preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de 20% care revine asociatiilor de proprietari, urmind ca ulterior sa se hotarasca si ce masuri se vor aplica pentru recuperarea sumelor, ca si preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei proprietarilor aflati in imposibilitatea de a asigura sumele care le revin.

"Daca oamenii nu au bani, dar vor sa includa blocul in programul de reabilitare termica, Consiliul Local ar putea sa preia cota parte pentru cei ce sunt in imposibilitatea asigurarii sumei ce le revine, urmand ca ulterior acestia sa restituie in timp suma", a mai spus directorul ALEEM Vaslui.

Acesta sustine ca o problema cu adevarat importanta este ca oamenii nu inteleg ca trebuie respectate niste etape, care dureaza. In prima faza, trebuie identificate si inventariate blocurile, urmeaza inscrierea asociatiilor de proprietari in programul local de crestere a performantei energetice a blocurilor, elaborarea documentatiei de proiectare si abia dupa asta incepe executarea efectiva a lucrarilor de interventie.

Cat de vechi sunt blocurile noastre?

Directorul ALEEM Vaslui afirma ca sunt foarte greu de identificat blocurile care ar putea fi incluse in acest program deoarece nu se mai gasesc documentatiile care au stat la baza construirii si implicit nu se poate face o clasificare dupa vechimea exacta: "Asociatiile ar trebui sa faca o adunare generala a proprietarilor, iar apoi administratorii sa trimita primariei o scrisoare de intentie privind includerea blocurilor in programul anual de reabilitare termica, urmand ca primarul sa instiinteze asociatiile de proprietari despre conditiile si modalitatile de inscriere. Odata cu acestea, trebuie sa transmita un proiect de contract de mandat semnat, in doua exemplare, in vederea parafarii si de catre asociatiile de proprietari. Prin acest contract de mandat, asociatiile de proprietari deleaga administratia locala pentru parcurgerea tuturor pasilor care trebuie realizati in vederea executarii lucrarilor de interventie".

Administratiile locale trebuie sa deschida un cont separat cu aceasta destinatie, in care vor fi virate sumele aferente primite de la bugetul de stat, la care se vor adauga cele de la bugetul local si cele de la asociatiile de proprietari. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, prin ordin al ministrului, va aproba programul national de alocare de cote aferente si le va comunica autoritatilor locale, acestea urmand sa efectueze, lunar, decontarea sumelor aferente lucrarilor de interventie, pe baza actelor justificative. Dupa terminarea lucrarilor, urmeaza eliberarea certificatului de performanta energetica pentru incalzire si receptia finala, care se va face dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie de trei ani.

Din pacate, cei care si-au placat/izolat peretii sau au schimbat vechile ferestre cu altele de tip termopan nu vor beneficia de reducerea cotei de contributie daca blocul in care locuieste este inclus in acest program.

"Cei care au izolat termic peretii exteriori ai locuintei ori si-au inlocuit deja ferestrele nu vor beneficia de o reducere a cotei de contributie si nici nu vor primi banii inapoi pentru lucrarile facute pe cont propriu deoarece legea nu face referire la lucrari deja executate", a mai spus Ionel Popa.

Chiar daca proiectul de ordonanta va "trece", directorul sustine ca in 2009 nu va fi reabilitat termic niciun bloc din Vaslui deoarece parcurgerea etapelor dureaza cel putin 120 de zile si nici nu sunt bani la bugetul local. Ii sfatuieste insa pe vasluieni sa stranga din timp bani in fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari.

Reamintim cititorilor ca a mai fost o tentativa de reabilitare termica a unor blocuri din Vaslui. S-a intamplat prin 2005, cu 250 de apartamente, dar desi au fost alocate doua miliarde de lei de la bugetul de stat, locatarii si Primaria Vaslui nu au avut bani pentru cota de contributie.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii