Politicienii vasluieni se impart si dupa referendum: Un parlament unicameral sau bicameral?

duminică, 11 octombrie 2009, 18:48
2 MIN
 Politicienii vasluieni se impart si dupa referendum: Un parlament unicameral sau bicameral?

Propunerea lansata de la Cotroceni privind un Parlament unicameral a starnit multa valva la vremea sa si un si mai mare scandal atunci cand referendumul in care romanii vor trebui sa se pronunte in aceasta privinta a devenit certitudine.

Printre politicienii vasluieni parerile sunt impartite, dupa aceleasi linii politice, ca si la Bucuresti.

Social-democratii prefera sa se "orienteze" mai degraba asupra autorului ideii cu referendumul decat asupra ideii.

Dumitru Buzatu, presedintele Organizatiei Judetene a PSD Vaslui, are numai cuvinte de "lauda" pentru Traian Basescu, chiar daca nu poate spune ca propunerea este rea: "diversiune" si "scandal".

"Acest lucru trebuie facut dupa o dezbatere serioasa si dupa modificarea Constitutiei. Momentul actual nu permite o asemenea discutie. Chiar daca va forta acest lucru, nu va reusi decat sa-si etaleze frica si disperarea de a pierde alegerile". 

La fel si Florin Ciurariu, presedintele Filialei Municipale Vaslui a PNL, care crede despre referendum ca este o gaselnita de-a presedintelui: "Sistemul unicameral contrazice atat recomandarile Uniunii Europene, cat si traditia tarii noastre".

In schimb, liberalii au o alta idee: reducerea numarului de parlamentari: "Avem nevoie de cat mai multe elemente de control a democratiei. Nu vrem sa mai vedem din nou Marea Adunare Nationala", a mai spus Ciurariu.

Un sustinator motivat este deputatul Dan Marian, vicepresedintele Organizatiei Judetene a PDL Vaslui.

"Aceasta modificare pleaca, in primul si in primul rand, de la ceea ce s-a observat de-a lungul celor 20 de ani de democratie in Romania. Si anume ca doua camere, Senatul si Camera Deputatilor, nu sunt, din pacate, complementare. Ba chiar sunt o frana una in calea celeilalte in procesul legislativ. S-a demonstrat ca o ordonanta, o initiativa, un proiect de lege care nu se vrea sa devina lege, prin specularea celor doua  camere, pot ajunge sa devina lege chiar si dupa trei sau patru ani", a declarat Dan Marian.

Concluzia deputatului este ca sistemul bicameral s-a dovedit nefunctional in Romania: "Se observa ca la nivel mondial toate statele moderne incep sa-si reduca cheltuielile publice. Recesiunea economica a grabit acest proces de reevaluare institutionala. Faptul ca populatia Romaniei, desi avem un parlament oarecum ales uninominal, nu are incredere in Parlament si in parlamentari este evident. Prin reducerea acestuia si a cheltuielilor de functionare va aduce un plus de incredere, ceea ce va crea un confort mai mare si pentru parlamentari in a lua atitudini mult mai intelepte si drepte".

Acesta a fost completat de Dragos Iftimi, presedintele Organizatiei Judetene a PDL Vaslui, caare a spus ca 65% din tarile UE au parlamente unicamerale, in vreme ce, la nivel mondial, proportia este de 60%. In plus, nici un stat din lume nu are mai mult de 400 de parlamentari, in vreme ce tara noastra are 471.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii