Al cincilea element

duminică, 29 iulie 2007, 23:01
4 MIN
 Al cincilea element

Fotbalul romanesc traieste o experienta inedita: pentru prima data in istorie, o echipa autohtona ajunge in Cupa UEFA pe filiera Intertoto. Performera se numeste Otelul Galati care, dupa ce a invins pe teren propriu, cu 2-1 pe Trabzonspor, a reusit acelasi scor si pe litoralul anatolian al Marii Negre, marind la cinci numarul echipelor care ne reprezinta in Europa. In schimb, Gloria Bistrita, care, in tur, invinsese cu 2-1 pe Atlético Madrid, a pierdut cu 0-1 pe "Vicente Calderon" si a ratat intrarea in Europa.

Ca-n mlastinile Neajlovului
Trabzonspor – Otelul Galati 1-2 (1-1), in tur, 1-2.Desi a anuntat ca jocul la 0-0 este sinucidere curata, antrenorul Otelului, Petre Grigoras, a inceput defensiv intilnirea de la Trabzon, dar s-a lovit de realitate inca din minutul 8. Pe fondul unei atmosfere incendiare create de suporterii turci, echipa gazda a deschis scorul rapid, Ceyhun profitind de o neintelegere intre Sirghi si Nogo si fructificind centrarea lui Karadeniz. In aceste conditii, sansele Otelului pareau nule, dar Szekely a reusit sa aduca egalarea cinci minute mai tirziu, printr-un sut surprinzator de la marginea careului mare. Accidentarea virfului Daniel Stan, din min. 16, a fost o alta lovitura primita de Otelul si turcii au inceput sa bombardeze reduta galateana timp de 60-70 de minute, contraatacurile romanilor fiind extrem de rare. Evolutia excelenta a portarului lituanian Paulius Grybauskas si a fundasului bulgar Jivko Jelev si norocul au salvat echipa galateana de la un dezastru. Poate ca un zeu al fotbalului a pedepsit furia osmanliilor, pentru ca in loc de o victorie la scor a gazdelor, s-a inregistrat scorul de 2-1 pentru Otelul. In minutul 88, Labukas l-a vazut foarte bine pe Jula, acesta a patruns in careu si a fost faultat de fundasul Adnan. Arbitrul rus Stanislav Suhin a avut suficient singe in vene pentru a acorda penalty pentru Otelul pe tarim otoman in aceste circumstante si inaltul Jula a transformat cu precizie. "A fost o lupta ca la Calugareni, dar pina la urma am reusit", a spus presedintele galatenilor, Marius Stan, iar Grigoras a declarat: "Azi am intilnit un adversar foarte puternic, am avut si noroc in anumite momente ale jocului, dar baietii au stat extraordinar de bine in teren si au luptat exemplar. Unii dintre ei chiar mi-au spus ca nu au mai jucat niciodata in fata a peste 15.000 de spectatori".
Otelul: Grybauskas – Sirghi, Nogo, Jelev, Semeghin – Szekely (’89 – Ilie), Giurgiu, Paraschiv, Kim (’71 – Ratnikov) – Stan (’16 – Labukas), Jula.
 2-1, in deplasare, in meciul tur galatenii impunindu-se cu acelasi scor.

Ce-ati avut si ce-ati pierdut?
Atlético Madrid – Gloria Bistrita 1-0 (1-0), in tur, 1-2. Din pacate, la Madrid, Gloria nu a reusit minunea pe care romanii au asteptat-o cu sperante putine. Atlético, cu toate vedetele in echipa, in frunte cu Kun Agüero si Diego Forlan, nu s-a omorit prea tare cu firea, jocul spaniolilor fiind fluierat copios, in special in repriza a doua, cind, dupa citeva sarje bistritene prin careul lui Leo Franco, au inceput sa paseze la mentinerea rezultatului.
Insa formatia bistriteana a avut o evolutie extrem de palida. In lipsa tunarului Zaharia, antrenorul Ovidiu Sabau a ales o partitura defensiva, cu doi inchizatori si un singur virf impins (Tilinca). Insa tactica cetatii asediate n-are sorti de izbinda decit atunci cind ai o aparare de fier, si acest lucru nu este valabil in cazul Gloriei. De la o gafa defensiva a pornit si singurul gol al intilnirii, marcat in min. 10: Maxi Rodriguez a centrat in careu, Rus a interceptat balonul, dar degajarea a fost aiurea, mingea s-a lovit de spatele lui Frasinescu si a ajuns la Forlan, care din 5 metri, l-a invins fara probleme pe Tatarusanu. Din pacate, Sabau n-a schimbat tactica nici in repriza secunda, evitind sa-l introduca pe al doilea virf (Bad) desi n-ar fi avut nimic de pierdut si introducind jucatori de profil defensiv. Doua ocazii irosite de Tilinca a reprezentat tot ceea ce a aratat Bistrita in acest meci, in care au jucat urmatorii: Tatarusanu – Rus (’46 – Turcu), Abrudan, Sepsi (’76 – Dumitra), Dobre  – Toma, Frasinescu – Nalati, Coroian, Costea (’79 – Demian) – Tilinca.
Bistritenii ramin cu o experienta utila si o victorie de neuitat in fata celei de-a doua echipa a Madridului.


Capi de serie

In urma eliminarii lui Trabzonspor, Otelul Galati va juca in turul II preliminar in Cupa UEFA, la fel ca si CFR Cluj, si are sanse mari de a intra pe tabloul principal, unde este calificata direct Rapid. Aceasta datorita coeficientului UEFA ridicat al Romaniei, care face ca pina si echipa din Cluj sa fie cap de serie la tragerea la sorti de vineri, desi este debutanta in Cupele Europene. Otelul are chiar si citeva puncte proprii, din experienta de acum trei sezoane, cind a jucat in tururile preliminarii ale Cupei UEFA cu Dinamo Tirana si Partizan Belgrad. In acest sens, echipele romanesti pot evita formatii cu nume, ca Atlético, Blackburn sau Lens. Oricum, repartitia meciurilor in tururile preliminarii ale Cupei UEFA este zonala, astfel incit cele doua echipe romanesti vor intilni formatii din zona sud-est-europeana si mediteraneana a Europei. Tot vineri, vom afla si adversarele echipelor romanesti in turul III preliminar al Ligii Campionilor, unde vor intra Dinamo si (speram) Steaua.

Alte rezultate din mansa retur a turului III al Cupei UEFA-Intertoto: Blackburn Rovers – Vetra Vilnius 4-0 (in tur, 2-0); RC Lens – Cernomoret Odessa 3-1 (1-0); Sampdoria – Cernomore Varna 1-0 (1-0); SV Hamburg – Dacia Chisinau 4-0 (1-1); FC Utrecht – Hammärby 1-1 (0-0); Rubin Kazan – Rapid Viena 0-0 (1-3); Alborg (Danemarca) – Gent 2-1 (1-1); OFI Creta – Tobol Kostanai (Kazahstan) 0-1 (0-1); União Leiria – Hajduk Kula (Serbia) 4-1 (dupa prelungiri, in tur, 0-1).

 

Comentarii