Amurgul zeilor la Charleroi

duminică, 18 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Amurgul zeilor la Charleroi

Germania: Kahn – Babbel, Matthäus, Nowotny – Deisler (’72Balack), Hamann, Jeremies (’78 Bode), Scholl, Ziege – Jancker, Kirsten (’68 Rink).
Anglia – Seaman – G. Neville, Keown, Campbell, P. Neville – Beckham, Ince, Scholes (’72 Barmby), Wise – Shearer, Owen (’61 Gerard).
Cartonase galbene: Beckham, Hamman
Arbitru: Pierluigi Collina.
0-1, min. 53: Beckham a centrat dintr-o lovitura libera de la aproximativ 40 metri, lateral dreapta, mingea a traversat careul german iar Shearer a inscris cu capul de la 6 metri.
Dupa jocul Germaniei de simbata seara, daca vreun microbist german ar sti ceva din monologul lui Stefan cel Mare din Apusul de Soare a lui Delavrancea cu siguranta l-ar parafraza intrebindu-se: "Unde ne sint jucatorii? Unde este Kohler care nu ar fi lasat nici musca sa zboare daramite mingea care a trecut asa usor la golul englezilor pe linga Nowotny si Babbel? Unde este Möller care sa aduca ordinea intr-o linie mediana in care toata lumea joaca de parca ar fi venit dupa un chef? Unde este brutarul Klinsmann care sa trimita portarul advers sa scoata citeva placinte din plasa? Unde sint chiar Matthäus si Hässler din care nu a ramas decit ambitia de a atinge cifre rotunde in ceea ce priveste numarul selectiilor?" Cum intrebarile acestea sint retorice, nu mai mira faptul ca nemtii au pierdut in ciuda faptului ca nici cavelerii Albionului nu au stralucit.
Meciul a fost unul destul de cenusiu (in ciuda faptului ca, datorita coincidentei albului de la echipamentul "titular", ambele echipe au jucat in tricourile de rezerva, in rosu, englezii si in verde, germanii, simtind, probabil, ca macar asa ar trebui sa pigmenteze un meci jucat exclusiv la interes) in care 4-4-2-ul pus de Keegan in teren a fost mai omogen si mai folositor decit schimbarile dese de distributie facute de Ribbeck intr-o echipa care si asa nu se regaseste. Astfel, nemtii au inceput intr-un fel de 4-4-2 care s-a transformat repede, prin urcarea la mijloc a lui Ziege, in 3-5-2 si au incheiat, in disperare de cauza, cu un 3-4-3 in care Bode ar fi trebuit sa fie salvatorul.
In ceea ce-i priveste pe englezi acestia au avut rabdare sa inscrie, ratarile din prima repriza a lui Owen (Kahn a deviat in bara lovitura de cap a virfului englez) si Scholes prevestind parca renasterea lui Shearer care a inchis gura tuturor contestatarilor sai fie si numai prin simplul fapt ca a intrerupt o invincibilitate germana care tinea de 34 de ani in duelurile directe. Nu trebuie uitat de mentionat faptul ca daca la fotbal s-ar puncta in clasamentul golgeterilor ca la hochei, Beckham ar trebui sa fie un principal candidat la acest titlu, din gheata mijlocasului lui Manchester plecind toate pasele decisive ale celor trei goluri de pina acum ale englezilor. Ar fi nedrept sa nu amintim si de faptul ca Scholl (’58) si, mai ales, Kirsten si Jancker (’65) au trecut pe linga egalare insa zina cea buna a fost de partea insularilor a lui Seaman si, de ce nu, a romanilor, pe care acest rezultat ii avantajeaza si le mentine sperantele de calificare in cazul unei victorii in ultimul meci in fata Angliei si a unui meci onest intre Portugalia si Germania. (Ovidiu MINEA)

Comentarii